Francis Drake – Review

speldoos Auteur Peter Hawes
Uitgever Kyal Games
Aantal spelers 3 tot 5
Spelduur 60 minuten
Jaar van uitgave 2013
Prijs 60.00 €
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 8.0/10
   
   

IMPRESSIE

In de doos
in de speldoos
Start van het spel bij 5 spelers (spelmateriaal)
start van het spel
Bevoorrading
bevoorraading
Zeilen
zeilen
Geel 1 punt, oranje 4 punten, rood 10 punten.
score

OORDEEL

Francis Drake ziet er bij een eerste aanblik fantastisch uit. Toch vind ik het wat vreemd dat niet alle spelelementen even ‘grotesk’ ontworpen zijn. De speelvolgorde wordt aan de hand van prachtige schepen bijgehouden. Proviand wordt voorgesteld door mooi afgewerkte plastic vaten. Elke speler heeft een mooi ontworpen spelbord waarop eigenlijk alleen zijn voorraad bijgehouden wordt, …
Daartegenover staat dat eenvoudige zwarte en grijze houten blokjes respectievelijk kanonnen en bemanning voorstellen. Ik vind die houten blokjes wat afsteken ten opzichte van het overige spelmateriaal. Francis Drake kostte me 60€ en ik zou met plezier 5€ meer betaald hebben voor hetzelfde spel met mannetjes en kanonnen.
U begrijpt dat dit slechts wat pezeweven betreft maar in een inspiratieloos moment vul ik hiermee toch wat regels.
Francis Drake wordt in drie keer 1 ronde gespeeld. Na elke ronde start je terug vanaf 0 en in principe worden de scores van deze 3 ronden gewoon opgeteld. Het verzamelen van goederenfiches geldt als bindmiddel tussen de verschillende rondes. 4 verschillende goederenfiches leveren op het eind van de rit 26 punten op en dat is best veel. Dit hoge puntenaantal lijkt me wel correct, want een collectie verschillende goederen verzamelen kost veel energie. Het is best om bij de start van het spel een doel te stellen: ofwel ga je voor vier verschillende goederen ofwel trek je je van die goederen niks aan en zet je alles op het aanvallen van steden, forten en Spaanse galjoenen. Een tussenweg levert bijna nooit de overwinning op.
Elke ronde bestaat uit twee duidelijk gescheiden fases. In een eerste fase verzamel je proviand, bemanning, kanonnen en andere voordelen. In de tweede fase gebruik je deze verzameling om te onderhandelen en aan te vallen.
Het spelmechanisme van de ‘eenrichtingsstraat’ tijdens het verzamelen van goederen werkt prima en de beschikbare goederen zijn mooi aangepast aan het aantal spelers. Er ontstaat een spannende race waarbij de spelers elkaar steeds tot bepaalde keuzes dwingen. Dit kan niet gezegd worden van de mogelijke plaatsen waar je kunt aanvallen. Of je nu met 3, 4 of 5 speelt, het aantal steden, forten en galjoenen die aangevallen kunnen worden, blijft onveranderd. Dit levert bij een mindere bezetting (te) weinig spanning op. Francis Drake is een topper met 5 spelers, goed voor vier spelers en valt tegen als er slecht 3 deelnemers aan tafel zitten.
Francis Drake moet ook vlot gespeeld worden. Wij werken een spel met 4 in ongeveer 70 minuten af en dat lijkt me net gepast, want in tegenstelling tot wat een eerste oogopslag doet vermoeden, speelt deze mastodont vrij vlot.

Mei 2015

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *