Bausack – Review

Auteur
Klaus Zoch
Uitgever Zoch Verlag
Aantal spelers 2 tot 6
Spelduur
30 minuten
Jaar van uitgave 1987
Prijs 45.00€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 8.0/10
Links Zoch Verlag
Bijzonderheden Winnaar Arets Familiespel 2009 (Noorwegen)
Winnaar Vuoden Perhepeli 2008 (Finland)

SPELMATERIAAL

De speldoos bevat 66 houten bouwstenen met bijhorende buidels, een buidel met diamanten en de spelregels in het Duits, Engels, Nederlands en Frans

SPELBESPREKING

Inleiding

De bouwstenen hebben hier wel heel rare vormen. Wees creatief en de gekste bouwwerken ontstaan.

Voorbereiding

Open de doos en leg de bouwstenen op tafel.

Spelverloop

De spelregels bespreken 4 variaties waarvoor je de bouwstenen kan gebruiken.

Knock Out.

Elke speler krijgt 10 diamanten. De startspeler kiest een bouwsteen. Die bouwsteen kan hij ofwel veilen ofwel afwijzen.
Bij het veilen gaat de bouwsteen naar de hoogst biedende speler. Bij het afwijzen bieden de spelers tegen elkaar op om een bouwsteen niet te winnen. De eerste die niet meer opbied, krijgt de bouwsteen. Alle andere spelers moeten hun bod betalen.
Gewonnen stenen worden direct gebouwd. De eerste bouwsteen vormt het fundament en mag als enige de tafel raken. Als jouw toren valt, ben je uit het spel.

Opstapelen.

Idem als hierboven, maar nu proberen de spelers zo hoog mogelijk te bouwen. Bouwstenen worden terug geveild. Afwijzen wordt vervangen door inbouwen. Bij het inbouwen krijgt de hoogst biedende speler de bouwsteen. Hij mag een tegenspeler aanduiden die de bouwsteen moet inbouwen. Die tegenspeler kan dit zelf doen of de aanbieder het laten doen. Als de toren valt is de bouwer uit het spel.

Bouwketen.

Elke speler krijgt een Zoch bouwsteen. Daarna kiezen de spelers om beurt een bouwsteen uit de voorraad. Met de gekozen bouwstenen vormen ze een ketting op tafel. Dit stopt als elke speler 10 bouwstenen voor zich liggen heeft. Nu start het bouwen. Wie aan de beurt is, neemt een bouwsteen van het einde van een willekeurige ketting en bouwt die op zijn fundament. De speler met de hoogste toren wint. (Meestal de enige speler waarvan de toren niet valt.)

Toren van Babel.

Bouw samen één toren. Als je de toren doet vallen, krijgt de speler die voor jouw aan de beurt is, 1 diamant. Wie heeft als eerste 5 diamanten.

De winnaar

Afhankelijk van de gekozen spelvorm. Zie boven.

 

SPELBEOORDELING

Bausack is een spel uit 87. Je moet al wat geluk hebben om nog een exemplaar op de kop te tikken. Deze doos stond al een eindje in mijn favoriete winkel. Uiteindelijk kon ik mijn nieuwsgierigheid niet meer bedwingen en heb ik 45€ neergeteld voor de bouwstenen. Dat is vrij veel geld, maar daar heb ik nog geen moment spijt van gehad. Telkens opnieuw weet Bausack mij te boeien. De verschillende blokken zorgen steeds voor nieuwe uitdagingen. Een blok die op het eerste zicht nutteloos is – denk maar aan een ei, een kegel, een eierdopje, een pion – biedt toch mogelijkheden. Ervaring is dan ook een groot voordeel. De verschillende spelvarianten zorgen voor de nodige afwisseling. Toch kiezen wij bijna altijd voor bouwketen. Daarbij leggen we vlug enkele rijen van 10 blokken waarna we om beurt aan onze eigen toren bouwen. De torens die vallen doen niet meer mee. Wie blijft het langste bouwen?
Als je van dit soort spellen houdt, zal Bausack je zeker bekoren. Steek die 50€ terug op zak als bouwspellen jou gestolen kunnen worden.

 

Oktober 2009

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *