Block It – Review

Auteur Hans van Tol
Uitgever The Game Master
Aantal spelers 1 tot 4
Spelduur 15 – 30 minuten
Jaar van uitgave 2003
Prijs 21.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 6.2/10
Links The Game Master

SPELMATERIAAL

De – veel te grote – doos bevat 25 gekleurde kaartjes met bijhorend steeltje, één aangepaste dobbelsteen en in de 4 spelerskleuren telkens 3 blokjes. Het spelmateriaal oogt degelijk, maar toch heb ik het gevoel dat het spel minder biedt dan de kostprijs aangeeft.

SPELBESPREKING

Inleiding

Door het draaien en verplaatsen van kaartjes proberen de spelers vierkanten te vormen in hun kleur. Daar kunnen ze dan een blokje in hun kleur op plaatsen. Wie als eerste zijn blokjes kwijt is, wint.

Voorbereiding

Elke speler ontvangt 3 (of 2 bij vier spelers) blokjes in zijn kleur.
De kaartjes worden willekeurig op het spelbord geplaatst.

Spelverloop

De startspeler gooit de dobbelsteen en voert de bijhorende actie uit. Daarna is de volgende speler aan de beurt.

Mogelijke acties.

  • 1x draaien: een kaartje een kwartslag draaien.
  • 2x draaien: eenzelfde kaartje 2x draaien of 2 kaartjes elk 1 kwartslag draaien.
    • Het draaien gebeurt in de richting die de dobbelsteen aangeeft.
  • Verplaatsen: twee kaartjes verwisselen zonder ze van richting te veranderen.
  • Anti-blok: een blokje van het spelbord terug aan zijn eigenaar geven.

De bedoeling.

De spelers proberen vierkanten in hun kleur te vormen. Zo’n vierkant ontstaat wanneer de aangrenzende hoekpunten van 4 verschillende kaartjes dezelfde kleur dragen. Op zo’n vierkant mag je dan een blokje van jouw kleur leggen. Dit blokje zorgt er tevens voor dat de 4 kaartjes onder het blokje niet meer mogen verplaatst of gedraaid worden.

Het spelbord.

De winnaar

Wie als eerste zijn blokjes wegspeelt, wint.

 

SPELBEOORDELING

Block it is een eenvoudig spel dat makkelijk uitlegt en speelt. Een spelletje duurt gemiddeld een 20-tal minuten. Ideaal dus om tussendoor of als afsluiter te spelen. (Een hele avond zou ik er niet mee vullen.) Het spelsysteem zelf komt het best tot uiting bij 2 of 3 spelers. Speel je met 4 dan zijn de wachttijden iets te lang en de mogelijkheden een stuk beperkter. Tijdens het spel moet je kiezen tussen jezelf vooruit helpen of het blokkeren van de tegenstander. Een goede dobbelsteenworp kan daarbij erg handig zijn. Zijn twee spelers even sterk, dan zal het geluk bij de dobbelsteenworpen de winnaar bepalen. Ervaren spelers zullen daardoor Block It waarschijnlijk minder enthousiast onthalen.
Op de prijs-kwaliteit schaal scoort Block It naar mijn mening een stuk lager. Het materiaal is wel degelijk, maar ook eenvoudig.
De variante voor 1 speler,zoveel mogelijk vierkanten bouwen in 20 beurten, is niet aan mij besteed. Voor de fans van Patience en consorten kan dit wel een aangename afwisseling bieden.
Als tussendoortje en op onregelmatige basis kan Block it mij nog net boeien, het biedt echter te weinig diepgang en afwisseling om constant van mijn aandacht te kunnen genieten.

Januari 2007

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *