De Bruggen Van Shangrila – Review

Auteur Leo Colovini
Uitgever 999 Games
Aantal spelers 3 tot 4
Spelduur 60 minuten
Jaar van uitgave 2003
Prijs 41.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 8.2/10
Links 999 Games
Leo Colovini
Bijzonderheden Mensa Select 2004

SPELMATERIAAL

In de handige speldoos bevinden zich 23 houten bruggen, 168 fiches in 4 kleuren, 12 stenen der wijzen, 2 startopstellingen met spelsamenvattingen en een spelbord.

SPELBESPREKING

Inleiding

In Shangrila liggen hooggelegen bergdorpen. Deze dorpen zijn door middel van bruggen met elkaar verbonden. Verschillende soorten wijsgeren leren hun wijsheden in de dorpen aan. Daarna trekken ze op reis om ook in andere dorpen hun wijsheid op te dringen. Dit valt niet altijd in even goede aarde.

Voorbereiding

Elke speler kiest een kleur. De spelers plaatsen wijsheren volgens de startopstelling op het bord. Alle bruggen worden op het bord geplaatst, zodat alle steden met elkaar verbonden zijn.

Spelverloop

Wie aan de beurt is kan kiezen uit 3 acties.

Actie 1: een wijsheer in een dorp vestigen.

De speler plaatst een wijsheer in een dorp. De fiche moet hij plaatsen op een overeenkomstig symbool in een dorp. Hij mag alleen wijheren plaatsen in dorpen waar hij al wijsheren bezit.

Actie 2: gezellen aannemen.

De speler neemt twee eigen wijsheren en plaatst die op eigen wijsheren op het spelbord. Deze moeten hetzelfde symbool dragen.

Actie 3: reizen.

Uit één dorp reizen alle gezellen naar een ander dorp over een brug. Daarna wordt de brug vernietigd. De wijsheren uit het grootste dorp verdringen de wijsheren uit het kleinste dorp. Dorpen die volledig geïsoleerd geraken worden gemarkeerd met een steen der wijzen. In dit dorp kunnen geen acties meer uitgevoerd worden.

De winnaar

Als alle stenen der wijzen zijn geplaatst, stopt het spel. De speler met de meeste wijheren op het bord wint. Gezellen worden niet geteld.

 

SPELBEOORDELING

De bruggen van Shangrila is een tamelijk abstract legspel. Maar voor wie het aandurft eens goed na te denken, is dit een meer dan geslaagd spel. Het spel is vlug uitgelegd zodat binnen de vijf minuten gespeeld kan worden. Een tactisch goed spel dat vlug uitlegt, zo zijn er niet veel. Vandaar de hoge quotering. Een enig minpuntje zou kunnen zijn dat het spel wat uit balans raakt als er spelers van verschillend niveau aan tafel zitten. Maar dit komt wel vaker voor bij tactische spellen.

September 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *