Beestenveiling – Review

Auteur Reiner Knizia
Uitgever University Games
Aantal spelers 3 tot 5
Spelduur 30 minuten
Jaar van uitgave 2006
Prijs 8.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 6.5/10
Links University Games
Reiner Knizia

SPELMATERIAAL

Het speldoosje bevat 55 biedkaarten (11 per kleur) en 16 dierkaarten.

SPELBESPREKING

Inleiding

De spelers proberen een zo waardevolle mogelijke verzameling van dieren te bemachten. Helaas hebben niet alle dieren een positieve invloed op deze verzameling, bovendien kan de armste speler automatisch geen aanspraak maken op de overwinning.

Voorbereiding

Elke speler neemt de 11 biedkaarten in zijn kleur.
De dierkaarten worden geschud en vormen een gedekte stapel, de bovenste kaart wordt gedraaid.

Spelverloop

De jongste speler start het spel en begint het bieden. Daarna kunnen de andere spelers overbieden of passen. Na het passen mag je terug meespelen zodra er een nieuwe dierkaart gedraaid wordt.

Positieve kaarten.

Door één of meerdere kaarten op tafel te leggen, brengen de spelers een bod uit. Om het bod te verhogen moet je kaarten bijleggen, kaarten die reeds op tafel liggen mag je niet ruilen met kaarten uit je hand. Als je past, neem je het bod terug op handen. De winnaar neemt de dierkaart en legt zijn bod af.

Negatieve kaarten

Het bieden verloopt op dezelfde manier. De speler die als eerste past, moet de dierkaart in zijn verzameling leggen, deze speler mag de geboden kaarten terug op handen nemen. De andere spelers moeten de kaarten van hun bod afleggen.

De winnaar

Tussen de kaarten zitten 4 kaarten met lichtblauwe achtergrond. Het spel eindigt onmiddellijk als de 4de kaart uit deze reeks gedraaid wordt. De speler met het minste geld op handen verliest direct. Van de overgebleven spelers, wint degene met de meest waardevolle verzameling.

 

SPELBEOORDELING

Beestenveiling is een kort en listig biedspelletje. De manier waarop negatieve kaarten geveild worden is een leuke vondst. Zo kan je bijvoorbeeld toch een negatieve kaart nemen waardoor de andere spelers hun biedkaarten moeten afleggen. Helaas bevat het spel ook een regel waardoor ik dit spel geen hoge waardering kan (en mag) geven. Het spel eindigt direct als de 4de blauwe kaart gedraaid wordt. Deze regel zorgt ervoor dat je eigenlijk niet echt kan plannen waarop je wel of niet doorbiedt. Soms eindigt het spel terwijl je nog heel wat biedkaarten op handen hebt, dit zorgt bij mij voor een domper op de feestvreugde. Ik zorg er dan ook voor dat er tenminste 1 blauwe kaart in de laatste 5 dierkaarten verscholen zit. Zo kan je toch wat tactischer bieden.
Heel wat spelers vinden Beestenveiling best een leuk spel, ik daarentegen heb het meer voor biedspellen met wat meer diepgang zoals Don, Ra en Koehandel.

NOOT: Speciale dank aan University Games, zij schonken ons een exemplaar voor de spellenkast.

Oktober 2007

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *