Gepakt & Gezakt – Review

Auteur
Bernd Eisenstein
Uitgever 999 Games
Aantal spelers 3 tot 6
Spelduur
30 minuten
Jaar van uitgave 2008
Prijs 30.95€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 3.0/10
Links 999 Games
Bernd Eisenstein
Bijzonderheden Winnaar Finse spellenprijs (Vuoden Perhepeli) 2009.
Aanbevolen Spiel des Jahres 2009.

SPELMATERIAAL

De iets te grote speldoos bevat een aantal vakken waarin 90 vrachtwagens, 64 puntenfiches, 5 dobbelstenen en 96 colli passen. Het spelmateriaal is mooi en uitnodigend.

SPELBESPREKING

Inleiding

Iedereen heeft het wel al eens meegemaakt. Of het nu tijdens de verhuis of na het winkelen is, je krijgt gewoon niet alles in de auto gepropt. In gepakt & gezakt probeer je het wat slimmer aan te pakken. Huur een vrachtwagen voor het verhuizen van jouw colli. Een te kleine vrachtwagen is vervelend, een te grote natuurlijk ook.

Voorbereiding

Maak een gedekte stapel met de vrachtwagenkaarten.
Geef elke speler 75 punten.
Leg de rest van het spelmateriaal op tafel.

Spelverloop

Om het eerst.

Om beurt gooien de spelers de 5 dobbelstenen. Deze geven aan welke colli zij straks moeten laden. Daarna trekken de spelers 1 (bij 5 of 6 spelers) of 2 vrachtwagens die ze omgekeerd voor zich leggen.
Eén speler heeft het startsignaal waarop alle vrachtwagens gelijktijdig gedraaid worden. Elke speler moet nu zo snel mogelijk een vrachtwagen die voor een andere speler ligt, nemen. De laatste speler moet de bovenste vrachtwagen van de gedekte stapel nemen.

en om het best.

Na het kiezen van de vrachtwagens, proberen de spelers hun colli te stapelen. Het getal op de vrachtwagen heeft aan hoe hoog de colli gestapeld mogen worden. Het lichtgekleurde vak van de vrachtwagen is het deel dat kan beladen worden. Probeer nu zo goed mogelijk jouw colli te stapelen zodat je zo weinig mogelijk colli maar ook zo weinig mogelijk plaats in de vrachtwagen overhoudt.

De winnaar

Voor elke lege plaats in de vrachtwagen moet je 1 punt betalen. Voor elke colli die niet in de vrachtwagen past, moet je dubbel zoveel punten als de lengte van de colli inleveren. De speler die het beste laadt, krijgt 10 punten. Het spel eindigt als een speler geen punten meer bezit. Wie dan nog het meeste punten overhoudt, wint.

 

SPELBEOORDELING

Gepakt & gezakt is als grappig tussendoortje bedoeld. Dit merk je duidelijk aan de vormgeving en de tekeningen op de doos. Ik verteer ook lichte kost dus heb ik mij dit spel aangeschaft. Helaas blijkt dat deze lichte kost nauwelijks de honger kan stillen. Hoewel ik het thema leuk vind, heb ik nooit het gevoel dat ik aan het zoeken ben naar de beste oplossing. De colli zijn zo weinig verschillend van vorm dat je geen groot licht moet zijn om te weten hoe je ze best stapelt. De keuze van de juiste vrachtwagen is dus eigenlijk de enige die er nog is en ook daar wringt wat mij betreft het schoentje. Je moet zo snel kiezen (om te voorkomen dat je de bovenste vrachtwagen van de stapel moet nemen ) dat je eigenlijk geen tijd hebt om te kijken. Die regel vind ik dus verre van geslaagd. Nu, we hebben het spel ook eens gespeeld zonder dat de laatste speler de bovenste kaart moest nemen en ook dan bleef mijn hongergevoel mij parten spelen. Eigenlijk kan je het spel heel kort samenvatten. Veel colli = grote vrachtwagen, weinig colli = kleine vrachtwagen, alles ertussen = gewone vrachtwagen. Dobbel je veel colli en er liggen geen grote vrachtwagens dan heb je pech. Hetzelfde geldt in het omgekeerde geval.
Waar gepakt & gezakt zijn Finse prijs gehaald heeft, begrijp ik eigenlijk niet zo goed. Want wat mij betreft, blijft alleen gezakt over.

Oktober 2009

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *