Gipsy King – Review

Auteur
Corné van Moorsel
Uitgever Cwali
Aantal spelers 3 tot 5
Spelduur
30 minuten
Jaar van uitgave 2007
Prijs 23.95€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.5/10
Links Cwali
Online spelen (mastermoves)

SPELMATERIAAL

In de doos schuilen 15 landschapstegels, 1 scorebord, per kleur 18 woonwagens en 1 scoresteen.

SPELBESPREKING

Inleiding

De kracht van het spel zit hem in het passen!

Voorbereiding

Bouw een speelveld met de 15 landschapstegels.
Alle spelers nemen hun woonwagens, de scorstesteen wordt op veld 0 geplaast.
1 woonwagen van elke speler wordt gebruikt om de beurtvolgorde te bepalen. Plaats ze in willekeurige volgorde boven elkaar.
Neem per speler nog 1 woonwagen en zet ze tenopzichte van de eerste beurtvolgorde in omgekeerde volgorde. Zij bepalen de speelvolgorde voor het begin van de tweede ronde.
De startopstelling.

Spelverloop

Woonwagens plaatsen.

  • Om beurt plaatsen de spelers een woonwagen op het spelbord. Daarna plaats je jouw beurtvolgorde woonwagen op de laatste plaats.
  • Elke landschapstegel bevat een meertje met een nummer. Eerst plaats je woonwagens rond meer 1, dan rond meer 2 enz…
  • Je mag ook passen, dan zet je geen woonwagen en verplaats je ook jouw beurtvolgorde woonwagen niet.
  • Als alle spelers passen, moet de laatste speler een woonwagen plaatsen, hij blijft dan op de laatste plaats met zijn beurtvolgorde woonwagen.
  • Na de eerste ronde volgt een telling. Als de scores bepaalt zijn, worden alle woonwagens van het veld genomen en start de tweede ronde. De woonwagens voor de speelvolgorde van de tweede ronde worden nu gebruikt, de woonwagens voor de beurtvolgorde van de eerste ronde gaan terug naar de spelers.
  • In de tweede ronde wordt van meer 15 naar 1 gewerkt en mogen de spelers 2 keer 2 woonwagens (op 1 vak) plaatsen.
    Tijdens het spelen.

Score

  • Als alle landvakken bezet zijn, bereken je de score. Meren met vis geven punten. Meren bestaan uit aan elkaar grenzende watervakken. De speler(s) met de meeste woonwagens aan het meer krijgt evenveel punten als de grootste groep vissen in het meer. De spelers met de op één na meeste woonwagens krijgen de punten van de op één na grootste groep vissen, enz..
  • Een alleenstaande woonwagen levert 1 punt op. 2 woonwagens samen 3 punten (1+2), 3 woonwagens 6 (1+2+3) enz…

De winnaar

De speler met het meeste punten na de tweede ronde is de winnaar.

 

SPELBEOORDELING

Hoewel ik nog altijd van een stevig gezelschapspel kan genieten, ben ik meer en meer te vinden voor de kortere gezelschapsspellen. (Wat natuurlijk ook te maken heeft met een gebrek aan tijd voor het ogenblik). Daarmee bedoel ik alle spellen die binnen het uur een winnaar kennen. Spellen waarin je het met twee of drie mogelijke acties moet doen. Spellen waarbij de spelbeurten elkaar snel afwisselen. Deze drie kenmerken gecombineerd met voldoende diepgang, afwisseling en spelplezier natuurlijk.
Corné van Moorsel voldoet met Gipsy King aan al deze criteria waardoor ik uitermate van een parijtje Gipsy King kan genieten. Zelden een spel gespeeld waarin passen zo belangrijk is. Als je als eerste past, mag je namelijk als eerste een woonwagen plaatsen bij een volgend meertje wat een belangrijk voordeel is. Daarbovenop dwing je andere spelers dan elkaar te blokkeren. Past iedereen te vlug, dan gaat de laatste speler gegarandeerd met de punten lopen. Tijdens het spel moet je wat vooruit denken en probeer je natuurlijk zoveel mogelijk woonwagens naast elkaar te plaatsen. Het dwarsbomen van de andere spelers is echter nog leuker waardoor er vrij veel interactie is. In Gipsy King schuilt veel meer pit dan je zou denken.
Omdat je niet zoveel mogelijkheden hebt, kan je soms het gevoel hebben dat je maar weinig kan uitrichten. Dit is vooral het geval als jouw medespelers niet doen wat je gehoopt had. In die zin kan Gipsy King soms tegenvallen. Stel ik heb het minste punten en pas direct om toch nog wat van mijn achterstand goed te kunnen maken bij een volgend meertje. Daarbij hoop ik natuurlijk dat speler 2 de derde speler zal blokkeren zodat die derde niet direct een hele rij woonwagens kan plaatsen. Als speler 2 in dit geval past, dan kan het voor mij al gedaan zijn. Meestal zal speler 2 daarbij ook zijn eigen ondergang delven, iets waarop ik niet gerekend had omdat ook voor speler 2 blokken de slimste zet was.

December 2008

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *