Kubb – Review

Auteur
Komt van onze Noorse vrienden, de Vikings
Uitgever 999 Games
Bex
Aantal spelers 2 teams
Spelduur 30 minuten
Jaar van uitgave 2009 (999 Games)
Prijs 37.95€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 8.5/10
Links 999 Games
Bex
Bijzonderheden Kubb is een buitenspel.

SPELMATERIAAL

De stoffen zak bevat 1 koning, 10 torens, 6 werpstokken en 4 pinnen voor het afbakenen van het veld.

SPELBESPREKING

Inleiding

Gooi de torens van de tegenspeler en daarna de koning omver.

Voorbereiding

Zet 5 torens op één lijn. Zorg dat de afstand tussen twee torens ongeveer 1 meter is. Doe hetzelfde 10 meter verder zodat een veld van ongeveer 5 bij 10 meter ontstaat. Zet de koning in het midden van dit veld.
Maak twee teams, één team start met de stokken.
Het speelveld (bron: http://www.trendyproducten.nl/public/1108/speelveld_kubb.jpg)

Spelverloop

Probeer in jouw beurt de torens van het andere team met de stokken omver te gooien. Je moet gooien vanaf de lijn waarop de eigen torens staan. Het is verplicht om de stokken onderhands te gooien.
Omvergegooide torens (= ridders) worden in het begin van de beurt in het veld van de tegenstrever gegooid (= verder dan de koning, dichter dan de vijandelijke torens) en rechtop gezet. Het actieve team moet nu eerst de eigen ridders omver gooien vooraleer ze de torens van de tegenstrever mogen omvergooien.
Als een team er niet in slaagt alle ridders omver te gooien, mogen de tegenstrevers gooien vanaf de eerste ridder.

De winnaar

Als je alle eigen ridders en vreemde torens omver gegooid hebt, mag je proberen de koning te vellen. Het team die daar als eerste in slaagt, wint.
Je verliest het spel direct als je de koning omver gooit voordat alle ridders of torens weg zijn.

 

SPELBEOORDELING

Steeds vaker tref je op het strand of in een park mensen aan die Kubb spelen. Dit spel is mij al een paar jaar bekend omdat een aantal vrienden er een zelfgemaakt exemplaar van bezitten. Het verwonderde mij toen dat geen enkele Nederlandse uitgever buitenspellen in de aanbieding had. Vorig jaar stapte 999 Games uiteindelijk toch op de kar en ik denk niet dat ze daar spijt van hebben. Nu ze ook Mölkky en Boochie aanbieden, ben ik daar zelfs zeker van. Misschien dient de vraag gesteld of dit gezelschapsspellen of volksspelen zijn? Een vraag die jullie elk voor zich maar moeten beantwoorden. Intussen heb ik besloten Kubb, Mölkky en Boochie wat extra aandacht te geven.
De uitgave van Bex komt in een stevige stoffen zak en bevat degelijk houten materiaal. De werpstokken zijn zwaar genoeg wat belangrijk is bij winderig weer. De spelregels vind ik wat beperkt, er staat bijvoorbeeld niet duidelijk uitgelegd wat je met omvergegooide ridders moet doen. Er zijn groepen die de ridder uit het spel nemen, sommigen zetten de ridder weer op de eigen basislijn maar ik denk dat het de bedoeling is dat je deze ridders in het veld van het andere team gooit. Duidelijk afspreken vooraf kan onenigheid tijdens het spel voorkomen.
Kubb spelen vind ik een heel aangename ervaring. Er is heel wat interactie omdat je echt tegen elkaar speelt. Naarmate je het spel wat onder de knie hebt, kan je ook tactischer beginnen spelen.
Kubb kan heel lang duren omdat de ridders steeds heen en weer worden gegooid. Omvergegooide ridders uit het spel nemen vermindert de spelduur enorm en is bij een eerste kennismaking misschien aan te raden.
Welke huisregels je ook toepast, Kubb is een prima werpspel. Een aanrader voor iedereen die graag buitenspeelt.

Noot: geef toe, de gedachte alleen al, stoere Vikings die – tussen het veroveren en verbranden van dorpen door – gooien met stokjes naar houten torentjes, het klopt niet helemaal. Het vermoeden is dan ook groot dat Kubb, wat Zweeds is voor houten blok, meer een uitvinding van de 20ste eeuw is.
Aandacht!
999 Games voorziet een uitgave met heel kleine torens en veel te lichte werpstokken. Wij hebben het spel één keer getest en bij de kleinste windstoot waaien de torens vanzelf om, de werpstokken reageren dan als losgeslagen projectiel. Daardoor is deze uitgave eigenlijk het spelen niet waard, wat heel jammer is. De versie die hier afgebeeld staat is de Viking Kubb Original van Bex

Juli 2010

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *