Meander – Review

Auteur Justus van Oel
Uitgever Oremo
Aantal spelers 2
Spelduur 15 – 30 minuten
Jaar van uitgave 2001
Prijs 34.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.0/10
Links Informatie + online spelen
Boosterbox

SPELMATERIAAL

De speldoos bevat 10 ijzeren kogels, 2 opzetstenen, 1 spelbord en 25 speelstukken. Het spelmateriaal is van zeer hoge kwaliteit.

SPELBESPREKING

Inleiding

De spelers bouwen verschillende routes waarin ze op het einde van het spel 5 kogels laten rollen. De ene speler probeert zijn knikkers van noord naar zuid te laten rollen, de andere speler van oost naar west.

Voorbereiding

De speelstukken worden naast het spelbord (gedekt of open) gelegd. Elke speler ontvangt 5 kogels. Beslis wie in welke richting speelt.

Spelverloop

Bouwen aan de routes en….

De spelers zijn om beurt aan zet, nemen 1 speelstuk en plaatsen die op het spelbord. Het eerste stuk moet in het midden van het spelbord geplaatst worden. De volgende stukken moeten met tenminste 1 hoekpunt een reeds op het spelbord liggend speelstuk raken.

De 4 verschillende soorten tegels.

…de zwaartekracht doet de rest.

Nadat alle speelstukken geplaatst zijn, wordt het spelbord aan de hand van de opzetstenen schuin geplaatst. Eerst voor de ene speler, daarna voor de andere speler. Terwijl het bord schuin staat moet de speler zijn 5 kogels laten vertrekken. Eén per ingang. De zwaartekracht doet de rest.

De winnaar

De speler die met het meeste kogels de overkant bereikt, wint het spel. In een variatie verdien je één extra punt per verschillende aankomstplek.

 

SPELBEOORDELING

Aan de lengte van deze spelbespreking kun je merken dat Meander zo uitgelegd is. Ikzelf heb de doos ontvangen, geopend (hoe kan het ook anders), en binnen de 3 minuten speelden mijn vrouw en ik reeds ons eerste partijtje. (Dat ik kansloos verloren heb trouwens). Ook de spelduur is vrij kort waardoor een re-match na een eerste partijtje een logisch gevolg is. (Wederom kansloos verloren.)
Maar met een korte speluitleg en dito spelduur alleen heb je nog geen goed spel. Gelukkig kan Meander mij wel bekoren, het biedt een leuke afwisseling in mijn tactische spellenkast. Na een eerste spel kan je nogal verrast zijn over de baan die de kogels volgen, maar na enkele spelletjes heb je dit wel door. Eén keer het zo ver is, kan het tactisch denken beginnen. Speel je om zelf zoveel mogelijk punten te scoren of zorg je er voor dat jouw tegenspeler zo weinig mogelijk punten scoort. Ik kies nogal vaak de tweede taktiek. Geef toe, niks is leuker dan het gezicht van jouw tegenstander zien als zijn kogels de overkant niet halen omdat ze in jouw pas aangelegde lus gevangen zitten. Helaas zorgt deze taktiek ervoor dat ik meestal ook heel weinig punten scoor waardoor de uitdrukking wie laatst lacht best lacht wederom haar echtheid bewijst. Het zou zelfs zo zijn dat vrouwen minder vaak afgaan dan mannen omdat zij vaker geneigd zijn eigen kansen te creëren
Meander is best wel een leuk spelletje, tactisch minder zwaar dan bijvoorbeeld Yinsh, maar zeker de moeite waard. Bovendien is het spelmateriaal van heel hoge kwaliteit (wat de duurdere kostprijs rechtvaardigt) en blijft het leuk om de kogels te volgen in de routes die jij voor hen gebouwd hebt. De spelregels bevatten ook een aantal varianten voor gevorderden. Toch moet ik er eerlijkheidshalve aan toevoegen dat je Meander geen 10 keer na elkaar moet spelen. Voor een spelletje of twee is het heel goed, meer spelletjes na elkaar kunnen het spelplezier bederven omdat nieuwe er dan af is.

Met dank aan www.Boosterbox.nl voor een recensie-exemplaar.

November 2007

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *