Lakota – Review

Auteur Philippe Proux
Uitgever White Goblin Games
Aantal spelers 2 tot 6
Spelduur 30 minuten
Jaar van uitgave 2013
Prijs 22.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.1/10
Links White Goblin Games

SPELMATERIAAL

Doos

De speldoos bevat 60 houten staafjes, 1 spelbord en de spelregels in het Nederlands.

spelmateriaal

SPELBESPREKING

Inleiding

Probeer zo snel mogelijk jouw houten staafjes weg te spelen.

Voorbereiding

Leg het spelbord in het midden.
Geef elke speler bij 2, 3, 4, 5 of 6 spelers respectievelijk 10, 12, 15, 20 of 30 staafjes.

Spelverloop

In jouw beurt leg je een houten staafje op het spelbord. Je hebt daarbij 2 mogelijkheden. Ofwel leg je het staafje op het spelbord zodat het geen enkel ander staafje raakt ofwel leg je het staafje op precies 2 andere staafjes die beiden op dezelfde hoogte liggen. In het laatste geval kom je direct nog eens aan de beurt. Op elk staafje mag maximaal 1 ander staafje rusten. Je mag de staafjes niet rechtop zetten.

voorbeeld

De winnaar

Je wint als je als eerste je staafjes wegspeelt.

 

SPELBEOORDELING

Lakota is een kort abstract legspel uit 2004 dat door QWG is opgepikt.  De spelregels zijn ontzettend eenvoudig waardoor je na 2 minuten aan het spelen bent. Het spelbord bevat 3 ‘antislipvoetjes’ en de staafjes zijn van goede kwaliteit waardoor stapelen vlot gaat. Je moet wel over een minimum aan handigheid beschikken maar het is vooral ruimetelijk inzicht wat belangrijk is.  Een vaardigheid waar ik  niet in uitblink. Ik heb Lakota dan ook nog niet kunnen winnen. Dit wil echter niet zeggen dat Lakota naar de onderste plank van de spellenkast verhuist. Ik blijf proberen omdat ik Lakota aangenaam tijdverdrijf vind.
Lakota wordt tactischer bij minder spelers. Een niet aandachtige speler kan de weg naar de overwinning voor zijn rechter buur uitstippelen. Bij 5 en 6 spelers is dit nog meer het geval omdat het aantal staafjes waarmee je start vrij klein is. Eén extra staafje kunnen leggen door de fout van een ander, kan doorslaggevend zijn. 
Al bij al is Lakota een leuk, kort en abstract legspel. Iets voor liefhebbers van het genre. Spelers die verwachten dat ze superhandig (zoals bij Bausack bijvoorbeeld) moeten zijn, zullen ontgoocheld zijn.

Oktober 2013

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *