Metallurgie – Review

Auteur Maik Hennebach
Uitgever Argentum Verlag
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur 30 – 45 minuten
Jaar van uitgave 2004
Prijs 7.50€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.2/10
Links Argentum Verlag

SPELMATERIAAL

Het kleine doosje bevat 2 overzichtskaarten, 1 stopkaart, 103 metaalkaarten en 4 bonuskaarten.

SPELBESPREKING

Inleiding

De spelers smeden verschillende metalen zoals ijzer, koper, zilver en goud. Zij proberen zo groot mogelijke kettingen van deze metalen te maken. Deze kettingen leveren punten op.

Voorbereiding

Aan de hand van de metaalkaarten wordt een startopstelling gemaakt.
De metaalkaarten worden geschud, de stopkaart wordt in de onderste vijf metaalkaarten geschud. Elke speler krijgt 3 metaalkaarten op handen.

Metallurgie: startopstelling.


Spelverloop

Een speler die aan de beurt is, moet minstens 1 kaart spelen. Hij mag er ook 3 spelen. Ijzerkaarten worden gewoon bij de startopstelling in dezelfde richting gelegd (zie foto boven). Koperkaarten moeten op vrije ijzerkaarten gelegd worden, zilverkaarten moeten op vrije koperkaarten gelegd worden en goud past alleen op zilver.
Een speler mag ook de bovenste kaart van de aflegstapel trekken, in dit geval moet hij deze kaart direct spelen en mag hij nog aanvullen met zijn handkaarten. Kan hij de getrokken kaart niet spelen, dan moet hij passen.

De winnaar

Als de stopkaart getrokken wordt, eindigt het spel. Tijdens het spel kunnen de spelers punten verdienen door kettingen van hetzelfde metaal te leveren. Een ketting van 9 ijzer kaarten, 7 koperkaarten, 5 zilverkaarten of 3 goudkaarten levert telkens 1 punt op. Na het vormen van een ketting moet de speler respectievelijk 5, 4, 3 en 2 kaarten uit de ketting verwijderen. 1 kaart houdt hij als punt. De speler met de meeste kaarten wint het spel.

 

SPELBEOORDELING

Metallurgie is een eenvoudig kaartspelletje. Het aanleggen van de kaarten kan in het begin voor wat verwarring zorgen, maar je wordt het aanleggen al vlug gewend. Vooraleer er punten gescoord kunnen worden, moeten de spelers eerst wat opbouwen. Daarna begint het spel pas echt.
Wat leuk is aan het spel zijn de scoremogelijkheden. Door de juiste kaarten te verwijderen kan het zijn dat je meerdere keren na elkaar een ketting kan vormen. Door het wegnemen van 3 zilverkaarten gaan 3 nieuwe koperkaarten vrijkomen die misschien een ketting vormen met andere koperkaarten. Je moet dus ook opletten dat je de punten niet op een presenteerblaadje geeft door kaarten weg te nemen zodat met één nieuwe kaart direct kan gescoord kan worden.
De hoge geluksfactor vind ik dan net iets minder leuk. De meeste spelers beginnen hun beurt door een kaart van de gedekte stapel te trekken. Vervolgens vullen ze aan met handkaarten. Als je net die ene kaart trekt dat je nodig hebt, kan je punten scoren. Zoniet zou het kunnen dat je moet passen. Je zou natuurlijk dat risico niet kunnen nemen, maar met een hand van 3 kaarten zijn de mogelijkheden niet altijd super. Er is ook een variant waarbij elke speler een bonuskaart krijgt. De bonuskaart toont ijzer, koper, zilver of goud. Gewonnen kaarten in hetzelfde materiaal als de bonuskaart tellen dubbel. Ik vind dat de bonuskaarten de geluksfactor alleen maar verhogen.
Metallurgie is een aangenaam spelletje dat vlug even tussendoor gespeeld kan worden. De grootste kracht van het spel is dat het origineel is, iets wat minder en minder gezegd kan worden.

Oktober 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *