Duell – Review

Auteur Reiner Knizia
Uitgever Ravensburger
Aantal spelers 2
Spelduur 30 minuten
Jaar van uitgave 2004
Prijs 12.50€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.3/10
Links Ravensburger
Reiner Knizia

SPELMATERIAAL

De ‘fun for 2’ speldoos bevat een spelbord, 25 speelkaarten, 8 speciale kaarten, 2 figuren en 2 markeerstenen. De 25 speelkaarten bestaan uit 5 reeksen van 1 tot 5.

SPELBESPREKING

Inleiding

2 schermers staan voor elkaar. Kruis de degens! En garde! roept de scheidsrechter. Met behulp van kaartjes bewegen de spelers hun figuur. Wie als eerste toeslaat wint het punt.

Voorbereiding

Het spelbord wordt samengesteld. Daarna kiezen de spelers een kleur, ze zetten hun figuur op het eerste speelveld voor zich.
De 25 kaarten worden goed geschud en elke speler krijgt er 5 op handen.
De speciale kaarten worden apart geschud.

Spelverloop

De startspeler legt als eerste een kaart af en zet zijn figuur evenveel plaatsen naar voor of naar achter. Het is niet toegestaan het spelbord te verlaten of over de tegenstrever te springen. Daarna vult de speler zijn hand terug aan.
Als een speler door het afleggen van juist op het vakje van de tegenstrever terecht komt, valt hij aan.

Aanvallen.

  • Om aan te vallen, en alleen dan, mogen ook meerdere kaarten van dezelfde waarde gespeeld worden.
  • De tegenstander moet dan evenveel kaarten van dezelfde waarde afleggen om te verdedigen.
  • Als de verdediging lukt, mag de verdediger een tegenaanval inzetten.

Speciale kaarten.

  • In het begin van een duell wordt een kaart gedraaid. De actie op die kaart geldt gedurende het huidige duell.
  • Door de speciale kaarten kan voor dubbele punten gespeeld worden, kan slechts met 3 handkaarten gespeeld worden, wordt slechts met 10 kaarten gespeeld, wordt met open kaarten gespeeld of mogen de spelers hun figuren nooit achteruit plaatsen.

De winnaar

Wie succesvol aanvalt, wint het duell. Wie geen passende kaart meer kan spelen verliest het duell. Als de laatste kaart van de aflegstapel genomen wordt, wint de speler die het verst van zijn startveld staat. De winnaar is degene die het eerst 5 duels wint.

 

SPELBEOORDELING

Duell is een zoveelste spel uit de ‘fun for 2’ reeks van Ravensburger. Deze spellen zijn leuke toegankelijke spelletjes met een korte spelduur. Ook bij duell is dit het geval. Het basisspel uit het spelregelboekje sla je best over. Het is te simpel en er is niks aan. De uitgebreide versie, met de speciale kaarten is een stuk beter. Eigenlijk komt het er op neer dat je op het juiste moment toeslaat. Hou goed in de gaten welke kaarten reeds gespeeld worden en sla je slag. Als je kan aanvallen met 3 dezelfde kaarten win je sowieso een punt. Bij het trekken van de kaarten heb je dus wat geluk nodig. Dit zorgt ervoor dat duell geen topper is. Het biedt wel een aangename variatie op de speeltafel.

Oktober 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *