In De Ban Van De Ring: De Zoektocht – Review

Auteur Peter Neugebauer
Uitgever 999 Games
Aantal spelers 2
Spelduur 30 minuten
Jaar van uitgave 2001
Prijs 19.50€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 4.2/10
Links 999 Games

SPELMATERIAAL

In de handige opbergdoos huizen 48 landtegels, 44 ontmoetingsfiches, 2 bootfiches, 1 Doemberg en 2 hobbitfiguren.

SPELBESPREKING

Inleiding

Op hun zoektocht naar de Doemberg ontdekken Frodo en Sam onbekende gebieden. Ze komen vijandelijke figuren tegen maar ook personen die hen kunnen helpen. Wie gooit de ring in de Doemberg?

Voorbereiding

De landtegel met de Gouw wordt open op tafel gelegd. De resterende landtegels vormen drie gedekte stapels.
De ontmoetingsfiches worden naar kleur gesorteerd en vormen aparte trekstapels.
De Doemberg en bootfiches worden bij de ontmoetingsfiches gelegd.
Beide hobbits worden op de Gouw geplaatst, beide spelers trekken 3 landtegels.

Spelverloop

Het spel bestaat uit 3 fasen.

Fase 1 : bouwen aan Midden- Aarde.

Om beurten plaatsen de spelers een landtegel aan de Gouw, op de landfiche komt een passende ontmoetingsfiche. De spelers moeten bouwen tot ze een kruis van 3 op 3 bekomen.

Fase 2: het verkennen van Midden-Aarde.

De speler die aan de beurt is voert volgende drie acties uit.

  • Een landtegel plaatsen: de speler past een landtegel aan kruis aan. Daarbij moeten aangrenzende zijden gelijke grondsoorten bevatten. Zo ontstaan ontmoetingsgebieden. Ontstaat een nieuw ontmoetingsgebied dan wordt daar de passende fiche op gelegd. Het spelbord kan maximum 6 bij 8 tegels groot worden.
  • De hobbitfiguur verplaatsen: je mag een hobbitfiguur verplaatsen naar een aangrenzend gebied. Blauwe gebieden kunnen alleen bezocht worden als je een boot bezit. Per gebied mag slechts één hobbit staan. Ligt er op een gebied een fiche dan mag je die nemen. Bruine fiches moet je omdraaien en verslaan.
  • Een nieuwe landtegel trekken.

Fase 3: naar de Doemberg lopen.

Als de laatste tegel is geplaatst, is de locatie van de doemberg bekend. Deze staat in het midden van de laatst geplaatste neutrale tegel. (Dit is een tegel die nergens past en bijgevolg gedekt werd gespeeld.) De spelers verplaatsen nu om beurt hun hobbit en proberen als eerste de Doemberg te bereiken.

De winnaar

Het spel eindigt als de doemberg wordt bereikt. De spelers krijgen punten voor ontmoetingsfiches en het bereiken van de Doemberg. Er kunnen extra punten verdiend worden als je de Doemberg bereikt met de ring en met Gollum. Strafpunten krijg je voor elk gebruikte ontmoetingsfiche en indien je Gollum bezit maar de Doemberg niet bereikt met de ring. De Hobbit die het meeste punten verzamelt, wordt de nieuwe redder van de Gouw.

 

SPELBEOORDELING

Ik heb het spel een drietal keer gespeeld en daar zal het bij blijven ook denk ik. Het komt er gewoon op neer zo snel mogelijk fiches te verzamelen en geluk te hebben bij het omdraaien van de bruine fiches. Het opbouwen van het bord werkt meer op de zenuwen dan wat anders en het lopen naar de Doemberg kent op voorhand zijn winnaar. Ik zou dit spel niemand durven aanraden.

Oktober 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *