Il Principe – Review

Auteur
Emanuele Ornella
Uitgever Mind the Move
Aantal spelers 2 tot 5
Spelduur
60 – 90 minuten
Jaar van uitgave 2005
Prijs 24.95€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 8.0/10
Links Mind the Move

SPELMATERIAAL

De speldoos, die naar mijn mening best een stuk kleiner kon zijn, bevat 100 bouwkaarten (20 per kleur), 15 stadskaarten, 5 familiekaarten, 10 persoontegels, 40 geldstukken, 60 schildjes (12 per familie), 1 marker voor Il Principe en 1 spelbord.

SPELBESPREKING

Inleiding

Je bent lid van een invloedrijke Italiaanse familie. Door het plaatsen van presitgieuze gebouwen verhoog je jouw invloed.

Voorbereiding

De gebouwkaarten worden geschud en vormen een gedekte stapel.
De stadskaarten worden geschud en de eerste 4 worden opengelegd.
De persoontegels worden op het spelbord gelegd.
Elke speler kiest een familie en ontvangt de schilden en de kaart van die familie.
De startspeler krijgt Il Principe.

Spelverloop

Het spelverloop.

Een ronde verloopt over 4 fasen. In de eerste ronde mag niemand bouwen.

 • In een eerste fase ontvangen de spelers 5 goudstukken en 4 bouwkaarten van de bank. Daarna moeten ze 2 kaarten uit hun hand gedekt op tafel leggen.
  De bouwkaarten.
 • In fase twee worden de gespeelde kaarten opengedraaid en naar kleur gesorteerd. Daarna worden deze groepen kaarten geveild, te beginnen met kleur met de minste kaarten. Bieden doe je met goudstukken. De speler naast Il Principe begint. De winnaar betaalt het geboden bedrag aan de bank, ontvangt Il Principe en mag eventueel 1 stad bouwen.
  Deze fase eindigt als alle kaarten geveild zijn.
 • Fase 3 start bij Il Principe. Om beurt mogen de spelers nu een stad bouwen of bouwkaarten spelen.
  Je kan alleen één van de open stadskaarten bouwen. Elke stadskaart toont de symbolen van de bouwkaarten die je moet spelen, leg deze open voor je op tafel. Betaal het aangegeven getal aan goudstukken en ontvang de zegepunten. Daarna plaats je het aangegeven aantal schilden op de kaart van het spelbord. Deze schilden moeten in regio’s liggen die grenzen aan de stad die je zonet gebouwd hebt.
  Als je kaarten speelt, leg je kaarten uit je hand open op tafel. Deze kaarten moeten allen dezelfde kleur hebben.
  Enkele steden.
 • In Fase 4 worden de persoontegels verdeeld. Per kleur is er één grote en één kleine persoontegel. De speler die het hoogste aantal kaarten in de overeenkomstige kleur open voor zich heeft liggen, krijgt de grote tegel. De tweede krijgt de kleine tegel. Gelijke standen worden opgelost door middel van veilingen.
  Spelers die een grote tegel ontvangen moeten de helft van hun kaarten in die kleur omdraaien.

De persoontegels.

Persoontegels bieden extra voordelen (bouwkaarten terug opendraaien, 1 overwinningspunt, 1 bouwkaart trekken, een schild plaatsen in een regio naar keuze en 2 goudstukken nemen). Als je een persoontegel ontvangt moet je de actie die er aan gekoppeld is onmiddellijk uitvoeren. Als je persoontegels bezit, ontvang je ook punten als andere spelers bouwen en daarbij gebouwkaarten spelen in de kleur van je persoontegel. Je ontvangt op die manier 2 punten voor een grote tegel en 1 punt voor een kleine.
De persoontegels en hun voordelen.

De winnaar

Het spel eindigt onmiddellijk als er aan het begin van fase 1 minder dan 4 stadskaarten beschikbaar zijn. Het spel eindigt ook als er in het begin van fase 1 niet voldoende bouwkaarten zijn. In dit geval wordt nog één ronde gespeeld waarbij de spelers geen gebouwkaarten ontvangen. (Een aantal van de gedekte gebouwkaarten wordt dan geveild in de plaats). Als het spel eindigt, krijgen de spelers nog:

 • 2 punten voor een grote persoontegel.
 • 1 punt voor een kleine persoontegel.
 • 2 punten voor elke volledige set bouwkaarten (= 1 per kleur, ook gedekte kaarten mogen gebruikt worden!)
 • 2 punten voor de speler met het meeste geld.
 • 2 punten voor de speler met het meeste bouwkaarten op handen.
 • 5 punten voor elke regio waarin je het meeste schilden bezit.
 • 2 punten voor elke regio waarbij je de tweede in rang bent.

De speler met het meeste punten wint.

 

SPELBEOORDELING

Il Principe is een spel dat je meerdere keren gespeeld moet hebben vooraleer je alle mogelijkheden ontdekt hebt. Dit komt omdat alles met elkaar te maken heeft. Kaarten heb je nodig om steden te bouwen, maar ook om persoontegels te krijgen en je moet er afleggen om te veilen. Steden kun je bouwen voor de punten, maar ook omdat je kaarten op tafel wilt spelen of om je invloed in regio’s te vergroten.
Geld heb je nodig om veilingen te winnen maar ook om steden te betalen en gelijkstanden op te lossen.
Daarbij komt dat ook timing belangrijk is. Bezit je veel persoontegels maar bouwt geen enkele speler steden, dan leveren die niet zoveel op.
De speldoos van Il Principe is vrij groot. Had het spelbord gevouwen kunnen worden, dan zou de helft van de doos volstaan. Bovendien is de ruimte voor het leggen van de persoontegels eigenlijk overbodig. Die tegels kunnen ook makkelijk naast het spelbord gelegd worden.
Il Principe is een veilingspel met veel diepgang. Iets voor liefhebbers van het betere denkwerk.

Februari 2009

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *