Finca – Review

Auteur
Ralf zur Linde, Wolfgang Sentker
Uitgever Hans im Glück
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur
45 – 60 minuten
Jaar van uitgave 2009
Prijs 28.95€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.0/10
Links Hans im Glück
Online spelen (yucata)

SPELMATERIAAL

De speldoos bevat:

 • 1 spelbord,
 • 12 windmolenfiches,
 • 42 fruitfiches,
 • 10 fincafiches,
 • 16 actiefiches,
 • 4 bonusfiches,
 • 8 ezelkarren,
 • 6 finca’s,
 • 108 stukken fruit (18 vijgen, olijven, citroenen, sinaasappelen, druiven en noten),
 • 20 fruitplukkers (5 per speler),
 • de spelregels in het Duits.

SPELBESPREKING

Inleiding

Gretig plukken de spelers verschillende soorten fruit. Als zij met de ezel de stad in trekken en fruit leveren, verdienen ze punten.

Voorbereiding

Het spelbord wordt op tafel gelegd. De windmolenfiches worden in willekeurige volgorde op de windmolen gelegd.
In elke gemeente wordt een stapel van 4 fruitfiches gelegd. Alleen de bovenste is zichtbaar. In elke stad wordt ook een fincafiche gelegd.
De ezelkarren, het fruit en de finca’s worden naast het spelbord gelegd.
Elke speler ontvangt de fruitplukkers (3, 4 of 5 bij 2, 3 of 4 spelers) en de actiefiches in 1 kleur.
Het spelbord.

Spelverloop

Het spel start met het plaatsen van de figuren. Om beurt zetten de spelers 1 figuur op een windmolenfiche. Het afgebeelde stuk fruit halen ze uit de voorraad. Als alle figuren op de windmolen staan, begint het eigenlijke spel. Om beurt kiezen de spelers 1 van onderstaande mogelijkheden.

Fruit plukken.

Verplaats een fruitplukker op de windmolen en ontvang fruit. Het aantal figuren op de plaats vanwaar je vertrekt bepaalt hoeveel vakken een figuur moet verplaatsen. Het aantal figuren op de plaats waar je toekomt bepaalt hoeveel stukken fruit je mag nemen. De figuur die verplaatst wordt, telt daarbij telkens mee. De windmolenfiche waar je toekomt, bepaalt welke fruitsoort je ontvangt. Als je tijdens het verplaatsen het symbool van de ezelkar passeert, ontvang je een bijhorende fiche.
Als een fruitsoort of de ezelkarren niet voldoende voorradig zijn, moeten alle spelers die fruitsoort (of karren) inleveren. Daarna ontvangt de actieve speler alsnog zijn fruit (of kar).
Voorbeeld: de blauwe plukker onderaan op de sinaasappels moet 1 stap zetten. Hij staat dan bij de groene en de rode fruitplukker en ontvangt 3 takken druiven.

Fruit leveren.

Door het inzetten van een ezelkar mag een speler tot 6 stukken fruit leveren. Hij mag deze in één gemeente leveren of verdelen over verschillende gemeenten. De fruitfiches tonen welke fruitsoorten in welke gemeenten geleverd kunnen worden. Je ziet ook meteen hoeveel punten dit opbrengt. Na de levering krijg je de fruitfiche en wordt een nieuwe fruitfiche zichtbaar. Als de laatste fruitfiche in een gemeente verdwijnt, wordt de daar aanwezige fincafiche aan de rechtmatige eigenaar gegeven. De speler die op dit moment het meeste stukken fruit van de afgebeelde fruitsoort ( of de fincafiche) geleverd heeft (dit kan je zien aan de verzamelde fruitfiches), krijgt de fincafiche.
Een bonusfiche kan je verdienen als je van elke puntenwaarde 1 fruitfiche bezit.
Enkele fruitfiches.

2 ezelkarren en 3 fincafiches.

Actiefiche inzetten.


Elke speler bezit 4 actiefiches die elk 2 punten opleveren als het spel afloopt. Je kan er ook voor kiezen de actiefiche in te zetten. De fiche verdwijnt dan uit het spel. Elke actiefiche biedt een andere mogelijkheid:

 • 1 stuk fruit minder leveren dan nodig is.
 • Een fruitplukker verplaatsen zonder rekening te houden met het verplichte aantal vakken.
 • Een dubbele beurt: fruit plukken.
 • 10 stukken in plaats van 6 leveren in één beurt.

De winnaar

Als de fincafiche van een dorp verdwenen is, wordt in dit dorp een finca geplaatst. Als de laatste finca uit de voorraad wordt genomen, eindigt het spel direct. De spelers tellen hun verzamelde punten samen en ontdekken zo wie de winnaar is.

 

SPELBEOORDELING

Finca heeft een vrolijk thema. Dat het ook vrolijk oogt door alle verschillende kleuren lijkt me geen toeval. Bovendien speel ik dit spel met een vrolijke lach op mijn gezicht. Finca is helemaal niet moeilijk, de interactie is vrij groot, de spelduur is kort en zowel nieuwe spelers als veelspelers genieten van dit spel. Als je Finca speelt moet je wat flexibel zijn. De zetten van je tegenspelers bepalen jouw mogelijkheden. De rest is goede timing (op welk moment gebruik ik het best mijn actiefiches, moet ik leveren) met een beetje geluk (de fiches die vrijkomen nadat je voorganger geleverd heeft). Een aanrader voor elk gezin. Door het gebrek aan mogelijkheden kan Finca wel wat vervelen als je het te veel in korte tijd speelt. Dit gaat vooral op voor wie van stevige bordspellen houdt.
Finca scoort heel goed als je het met twee speelt omdat je dan wat meer kan plannen. In een spel met 4 heeft plannen weinig zin en is Finca heel wat minder leuk.

Februari 2010

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *