Kahuna – Review

Auteur Günter Cornett
Uitgever 999 Games
Aantal spelers 2
Spelduur 30 – 45 minuten
Jaar van uitgave 1998
Prijs 21.00€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 8.2/10
Links 999 Games
Günter Cornett
Online spelen
Online spelen

SPELMATERIAAL

Een spelbord waarop 12 eilanden staan, 50 kahuna staafjes in 2 kleuren, 20 kahuna stenen in 2 kleuren en 24 speelkaarten zitten netjes opgeborgen in de speldoos. De vorm van de doos is herkenbaar als ‘een spel voor 2’ – doos van 999.

SPELBESPREKING

Inleiding

Twee medicijnmannen streven naar de macht in het sprookjesachtige Kahuna. Een land dat alleen in je dromen lijkt te bestaan. Met hun magische krachten proberen zij de eilanden voor zich te winnen.

Voorbereiding

Het spelbord wordt in het midden gelegd. Iedere speler krijgt 25 staafjes en 10 stenen in zijn kleur. De eiland – kaarten worden geschud en elke speler krijgt er 3 op handen. 3 kaarten worden open naast het spelbord gelegd. De rest vormt een gedekte stapel.

Spelverloop

Om beurt zijn de spelers aan zet. De actieve speler mag zoveel kaarten spelen als hij wenst. Daarna trekt hij één kaart.

Kaarten spelen.

Op de kaarten staat telkens 1 naam van één van de eilanden op het spelbord. Elke kaart komt 2 maal voor.

  • Wie een kaart speelt, mag een eigen staafje op een markeringslijn leggen. Deze lijn moet grenzen aan het eiland die op het kaartje staat.
  • Als je een reeks kaarten speelt, voer je ze één voor één uit.
  • Je kan er ook voor kiezen geen enkele kaart te spelen.
  • Je mag ook kaarten afleggen.
  • Je kan een staafje van een tegenstrever verwijderen door twee kaartjes te spelen. Het staafje moet wel grenzen aan de eilanden die op de kaarten staan.
  • Als je de meerderheid van de verbindingslijnen van een eiland bezet hebt, mag je daar een Kahuna – steen van je eigen kleur plaatsen. De staafjes van je tegenstrever worden van het spelbord verwijderd.
  • De vorige actie kan een kettingreactie uitlokken, zodat op meerdere eilanden Kahuna – stenen moeten verdwijnen.

Kaarten bijtrekken.

Aan het einde van jouw beurt mag je één kaart bijtrekken. Je mag een openliggende kaart of een gedekte kaart trekken. Je mag er ook voor kiezen geen kaart te trekken, tenzij je tegenspeler dat in zijn beurt al gedaan heeft. Een speler mag maximum 5 kaarten op handen hebben.

De winnaar

Er zijn twee tussentijdse tellingen die respectievelijk 1 en 2 punten opleveren. De tellingen worden direct geactiveerd als de gedekte stapel op is en de laatste van de 3 openliggende kaarten genomen is. De speler met de meeste Kahuna – stenen wint de punten. Gelijkstand levert geen punten op.
Op dezelfde manier wordt de derde telling ingezet. De spelers mogen nog één keer kaarten spelen en tellen wederom hun Kahuna – stenen. Het verschil tussen het aantal stenen van de winnaar en verliezer wordt als overwinningspunten bij de andere punten van de winnaar geteld. Wie nu in totaal de meeste punten heeft, mag zich met fierheid de krachtigste medicijnman noemen.
Indien een speler in de tweede of derde ronde geen staafjes meer op het spelbord bezit, verliest hij direct.

 

SPELBEOORDELING

Kahuna is een abstract legspel. De regels zijn duidelijk en het spel speelt vlot. De meeste spelers proberen ergens in een hoek een eiland volledig te omringen, om zich van daaruit te verspreiden. Als een steeds groter wordende wolk komt de dreiging dan op je af.
Soms kan het nuttig zijn geen kaarten te spelen en af te wachten. Daarna kan je in één keer je slag slaan. Verder kan ik je niet helpen aangezien ik er nog geen enkele keer in geslaagd ben het spel te winnen. Ikzelf loop er dus niet warm van. Andere spelers, voornamelijk degene die mij telkens afdrogen, vinden Kahuna wel een goed spel.

September 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *