Cartagena – Review

Auteur Leo Colovini
Uitgever Winning Moves
Aantal spelers 2 tot 5
Spelduur 30 – 45 minuten
Jaar van uitgave 2000
Prijs 17.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 9.3/10
Links Winning Moves
Leo Colovini
Online spelen
Online spelen
Online spelen
Bijzonderheden Winnaar Nederlandse Spellenprijs 2002

SPELMATERIAAL

Cartagena bestaat uit 6 tunnelstukken met verschillende symbolen, een aantal kaarten met daarop de verschillende symbolen en telkens 6 pionnen in 5 verschillende kleuren. Alles zit wat onhandig door elkaar in de doos.

SPELBESPREKING

Inleiding

In Cartagena zijn de spelers zeerovers die samen in Cartagena in de gevangenis zitten. Met vereende krachten hebben de zeerovers een tunnel gegraven en de weg naar de vrije wereld ligt voor hen open. Maar een zeerover zou geen zeerover zijn als nu plots zijn eigen belang niet de bovenhand zou halen. De eerste groep zeerovers die erin slaagt uit de tunnel te ontsnappen, vertrekt met de boot. De rest blijft verweesd achter.

Voorbereiding

De 6 stukken worden vrij aan elkaar gepast. De spelers kiezen een kleur en ontvangen 6 piraten. Het bootje wordt aan één kant van de tunnel geplaatst. De spelers krijgen 6 kaarten die ze open en gesorteerd voor zich leggen. Er worden 12 kaarten open onder het spelbord gelegd.

Spelverloop

Wie aan de beurt is, krijgt 3 acties. Daarbij kan hij telkens kiezen of hij past, vooruit of achteruit loopt.

  • Om vooruit te lopen moet de speler een kaart met symbool afgeven en vervolgens een piraat op het spelbord plaatsen. Dit op het eerste vrij symbool dat overeenkomt met die kaart. Plaatsen waar reeds een piraat staat worden dus overgeslagen.
  • Achteruit lopen doe je tot de eerst bezette plaats, het symbool is hier onbelangrijk. Kom je op een plaats waar 1 piraat staat, dan mag je 1 kaart trekken. Kom je op een plaats waar 2 piraten staan, dan mag je 2 kaarten trekken. Kom je op een plaats waar 3 piraten staan, dan heb je pech en moet je verder achteruit lopen.
  • Wie past doet niks.

De winnaar

Wie als eerste alle piraten in de boot kan plaatsen, wint het spel.

 

SPELBEOORDELING

Cartagena is een spel waar winst en verlies weinig worden bepaald door je eigen sterkte maar veeleer door de zwakte van je tegenstanders. Telkens moet je kiezen tussen vooruit gaan en kaarten verliezen of achteruit gaan en kaarten winnen. Als je vooruit gaat, moet je telkens overwegen of je daarmee je medespelers niet te veel helpt. Door achteruit te gaan kan je een medespeler een flinke hak zetten, maar de kans is groot dat je jezelf ook in een lastig parket knoeit.
Cartagena is zeker de moeite waard en won ook al de Nederlandse spellenprijs in 2002. De spelregels beschrijven ook een minder tactische variant maar die kan niet tippen aan de hierboven beschreven tactische variant. De speelduur loopt wel vlug boven het uur. De 30 minuten op de speldoos geloof je best niet.

September 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *