Bernini Mysterie – Review

Auteur Henri Sala, Arthur Thebbe
Uitgever Identity Games
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur 15 minuten
Jaar van uitgave 2005
Prijs 13.00€
Recensie door Vandenbogaerde Claude
Score 5.5/10
Links Identity Games
Bijzonderheden Beste familiespel 2006, Arets Spel (Zweden)

SPELMATERIAAL

36 speelstenen, opgedeeld in harten, klaveren, ruiten en schoppen. Elke serie bevat de cijfers 1 tot 4 tweemaal en éénmaal het cijfer 1.

SPELBESPREKING

Inleiding

Het spel wordt opgedeeld in drie spelniveaus, van eenvoudig tot moeilijker. Het eerste niveau is voor twee spelers, het tweede voor drie en vier, het derde voor twee, drie en vier.

Voorbereiding

Afhankelijk van het gekozen spelniveau krijgt elke speler 8, 6 of 9 stenen in zijn soort (harten, klaver, ruiten, schoppen)

Spelverloop

Het spelsysteem is voor alle drie de niveaus hetzelfde. Als je aan de beurt komt, moet je één van de twee mogelijke acties uitvoeren.

1. Steen in het spel brengen.

Hiervoor neem je één van de stenen uit jou voorraad en leg je die in het spel, dit kan als alleenstaande steen of boven op een andere steen. Er mogen niet meer dan drie stenen op elkaar gestapeld worden.

2.Steen verplaatsen.

Deze actie bestaat er uit een steen die al in het spel is te verplaatsen, dit mag een steen van jou of je tegenstander zijn. Enkel de bovenste steen van een stapel of een alleenstaande steen mogen verplaatst worden. Een alleenstaande steen dient boven op een andere stapel of alleenstaande steen te komen. Neem je de bovenste steen van een stapel dan mag je die op een andere stapel of alleenstaand positioneren. De regel van maximum drie stenen per stapel is ook hier van toepassing. Het is niet toegestaan de steen die in de vorige beurt gespeeld is te verplaatsen.

De winnaar

Bij spelniveau 1 (8 stenen) wint de speler die 5 stenen zichtbaar in het spel heeft.

Bij spelniveau 2 (6 stenen) wint de speler die 4 stenen zichtbaar in het spel heeft.

Bij spelniveau 3 (9 stenen) wint de speler die vijf stenen met een verschillend cijfer (1 tot 5) zichtbaar in het spel heeft.

 

SPELBEOORDELING

Met het boek van Dan Brown heeft het spelletje amper iets te maken, eigenlijk zit er zo goed als geen thema in. Spelniveau 1 is hetzelfde als het spel kat en muis (kinderspelletje) van identity games, alleen zal het spel kat en muis de kinderen qua thema meer aanspreken dan “Bernini mysterie”. De volgende twee niveaus zijn een bewerking van dit spelletje voor vier spelers door Arthur Tebbe. In het derde niveau moet je ook de cijfers op de stenen in je geheugen vastzetten. Al bij al is het wel eens leuk om te spelen, maar dan niet te snel na elkaar en zeker niet te veel. Meestal wint de speler met het beste geheugen dit spelletje en dat ben ik jammergenoeg niet.

Februari 2007

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *