Bohnkick – Review

Auteur Uwe Rosenberg
Uitgever Amigo Spiele
Aantal spelers 2 of 4
Spelduur 45 minuten
Jaar van uitgave 2006
Prijs 7.00€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 5.5/10
Links Amigo Spiele

SPELMATERIAAL

Het kleine speldoosje bevat 72 teamkaarten, 36 van het internationale team en 36 van het nationale team. Daarnaast zitten er ook 35 defensieve kaarten, 2 overzichtskaarten en 1 resultaatkaart in het herkenbare doosje.

SPELBESPREKING

Inleiding

Ook bonen speler graag voetbal. De bonen duiken in hun voetbal outfit en betreden de grasmat. De spelers trainen elk een ploeg, degene die het meeste scoort, wint. Simpel als voetbal.

Voorbereiding

De overzichtskaart wordt in het midden van de tafel geplaatst. De defensieve kaarten worden geschud en naast de overzichtskaart geplaatst. Beide spelers nemen de kaarten van hun team, schudden ze en nemen er 6 op handen. Daarna trekt elke speler nog 3 defensieve kaarten.

Spelverloop

De spelers beslissen wie als eerste aanvalt. De aanvaller speelt met zijn zes handkaarten en de verdediger met zijn 3 defensieve kaarten. De aanvaller speelt een kaart open op tafel en trekt een nieuwe kaart van zijn stapel. De verdediger heeft daarna 3 mogelijkheden.

  • Hij vraagt de aanvaller nog een kaart te spelen.
  • Hij speelt maximum 3 verdedigingskaarten.
  • Hij speelt een interceptiekaart en neemt de aanval over.

Een aanval eindigt na een slechte pas, na een fout, na een schot op doel of na een interceptie.

Passen.

Op de overzichtkaart staat aangeduid hoe de bonen passen geven. Niet elke boon kan passen geven naar gelijk welke andere boon. Als een aanvaller geen geldige kaart kan spelen, dan wordt de aanval afgebroken.

Schieten op doel.

Door een kaart met een goal te spelen kan men een doelpoging ondernemen. De aanvaller zegt in welke hoek hij schiet en de verdediger moet een passende doelwachterkaart spelen. Lukt dit niet, dan wordt een doelpunt gescoord. De verdediger wordt aanvaller na een schot.

Interceptie en scheidsrechter.

Een interceptie kan allen gespeeld worden tegen bonen van eenzelfde soort, als de aanvaller een een koffieboon speelt kan de verdediger alleen reageren met een interceptiekaart waarop koffiebonen staan.
Scheidsrechters treden op als er foute intercepties gebeuren. Dit kan resulteren in vrije trappen of strafschoppen.

De winnaar

Als de trekstapel van de eerste speler op is, mag hij zijn afgelegde kaarten schudden en opnieuw gebruiken. Als de trekstapel van de tweede speler op is, wordt de lopende aanval afgewerkt. De speler met de meeste doelpunten wint het spel.

 

SPELBEOORDELING

Bohnkick is gebaseerd op het succes van Boonanza en werd uitgebracht tijdens de wereldbeker in Duitsland. Met boonanza heeft het eigenlijk niks te maken, tenzij dat er ook bonen meespelen natuurlijk. De wereldbeker zit er natuurlijk wel in verweven. Het zou me immers niet verbazen mocht je tussen de bonen ene Ronaldinho of een Davids herkennen. Net zoals de wereldbeker, die eigenlijk niet de verwachte hoogtepunten bracht, valt ook Bohnkick een beetje tegen. Alles hangt af van de kaarten die je op handen hebt, voor de rest heb je niet veel eigen inbreng in het spel. Ik zal dit spel, net zoals de wereldbeker, rap vergeten.

November 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *