Isis En Osiris – Review

Auteur Michael Schacht
Uitgever 999 Games
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur 20 minuten
Jaar van uitgave 2001
Prijs 15.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 6.9/10
Links 999 Games
Michael Schacht

SPELMATERIAAL

Isis en Osiris bevat 1 spelbord, 22 Isistegels, 32 speelstukken in 4 kleuren, 4 telstenen in 4 kleuren en 4 telfiches. Het materiaal is sober en stevig.

SPELBESPREKING

Inleiding

Door het handig plaatsen van Isistegels of eigen speelstukken proberen de spelers zoveel mogelijk punten te scoren.

Voorbereiding

Het spelbord wordt op tafel gelegd. Iedere speler krijgt een telsteen en een aantal speelstukken in één kleur. De Isistegels worden geschud en elke speler krijgt er een aantal. De aantallen hangen af van het aantal spelers.

Spelverloop

Het spelbord toont een vierkant van 6 op 6 vakken. Deze vakken moeten ingenomen worden door Isistegels of speelstukken.
De jongste speler begint en plaatst ofwel een speelstuk ofwel een Isistegel op het spelbord. Heeft een speler alleen nog Isistegels of speelstukken over dan kan hij alleen deze plaatsen. Vooraleer een Isistegel gedekt op het spelbord wordt geplaatst wordt de waarde ervan aan alle medespelers getoond. Isistegels hebben een waarde van -4 tot +4.

De winnaar

Het spel eindigt als het laatste vrije vakje van het spelbord bezet wordt. Elk speelstuk van de spelers levert evenveel punten op als de som van de horizontaal en verticaal aangrenzende Isistegels.
De speler met de meeste punten wint.

 

SPELBEOORDELING

Isis en Osiris is een eenvoudig legspelletje. Je zou er met wat goede wil een beetje tactiek in kunnen vinden maar het belangrijkste is hier ongetwijfeld het onthouden van de waarden op de gedekte fiches. De tactiek bestaat er dan in minpunten aan de tegenstrever te geven en het goede moment uitkiezen voor het spelen van een Isistegel of een eigen speelstuk. In de spelregels staat een variant met een gemeenschappelijke ‘trekpool’ voor de Isistegels, op deze manier ben je niet direct verplicht speelstukken te spelen. Zowel met 2, 3, of vier is Isis en Osiris een genietbaar spel. De korte tijdsduur zorgt ervoor dat je vlug revanche kan nemen en dat het spelletje tussendoor op tafel komt.
Natuurlijk heeft het spel niks te maken met het thema. Verwacht dus zeker geen fantastisch bordspel over een oude beschaving. ‘Een vlot legspel voor gewiekste tactici’ zoals op de achterkant van de doos geschreven staat zou ik wat overdreven durven noemen. Gelukkig verraad de minimum leeftijd van 7 jaar dat misleidend leugentje voor een groot deel.
Het spelmateriaal is stevig maar is qua afwerking niet zo ideaal. De achterkant van de Isistegels wordt opgefleurd door een asymmetrische tekening. Je zou dan eigenlijk de tegels kunnen oriënteren. Dit is verboden volgens de spelregels maar ja, met een symmetrische tekening zou deze spelregel overbodig zijn. De telfiches heb je slechts nodig als je meer dan 20 punten of minder dan -20 punten haalt, wij zijn daar nog nooit in geslaagd.

Oktober 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *