Kakkerlakkensalade – Review

Auteur
Jacques Zeimet
Uitgever Drei Magier Spiele
Aantal spelers 2 tot 6
Spelduur
15 – 30 minuten
Jaar van uitgave 2007
Prijs 8.95€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 8.0/10
Links Drei Magier Spiele
Bijzonderheden Aanbevolen Spiel des Jahres 2008

SPELMATERIAAL

Het speldoosje bevat 180 groentenkaarten en 8 kakkerlakkenkaarten.

SPELBESPREKING

Inleiding

In dit razendsnelle spelletje is een tomaat soms een bloemkool, sla of papikra. Soms ook niet.

Voorbereiding

De kaarten worden verdeeld en elke speler vormt een gedekte stapel die hij voor zich op tafel legt of in de handen neemt.

Spelverloop

Als een speler aan de beurt is, legt hij zijn bovenste kaart open in het midden van de tafel en vernoemt de afgebeelde groente. Dit kan sla, tomaat, bloemkool of paprika zijn. Een heel simpel spel dus, maar er zit een addertje onder het gras.

  • Je mag nooit herhalen wat net voor jouw gezegd werd. Zegt mijn voorganger tomaat en leg ik ook een tomaat, dan moet ik een andere groente opnoemen. (Voor de grappigen onder jullie spruitjes, savooikool enz… zijn uit den boze, het gaat hem wel degelijk over sla, tomaat, bloemkool en paprika!)
  • Je mag ook nooit de groente vernoemen van de zichtbare kaart. Ligt er een tomaat op tafel en jij draait ook een tomaat dan moet je liegen.
  • Een kakkerlakkenkaart leg je bovenop de stapel terwijl je kakkerlak zegt. Nu start je met een tweede stapeltje. De groente op de kakkerlakkenkaart mag niet genoemd worden tot ze terug bedekt wordt. Dit gebeurt als een tweede kakkerlakkenkaart gedraaid wordt. Deze wordt dan op het tweede stapeltje gelegd en er wordt terug op de eerste stapel gespeeld.

De winnaar

De speler die als eerste zijn kaarten wegspeeld is gewonnen.

 

SPELBEOORDELING

Snelle reactie spelletjes zijn aan een ware opmars bezig, denk maar aan Halli Galli, Jungle Speed, Fazantenbal, Alles Tomate, Didi Dotter, enz… Toch biedt kakkerlakkensalade voldoende variatie en weet het me aangenaam te verrassen. Op het spellenspektakel (2008) heb ik het spel zeker 60 keer uitgelegd en telkens was de reactie positief. Kakkerlakkensalade moet je wel snel spelen en je mag na één verkenningsronde geen fouten of aarzelingen meer toelaten. Plezier gegarandeerd. Je hebt ook altijd minstens één mogelijkheid omdat er maximum twee stapeltjes gevormd woden. De ervaring leert me dat hoe langer je kakkerlakkensalade speelt (na elkaar wel te verstaan), hoe meer fouten je maakt. Speel dit spel wel niet te veel na elkaar of je zou er hoofdpijn van kunnen krijgen.

December 2008

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *