Lungarno – Review

Auteur
Michele Mura
Uitgever QWG Games
Aantal spelers 2 tot 5
Spelduur
45 minuten
Jaar van uitgave 2008
Prijs 25.95€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 6.0/10
Links QWG Games
Michele Mura

SPELMATERIAAL

1 middenvak bevat alle spelmateriaal:

 • 4 rivierdelen,
 • 6 straten,
 • 3 bruggen,
 • 65 gebouwtegels,
 • 25 koopmannen (5 per kleur),
 • 55 munten,
 • 12 fiches met familieschilden,
 • Spelregels in het Nederlands en het Frans.

Het spelmateriaal is ok, maar niet wauw.

SPELBESPREKING

Inleiding

Bouw in diverse districten van Lungarno en zend koopmannen uit om handel te drijven met invloedrijke families. Zij gooien kwistig met het geld als een district afgebouwd is. En geld, daar draait het om.

Voorbereiding

Bouw met de rivier, de bruggen en de straten Lungarno. Er ontstaan 8 districten waarin 6 tegels passen.
In elk district komt gedekt één fiche met familieschilden.
Elke speler ontvangt 5 koopmannen, 2 gebouwtegels en 14 florijnen.
De overige tegels vormen een gedekte stapel, draai de bovenste drie om.

Spelverloop

Acties uitvoeren.

Als je aan de beurt bent, moet je één actie uitvoeren. Je mag een tweede actie uitvoeren als je daarvoor 1 florijn betaalt. Een actie bestaat ofwel uit het kopen van een tegel ofwel het plaatsen van een tegel.
Hoe dichter een tegel bij de trekstapel ligt, hoe duurder de aankoopprijs. (Dichtst – midden – verst = 2, 1 en 0 florijnen.)
Een tegel die geplaatst wordt, moet grenzen aan de rivier of aan een andere tegel. Eventueel mag je op die tegel een koopman plaatsen. De koopman moet één familischild bezetten. Per district mag maar één koopman per familie staan. Na het plaatsen van de koopman mag je het familieschild dat in het betreffende district ligt, bekijken.

District waarderen.

Direct na de actie waarin een zesde tegel in een district gelegd wordt, volgt een waardering. Elke koopman die een schild bezet, ontvangt 1 florijn per overeenkomstig schild in die wijk. De extra fiche met familieschilden wordt daarbij in acht genomen. De koopmannen keren terug naar hun eigenaar. koopmannen die op gebouwen staan die op het eind van het spel gewaardeerd worden, blijven natuurlijk staan.

Gebouwen.

Er zijn 4 soorten gebouwtegels: paleizen, torens, pleinen en speciale tegels.

 • Paleizen zijn de gewone gebouwen. Ze bezitten één of twee schilden.
 • Torens leveren florijnen op aan het eind van het spel voor elk overeenkomstig familieschild in de dichtst bijzijnde straat.
 • Pleinen leveren aan het eind van het spel 1florijn op per overeenkomstig familieschild op tegels die in dezelfde rij liggen als het plein. Het plein zelf levert ook 1 florijn op.
 • Speciale gebouwen verhogen of verlagen de inkomsten van aangrenzende koopmannen. Een begraafplaats vermindert zelfs het inkomen van alle koopmannen uit hetzelfde district. Met een kantoor kan je een reeds geplaatste tegel terug op handen nemen.
  Toren, begraafplaats (-1), kerk (-2), plein, kantoor en winkel (+1)

De winnaar

Na de waardering van het laatste district eindigt het spel direct. De spelers ontvangen nog florijnen van hun speciale gebouwen. De speler met het meeste goud is de winnaar.

 

SPELBEOORDELING

Lungarno is een vrij vlot, makkelijk aan te leren legspelletje. Ik kan me dan ook perfect inbeelden dat dit spel in familiekringen vlot de speltafel haalt. Doorwinterde spelers zullen waarschijnlijk hun neus ophalen als dit spel op tafel verschijnt. De tegels begraafplaats en kerk zorgen ervoor dat je elkaar flink wat roet in het eten kunt gooien en aangezien je daar weinig of niks tegenover kunt zetten, vind ik deze tegels te doorslaggevend. Je ziet het wel als een speler zo’n tegel trekt, maar je kan hem niet tegenhouden als hij de tegel legt.
Spelers focussen vooral op districten waar ze koopmannen bezitten. Zet je een koopman op een blauwe vlag, dan is het logisch dat je zoveel mogelijk blauwe vlaggen wilt bijleggen. Een tegenspeler vervelen door een niet passende tegel in één van zijn districten te leggen, is misschien wel leuk, maar het levert niet veel op. Door een district snel af te werken kan je je wat beschermen tegen negatieve tegels. Een extra beurt kopen kan dan handig zijn.
Het komt er eigenlijk op neer om op het juiste moment te betalen voor die extra actie of tegel. Vergeet echter niet dat elke florijn 1 punt oplevert. Op zich is Lungarno wel ok maar het biedt mij iets te weinig uitdaging.

December 2009

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *