Auteur | Gerd Fenchel |
Uitgever | 999 Games |
Aantal spelers | 2 tot 5 |
Spelduur | 60 – 120 minuten |
Jaar van uitgave | 2000 |
Prijs | 35.95€ |
Recensie door | Vandenbogaerde Fabrice |
Score | 8.2/10 |
Links | 999 Games Gerd Fenchel |
SPELMATERIAAL
121 zeshoekige gebouwenfiches, 22 landschapstegels, 20 castellos in 5 kleuren, meer dan 100 burgerminiaturen, 15 actiekaarten, 32 politieke kaarten, 27 kaarten “stem van het volk, 5 overzichtskaarten en het spelbord vullen de vierkante doos.Het spelmateriaal zit netjes opgeborgen in de doos en is prachtig.
SPELBESPREKING
Inleiding
Tot 5 Italiaanse vorsten proberen hun eigen imperium uit te bouwen. Startent met 2 kleine stadjes proberen ze burgers te lokken door aantrekkelijke gebouwen te plaatsen. Maar burgers dienen ook te eten en indien er niet genoeg voedsel is, zullen ook de burgers het hazenpad kiezen. Daarbij komt dat nabij gelegen interessantere steden zorgen voor emigratie. Wie houdt het hoofd koel en is zijn tegenstanders te slim af?
Voorbereiding
Het spelbord wordt midden op tafel gelegd en de landschapstegels worden op het spelbord gelegd. Om beurten plaatsen de spelers een castello met 3 burgers op het bord. Dit gaat zo verder tot elk 2 Castello’s heeft geplaatst.
Iedere speler krijgt 3 actiekaarten en 4 burgers in zijn kleur. De politieke kaarten en de kaarten “stem van het volk” worden op de betreffende plaatsen op het spelbord geplaatst.
Alle andere spelmateriaal wordt binnen handbereik geplaatst.
Spelverloop
Het spel bestaat uit 6 speeljaren die elk uit 8 fasen bestaan.
Fase 1 : de startspeler wisselt.
De linker buurman wordt de nieuwe startspeler.
Fase 2: stem van het volk.
Er worden 4 nieuwe kaarten op het spelbord gelegd. De eerste open, de rest gedekt.
Fase 3: Inkomsten.
Elke eigen steengroeve die aan berglandschap grenst, levert 1 goudstuk op. Grenst een steengroeve aan twee berglandschappen, dan levert ze 2 goudstukken op.
Fase 4: Bevolkingsaanwas.
Elke speler zet in elk van zijn steden één nieuwe burger in het castello.
Fase 5: Politieke ronden.
Er worden 5 politieke ronden gespeeld. In elke ronde komt elke speler 1 maal aan de beurt. De speler die aan de beurt is kan ofwel een eigen actiekaart inzetten of een politieke kaart inzetten. De actie op de kaart wordt uitgevoerd.
Actiekaarten spelen.
Wie een actiekaart speelt kan 2 goudstukken nemen of een nieuwe stad stichten of een klein gebouw bouwen. Deze gebouwen zijn uiterst belangrijk voor het verdere verloop van het spel.
Politieke kaarten spelen.
Politieke kaarten kunnen ervoor zorgen dat je grotere gebouwen kunt plaatsen die voor aantrekkingspunten zorgen. Er zijn ook politieke kaarten waardoor je de aantrekkingskracht van je stad tijdelijk kan verhogen, waardoor je extra burgers krijgt, waardoor je oogst verdubbelt, of waarmee je in de kaarten “stem van het volk” kan kijken.
Fase 6: de stem van het volk.
De gedekte kaarten “stem van het volk” worden omgedraaid. Deze bepalen nu de voorkeur van het volk. Dit kan cultuur, gezondheid of scholing zijn.
Fase 7: migratie van burgers.
Als tussen 2 steden van verschillende spelers minder dan 3 vakjes afstand is, is migratie mogelijk. Wie het meeste aantrekkingspunten in de voorkeur van het volk bezit, trekt één burger van elke nabijgelegen stad naar zijn castello.
Staan daardoor gebouwen leeg, dan worden die afgebroken, de buitenste gebouwen eerst.
Fase 8: voedselvoorziening.
Boerderijen leveren voedselfiches op. Wie meer burgers heeft dan voedselfiches, moet het overschot aan burgers verwijderen. Lege gebouwen worden wederom afgebroken. Als straf mag de speler het volgende jaar maar 4 politieke ronden spelen.
De winnaar
Het spel eindigt na 6 speeljaren. Iedere burger levert 1 punt op. Iedere stad die van alle voorkeuren 1 gebouw bezit levert 3 punten op. Als tijdens het laatste jaar burgers wegens voedseltekort zijn weggelopen, krijg je een straf van 5 punten.
SPELBEOORDELING
La Citta is een spel dat je in het begin overdondert. Het is moeilijk om het bos door de bomen te zien maar wie even volhoudt, zal merken dat je la citta vlug aanleert. Het eerste spelletje dient om kennis te maken en vanaf het tweede spelletje kan je ervoor gaan. De vijf politieke ronden lijken op het eerste zicht veel maar je zult al gauw je plannen moeten herzien. Er zijn zoveel mogelijkheden zodat je niet anders kan dan sommige mogelijkheden links te laten liggen. De situatie verandert ook voortdurend zodat vooraf plannen soms onmogelijk is. Zorg er in ieder geval voor dat je voldoende voedsel in huis hebt of je mag het al vergeten. Hoe meer steden je bouwt, hoe moeilijker om ze allemaal te onderhouden. Je kan natuurlijk wel een stad bouwen met de bedoeling een andere speler te blokkeren maar dan dreigt misschien voedseltekort. Je kan anderen in ieder geval een stevige hak zetten, maar dan moet je niet zeuren als zij met jou hetzelfde doen. Enige nadeel aan het spel is de lange speelduur. In minder dan 2 uur zal een partijtje La Citta moeilijk lukken.
September 2006