Land In Zicht – Review

Auteur Klaus Teuber
Uitgever 999 Games
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur 45 minuten
Jaar van uitgave 1996
Prijs 29.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 6.9/10
Links 999 Games
Klaus Teuber

SPELMATERIAAL

Het spelbord, de inkomstenkaart, 120 ontdekkingstegels, 24 speelstukken, 20 ontdekkingsfiches, 4 goudpionnen, 4 schatkistkaarten en 1 houten schip zitten ietwat onhandig in de doos opgeborgen.

SPELBESPREKING

Inleiding

Als ontdekkingsreiziger waag je je voor het eerst in de eindeloos lijkende oceaan. Wat bevindt zich achter de horizon? Nieuwe werelddelen? Enorme rijkdommen? of misschien wel aasgierige piraten? Overleef tropische stormen en ontdek nieuwe werelden.

Voorbereiding

De reservetegels en de ontdekkingstegels worden uit elkaar gehaald. De reservetegels worden per nummer gelegd, de ontdekkingstegels worden geschud. De ontdekkingsfiches worden ook geschud en in een stapel gelegd.
Elke speler krijgt een schatkistkaart met een goudpion, een nederzetting, twee forten, een scorepion en drie verkenners in dezelfde kleur.
De jongste speler krijgt het schip.

Spelverloop

Het spel verloopt in een aantal fasen die hieronder kort besproken worden.

Fase 1 : inkomsten.

De speler geeft een draai aan de inkomstenwijzer. Alle spelers zetten hun goudpion op hun goudvoorraadkaart zoveel vakjes vooruit als de wijzer aangeeft.

Fase 2: nieuwe gebieden ontdekken.

  • De speler plaatst het schip op een cirkel van een reeds ontdekt gebied. Vanaf dit gebied gaat tenminste één weg naar nieuw gebied. Staat op jouw startplaats een speelstuk van een andere speler dan moet je betalen.
  • Vervolgens koop je een aantal tegels voor 1 goudstuk per tegel.
  • Je trekt een tegel en speelt hem. Past de tegel niet, dan gooi je hem in de doos.
  • Nu verplaats je het schip op die tegel.
  • Als dit een tegel met een vraagteken was, volgt er een bijzondere gebeurtenis. De gebeurtenissen zijn: het eindigen van jouw beurt, dubbele kosten voor bouwen, je krijgt een ontdekkingsfiche, je verliest de helft van je goudvoorraad, je krijgt drie overwinningspunten en je krijgt drie goudstukken.
  • Nu beslis je of je verder wilt varen of bouwen.
  • Als al je tegels op zijn of je wilt bouwen stopt de ontdekkingsvaart.
  • Ontstaat een leeg gat op het spelbord, dan wordt dit door middel van een reservetegel opgevuld.

Fase 3: bouwen.

Op een tegel met land mag je bouwen. Een verkenner kost 1 goud, een fort 3 goud en een nederzetting 6 goud. Speelstukken worden verwijderd als het land helemaal ontdekt is. Verkenners mag je ook op het einde van je beurt wegnemen.

Fase 4: waardering.

Als een eiland op het einde van fase 3 helemaal ontdekt is, volgt een telling. Wie het machtigste gebouw op het eiland bezit, is de machtigste kolonist. Als er minstens één fort of nederzetting werd gebouwd, dan wordt een extra ontdekkingsfiche getrokken. De waarde van het eiland is gelijk aan het aantal tegels waaruit het bestaat vermeerdert met het getal op de ontdekkingsfiche.

De winnaar

Bij elke telling van een eiland krijgt de machtigste kolonist evenveel punten als de waarde van het eiland + de ontdekkingsfiche. De tweede krijgt de helft van de punten. De derde de helft van de tweede en de vierde de helft van de derde. De punten worden bijgehouden op het scorespoor.
Het spel eindigt als alle velden op het spelbord ontdekt zijn. De speler die de meeste ontdekkingsfiches heeft krijgt nog eens evenveel punten als hij fiches heeft. Wie het verste op het scorespoor staat is de winnaar van het spel.

 

SPELBEOORDELING

Land in zicht is een leuk spel maar zeker geen tactische topper. Je hebt geluk nodig bij het draaien aan de inkomstenpijl, je hebt geluk nodig bij het trekken van landschapstegels en je hebt geluk nodig bij het trekken van ontdekkingsfiches. Daarbij komt dat je goudvoorraad, als je met 4 spelers speelt, bijna onuitputtelijk is. Wie een leuk spel zoekt die hetzelfde spelmechanismen hanteert, kan zich beter Carcassonne aanschaffen.

Oktober 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *