Genius – Review

Auteur Reiner Knizia
Uitgever 999 Games
Aantal spelers 1 tot 4
Spelduur 30 minuten
Jaar van uitgave 2004
Prijs 29.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.8/10
Links 999 Games
Reiner Knizia
Online spelen
Online spelen tegen Pc
Bijzonderheden Winnaar Mensa Select 2005
Winnaar BoardGameGeek Golden Geek 2006

SPELMATERIAAL

1 spelbord, 120 tegels, 1 buidel, 4 plankjes, 4 scoreborden en 24 scoreblokjes zitten in een stevige speldoos. Het materiaal is kleurrijk en stevig.

SPELBESPREKING

Inleiding

Door het handig aanleggen van hun speelstukken, proberen de spelers zoveel mogelijk punten bijeen te sprokkelen. Ze moeten dit wel in alle kleuren doen!

Voorbereiding

Het spelbord wordt in het midden van de tafel gelegd, de speelstukken worden in de buidel gedaan.
Elke speler neemt een scorebord en zet er zes scoreblokjes op. Tenslotte trekt iedere speler 6 tegels uit de buidel en plaatst ze op zijn plankje.

Spelverloop

Om beurt leggen de spelers een tegel op het spelbord. Door rijen van gelijke kleuren te vormen, scoren ze punten in die kleur. De tegels bestaan uit 2 zeshoeken die aan elkaar vast hangen. Soms hebben die zeshoeken dezelfde kleur, maar meestal bevatten ze 2 verschillende kleuren. Voor elke zeshoek wordt de score apart geteld en dat in alle richtingen. Leg je bijvoorbeeld een gele tegel aan een rij van 4 gele stenen dan verdien je 4 punten. Ligt er nog een aangrenzende rij van 3 gele tegels dan scoor je al 7 punten. Je kan dus best wat punten scoren met 1 tegel.

Na de zet worden de passende scoreblokjes vooruitgeschoven en wordt het plankje terug aangevuld.
Twee extra regels vervolledigen het spel. Een speler die geen stenen bezit van zijn zwakste kleur, mag 6 nieuwe tegels trekken en als je met je scoreblokje 18 punten bereikt, krijg je een extra beurt.

De winnaar

Als het spelbord vol ligt, eindigt het spel. De spelers kijken naar de score in hun slechtste kleur. Degene met de hoogste score wint.

 

SPELBEOORDELING

Genius is een strategisch legspelletje waaraan geen thema vasthangt. Je moet proberen te profiteren van grote groepen in dezelfde kleur. De zwakke kleuren van je tegenstanders moet je in de gaten houden en tijdig afblokken. In het begin kijk je met welke tegel je het meeste punten scoort, maar naar het einde toe moet je ook eens aan je zwakke kleuren beginnen denken. Doe je dat niet dan ben je de pineut, vooral omdat er steeds minder plaats is op het spelbord om rijen te vormen. Geluk bij het trekken van de tegels speelt zeker geen onbelangrijke rol, toch blijft het spel probleemloos overeind. Geniaal zou ik het wel niet durven noemen. Bij ons komt het dikwijls op tafel als afsluiter van een zware spelavond.
Je kan Genius ook alleen spelen. Je kan dan natuurlijk nauwelijks nog van een gezelschapsspel spreken. Alleen is maar alleen, daarbij denk ik dat er wel leukere manieren zijn om je alleen bezig te houden, maar daar ga ik liever niet verder op in.

September 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *