Giants – Review

Auteur
Fabrice Besson
Uitgever Matagot
Aantal spelers 3 tot 5
Spelduur
60 – 90 minuten
Jaar van uitgave 2009
Prijs 44.00€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 8.0/10
Links Matagot
Homepage
2 speler variant

SPELMATERIAAL

Een prachtige doos met voldoende opbergvakken voor het fantastisch spelmateriaal. Net als Days of Wonder een handelsmerk van Matagot. Na het openen van dit prachtexemplaar vind je:

  • 1 spelbord
  • 6 werkers, 1 stamhoofd en een sjamaan per kleur
  • 1 scherm, 7 voetstukken, 1 vaandel, 1 scorefiche en 6 stamfiches per kleur
  • 30 halve Rongo tabletten
  • 1 startspelerpion
  • 14 hoofdtooien
  • 27 boomstammen
  • 5 dobbelstenen
  • 35 Maoïs (17 x grootte 1, 12 x grootte 2 en 6 x grootte 3)
  • 1 container
  • 7 woudtegels
  • 1 steenhouwerij voor hoeden en 1 steenhouwerij voor Maoïs

 

SPELBESPREKING

Inleiding

Op het paaseiland beslechten verschillende stammen een vreedzame strijd. Zoveel mogelijk Maoïs bouwen en plaatsen is de boodschap. De toverkracht van de Sjamaan, de werklust van de stamleden en het inzicht van je stamhoofd zijn jouw belangrijkste wapens.

Voorbereiding

Elke speler ontvangt een scherm, 2 stamfiches, 1 werker, 1 Sjamaan en 1 stamhoofd in zijn kleur.
De woudtegels worden op het corresponderende vak van het spelbord gelegd.
Neem evenveel dobbelstenen als er spelers meedoen.
De rest van het spelmateriaal wordt binnen handbereik geplaatst.

Spelverloop

Maoïs plaatsen en veilen.

Een worp met de dobbelstenen bepaalt de grootte en het aantal Maoïs die er op de steenhouwerij geplaatst moeten worden. Daarna nemen de spelers een aantal stamfiches en stamleden op handen. Gelijktijdig maken zij hun bod bekend. De speler met het meeste stamfiches mag als eerste een Maoï kiezen en voor zich plaatsen. Daarbij mag de grootte van de Maoï niet hoger zijn dan het aantal werkers in het bod. Een Stamhoofd is 3 werkers waard.
Bij een gelijk bod wint de speler met het meeste Rongo tabletten. Is de stand nog gelijk dan bepaalt de spelersvolgorde de winnaar.

Figuren plaatsen en stamfiches spelen.

De startspeler komt als eerste aan de beurt en mag juist 1 actie ondernemen. In spelersvolgorde komen zo alle spelers aan de beurt. Als je aan de beurt bent, kan je een figuur (eventueel samen met boomstammen) op het spelbord plaatsen, een stamfiche gebruiken of passen.
Op elke zeshoek van het spelbord mag je figuren plaatsen.

  • De Sjamaan bezit toverkracht en kan afhankelijk van het gebied waar hij gezet wordt verschillende voordelen opleveren. Plaats je de Sjamaan in het dorp, dan krijg je een extra werker. Een Sjamaan in de hut levert een extra stamfiche op. Een Sjamaan in het woud zorgt voor boomstammen. Sjamanen die zich in de beeldhouwerij bevinden maken hoofdtooien. Tenslotte zijn Sjamanen ook in staat Ahu’s te reserveren.
  • Het stamhoofd heeft de kracht van 3 werkers. Dit is belangrijk voor het vervoeren van Maoïs. Als je twee Rongo tabletten afgeeft, bezit het stamhoofd dezelfde kracht als de Sjamaan.
  • Werkers worden gebruikt om Maoïs en hoofdtooien te vervoeren.
  • Boomstammen worden in combinatie met werkers of de Sjamaan ingezet. Ze verhogen de vervoerscapaciteit van de figuren.
  • Stamfiches kunnen ingezet worden om een halve Rongo tablet te verkrijgen.

Figuren en stamfiches kunnen slechts één keer per ronde gebruikt worden. Wat je gebruikt om te bieden kan dus niet meer tijdens de acties gebruikt worden.

Maoïs en hoofdtooien vervoeren.

Om beurt mogen de spelers nu een Maoï/ hoofdtooi bewegen of passen.

  • Maoïs van grootte 1 en hoofdtooien mogen over alle vakken waar tenminste 1 figuur staat bewogen worden.
  • Maoïs van grootte twee mogen alleen over vakken met tenminste 2 werkers,vakken met een stamhoofd of vakken met een werker en een boomstam bewogen worden.
  • Maoïs van grootte drie mogen alleen over vakken met tenminste 3 werkers, vakken met 1 werker en 2 boomstammen, vakken met 2 werkers en 1 boomstam of vakken met één stamhoofd verplaatst worden.

Als je tijdens het bewegen figuren van tegenstanders gebruikt, krijgt die speler per figuur 1 punt. Kan je een Maoï bewegen tot aan een vak dat grenst aan een Ahu (= stenen plaat waarop de beelden worden gezet), dan mag je die Maoï daar bouwen op voorwaarde dat je op het betreffende vak minstens één eigen figuur bezit. Plaats één van je voetstukken gedekt onder de Maoï. Hoofdtooien worden op eenzelfde wijze op een Maoï geplaatst. Als je niet meer weet welke Maoï van jou is, mag je tegen afgifte van 1 Rongo tablet het onderliggende voetstuk bekijken.
Enkele Ahu’s.

Als je nog over een stamfiche beschikt, mag je die gebruiken om een Maoï of Hoofdtooi te markeren. Maoïs en hoofdtooien die niet bewogen werden, worden op de steengroeves geplaatst en kunnen eventueel gemarkeerd worden. Gemarkeerde stukken mogen niet door andere spelers bewogen worden. Niet gemarkeerde stukken mogen vanaf de volgende ronde door andere spelers bewogen en gemarkeerd worden.
Samenvatting van de spelregels op de achterkant van een spelerscherm.

Einde van een ronde.

Na de vervoersfase worden alle speelstukken terug achter de schermen van hun eigenaars geplaatst. Hoofdtooien en Maoïs blijven op het spelbord staan. Boomstammen verdwijnen uit het spel. De startspelerpion wordt doorgegeven en een nieuwe ronde begint.

De winnaar

Het spel eindigt na de ronde waarin een speler een Maoï op zijn laatste voetstuk plaatst. Op elke Ahu staat hoeveel punten een Maoï oplevert. Vermenigvuldig die punten met de grootte van de Maoï. Een Ahu geeft ook aan hoeveel punten een hoofdtooi oplevert. Twee halve Rongo tabletten leveren 3 punten op. De speler met het meeste punten wint het spel.
De ontwerper stelt in een verduidelijking van de spelregels voor om Rongo tabletten niet meer te scoren.

 

SPELBEOORDELING

Giants blinkt uit wat betreft vormgeving en thema en is daarbovenop nog leuk tijdverdrijf ook. Laat je niet overdonderen door de spelregels. Na een ronde of twee weet je precies hoe de vork in de steel zit.
In de beginfase moet je goed overwegen waarvoor je jouw Sjamaan inzet.

  • Extra werkers zijn handig voor het transport en het beeldhouwen. Je kan er punten voor verdienen als andere spelers ze gebruiken.
  • Stamfiches heb je nodig voor het bieden, het markeren of voor Rongo tabletten te verdienen. Twee Rongo tabletten zorgen er dan weer voor dat je stamhoofd als Sjamaan ingezet kan worden.
  • Boomstammen vergemakkelijken transport en je geeft geen punten weg .bovendien zijn er slechts 7 woudtegels die elk 1 maal boomstammen opleveren. Je moet er dus snel bij zijn.

Je moet ook overwegen of je werkers inzet voor het beeldhouwen of het transporteren, er heerst immers schaarste in de eerste paar ronden. Maoïs markeren is natuurlijk een noodzaak, alleen als je startspeler wordt, kan je het permitteren dit niet te doen. Een Ahu reserveren kan vooral naar het einde toe een smerige en goede zet blijken.
Als je meerdere Maoïs in een beurt kan transporteren ben je goed bezig.
Op het eerste zicht heel wat mogelijkheden, maar eigenlijk is de spelopbouw vrij logisch. Als alle spelers een beetje uit hun doppen kijken, blijft dit spel spannend tot het einde. Meestal is dit vrij positief, maar in Giants wringt net daar het schoentje. Winst of verlies wordt dikwijls bepaald door de punten die je verdient als spelers jouw stamleden gebruiken voor het transport en niet zozeer door de Maoïs die worden opgericht. Dit is het onderdeel dat je zelf minst in handen hebt, waardoor andere spelers (niet de koplopers dus) beslissen over winst of verlies. Daardoor denk ik dat de herspeelbaarheid van dit spel iets kleiner is dan bij de echte toppers.
In de vertaling staat een hoofdtooi kan bewogen worden door tenminste 1 werkman en 1 stamhoofd. Dit moet natuurlijk of zijn. Een klein foutje waarover we verder niet klagen.

Maart 2009

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *