Machiavelli: De Donkere Landen. – Review

Auteur Bruno Faidutti
Uitgever 999 Games
Aantal spelers 2 tot 8
Spelduur 60 minuten
Jaar van uitgave 2004
Prijs 14.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 9.4/10
Links 999 Games
Bruno Faidutti

SPELMATERIAAL

15 nieuwe gebouwkaarten, 8 oude en 10 nieuwe karakterkaarten en 1 houten koning zitten netjes opgeborgen in de op maat gemaakte doos. De karakterkaarten zijn voorzien van een beetje uitleg wat een verbetering is ten opzichte van het basisspel.

SPELBESPREKING

Inleiding

Het gaat hier om een uitbreiding op machiavelli. Zonder dit spel kan deze uitbreiding niet gespeeld worden.

Voorbereiding

Elke speler krijgt 3 gebouwkaarten, een overzichtskaart en 2 goudstukken. Er wordt een koning gekozen. De koningskaart wordt bij de koning geplaatst. De rest van de gebouwkaarten wordt geschud en gedekt op tafel gelegd. De nieuwe gebouwkaarten kunnen gemend worden met de oude. Wel wordt aangeraden ze ook een aantal paarse gebouwen uit het spel te nemen. De houten koning vervangt de koningskaart.

Spelverloop

Vooraf worden 9 karakterkaarten gekozen uit de 18 karakterkaarten. Zorg ervoor dat je de nummers van 1 tot en met 9 hebt. Gedurende het spel wordt met deze karakterkaarten gespeeld. De karakterkaarten worden geschud en de startspeler mag er één kiezen. Daarna heeft hij de karakterkaarten aan zijn linker buurman. Dit gaat zo door tot elke speler een karakterkaart gekozen heeft. Afhankelijk van het aantal spelers worden in het begin aan aantal kaarten gedekt en/of open afgelegd. De laatste speler kan altijd kiezen uit twee kaarten, de overgebleven kaart wordt ook gedekt afgelegd. Als elke speler een kaart heeft overloopt de koning één voor één de karakters. De spelers die deze karakters gekozen hebben mogen hun beurt uitvoeren.

De karakterkaarten.

Wie aan de beurt is mag altijd twee gebouwkaarten trekken, één kiezen en één afleggen of twee goudstukken nemen. Daarnaast mag elk karakter ook één gebouw bouwen. De speciale eigenschap van elk karakter mag op gelijk welk ogenblik in het spel gespeeld worden.
De 10 nieuwe karakters zijn::

    1. De heks: kan een karakter beheksen nadat ze haar inkomen heeft ontvangen. Daarna stopt haar beurt. Als het gekozen karakter wordt opgeroepen, eindigt de beurt van die speler na het ontvangen van zijn in komen. De heks mag nu de beurt verder afwerken. Ze mag alle eigenschappen van het behekste karakter gebruiken, uiteraard bouwt ze in haar eigen stad.
    2. De belastinginner: ontvangt van iedere speler die minimaal één gebouw heeft gebouwd in deze beurt één goudstuk.
    3. De bezweerder: mag een kaart kiezen uit de handen van een medespeler en die eventueel direct bouwen. Daarna mag hij alsnog een gebouw bouwen uit zijn eigen hand.
    4. De intrigant: ontvangt van gele gebouwen, heeft de houten koning aan een speler naar keuze.
    5. De aflaatprediker: ontvangt van blauwe gebouwen. De speler met het meeste goud moet één goudstuk aan de aflaatprediker betalen.
    6. De alchimist: krijgt al het goud dat hij heeft betaald voor het bouwen terug op het einde van zijn beurt.
    7. De veroveraar: ontvangt na zijn inkomstenfase 4 extra kaarten of 4 extra goudstukken. Hij mag niet bouwen.
    8. De diplomaat: krijgt 1 goudstuk voor elk rood gebouw. Hij mag een gebouw uit zijn stad omwisselen met een gebouw uit een andere stad. Het verschil betaalt hij aan die speler uit.
    9. De kunstenaar of de koningin: de kunstenaar mag 1 of 2 gebouwen verfraaien door er een goudstuk op te leggen. De speler met de koningin ontvangt 3 goudstukken als hij in het begin van zijn beurt naast de koning zit.

De gebouwkaarten.

Gebouwkaarten bestaan in 5 verschillende kleuren: rood, groen, geel, blauw en paars. Paarse gebouwen hebben speciale eigenschappen. De andere gebouwen leveren voor sommige karakters goudstukken op. Een gebouw plaatsen kost evenveel goudstukken als er op de kaart afgebeeld staan. Een gebouw afbreken kost één goudstuk minder (voor de condotiere). De nieuwe gebouwen zijn allemaal paarse gebouwen.

De winnaar

Het spel eindigt in de ronde waarin een speler zijn achtste gebouw plaatst. Zijn stad is nu automatisch beschermd voor de condotiere. De spelers tellen nu hun punten. Elk gebouw is evenveel punten waard als het aantal goudstukken dat erop staat. Wie van elke kleur minstens één gebouw heeft, ontvangt 3 extra punten. De eerste speler die acht gebouwen heeft geplaatst, krijgt 4 extra punten, de tweede 2. Wie in het totaal de meeste punten heeft, wint het spel.

 

SPELBEOORDELING

Machiavelli is verreweg het beste kaartspel dat ik ooit gespeeld heb. Dit komt grotendeels door het spelmechanisme. De karakterkaarten hebben enkele niet te missen pluspunten.
Ten eerste hebben ze elk hun specialiteit, op het eerste zicht lijken sommige karakters sterker dan andere. Wie echter het spel goed speelt, zal vlug merken dat elk karakter goed van pas kan komen.
Ten tweede zorgen die verschillende eigenschappen voor een variëteit aan tactische mogelijkheden.
Ten derde kan je met de moordenaar en de dief alleen maar karakters vermoorden en geen spelers. Je kan dus nooit iemand persoonlijk aanvallen. Je kan als speler ook de anderen misleiden door juist wel of niet het karakter te kiezen dat jou het meeste voordeel oplevert.
Naast de karaktergebonden eigenschappen is timing ook belangrijk. Dit kan belangrijk zijn voor de keuze van je karakter en voor de keuze van het moment waarop je een speciale eigenschap toepast. Je kan bijvoorbeeld als je veel geld hebt de moordenaar kiezen. Door de vaste volgorde kom je eerst aan de beurt. De dief kan jouw geld dus niet stelen. Op dezelfde manier kan je een karakter kiezen die snel aan de beurt komt om het eerste acht gebouwen te kunnen plaatsen. Als je ontvangt van gebouwen, kan je eerst nog een gebouw bijplaatsen en dan pas ontvangen, misschien win je een extra geldstuk. Wie met de magiër speelt kan eerst zijn laatste gebouw bouwen en dan zijn eigen 0 kaarten ruilen met die 5 kaarten van een medespeler. enz..
Ik kan dus gerust zeggen dat het spel mij helemaal opslorpt en dat het een must is voor elke spellenliefhebber. De spelduur kan met 7 of 8 spelers wel flink oplopen. De uitbreiding zorgt voor heel wat nieuwe mogelijkheden. Maar als er niet nagedacht wordt over de gebouwen en karakterkaarten die je al dan niet zal gebruiken kan het spel zijn evenwicht verliezen!

September 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *