Gipf – Review

Auteur Kris Burm
Uitgever Smart Games
Aantal spelers 2
Spelduur 30 minuten
Jaar van uitgave 1998
Prijs 24.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 8.2/10
Links Don & Co
Smart
Kris Burm
Online spelen (gamerznet)
Online spelen (boite à jeux)
Bijzonderheden Aanbevolen Spiel des Jahres 1998
Genomineerd Arets Familiespill 2006

SPELMATERIAAL

De speldoos bevat 1 spelbord, 18 witte en 18 zwarte stukken.

SPELBESPREKING

Inleiding

Er wordt gestart met een quasi leeg spelbord. Om beurt schuiven de spelers een stuk in het spel. Door handig schuiven met de stukken kun je de stukken van je tegenstander wegspelen.

Voorbereiding

Het spelbord wordt in het midden gelegd. Op de hoekpunten van het spelbord wordt afwisselend een zwart en een wit stuk gelegd. (Basisspel)
Door twee stukken op elkaar te leggen creëer je een Gipf-stuk. Je kan het spel ook starten met Gipf-stukken op de hoekpunten. (Standaard spel)

Spelverloop

Stukken op het bord plaatsen.

Wie aan de beurt is, moet een stuk in het spel brengen. Dit doe je door een stuk op een stip te leggen, daarna wordt het stuk in het veld geduwd. Ligt op deze plaats al een stuk, dan schuift ook dit stuk 1 positie op. Zo kan een volledige rij opgeschoven worden, het is echter niet toegestaan stukken van het spelbord te duwen!

Stukken slaan.

Zodra er 4 stukken in dezelfde kleur op één rij liggen, moeten ze van het spelbord genomen worden. Bovendien moeten ook de stukken die zonder onderbreking in het verlengde van die rij liggen van het spelbord genomen worden. De stukken van de rij en alle stukken in dezelfde kleur van de rij worden in de voorraad gelegd, de stukken van de andere kleur verdwijnen uit het spel.
Behoort een Gipf stuk tot een rij dan mag je er ook voor kiezen dit stuk te laten staan.

De winnaar

Je kan het spel op twee manieren winnen. Ofwel sla je alle Gipfstukken van jouw tegenstander ofwel put je de voorraad stukken van jouw tegenstander uit. (Het in het spel brengen van een stuk is verplicht, als je dit niet meer kan doen, dan verlies je het spel.)

 

SPELBEOORDELING

Gipf is het eerste deel van wat het Gipf Project genoemd wordt. Het spel kan op zichzelf gespeeld worden maar maakt ook deel uit van een grotere eenheid Gipf Project samen met Tzaar, Zerts, Dvonn, Yinsh en Pünct. Deze 6 spellen zijn allen spellen voor 2 spelers en ook zijn ze allemaal door Kris Burm ontworpen. Ik concentreer me hier op het spel Gipf zelf.
Gipf is een 100% abstract spel zodat ik hier niet over van de pot gerukte thema’s hoef te lullen. Kris Burm slaagt er namelijk in om het spel zo simpel en toch zo goed te maken dat een thema eigenlijk totaal niet hoeft. De spelregels zijn super simpel. 15 minuten nadat ik Gipf gekocht had, zat ik al met mijn vrouw te spelen. (Daarmee bedoel ik: mijn vrouw en ik speelden Gipf) Elke keer opnieuw ontdek je nieuwe mogelijkheden.
Gipf is wel niet mijn favoriet uit de reeks. Dit omdat ik er moeilijk in slaag het spel te door gronden en mij daardoor vooral op verdedigen moet concentreren. Aan de andere kant is dit ook de drijfveer om Gipf te blijven proberen. Gewoonweg verslavend.

December 2008

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *