Powerboats – Review

Auteur
Corné van Moorsel
Uitgever Cwali
Aantal spelers 2 tot 6
Spelduur
45 – 60 minuten
Jaar van uitgave 2008
Prijs 28.95€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 5.0/10
Links Cwali

SPELMATERIAAL

De speldoos bevat in één groot middenvak 6 meertegels, 4 kade tegels, 1 starttegel, 5 boeien, 6 speedboten, 6 puntentellers, 10 schadefiches en 18 dobbelstenen.
Het spelregelboekje bevat Engelse, Duitse, Franse en Nederlandse spelregels. Die in het Nederlands staan achteraan hoewel de uitgever op en top Nederlands is.

SPELBESPREKING

Inleiding

Om het eerst op het water.

Voorbereiding

Maak het spelbord met de meertegels en de kade tegels.
Leg de boeien op het spelbord. Voor de eerste race gebruik je de A- vakken, voor de tweede de B-vakken en voor de derde de C-vakken. Leg de starttegel bij boei 1.
Zorg ervoor dat de boeien en de starttegel een parcours vormen waarbij je de boeien makkelijk kunt ronden.
Kies om beurt een startpositie.

Spelverloop

De snelheid van jouw boot.

Bij de start gooi je één dobbelsteen. Leg die dobbelsteen op de kade in het vak van jouw boot. Bij een volgende beurt mag je een extra dobbelsteen gooien waardoor je de snelheid van jouw boot kan verhogen. Je mag ook een dobbelsteen wegdoen om af te remmen. Voor elke dobbelsteen in jouw vak moet je beslissen of je die laat liggen of opnieuw gooit.
Het totaal van de dobbelstenen in jouw vak bepaalt de snelheid van jouw boot.

De drie-zijdige dobbelstenen.

Bootje varen.

Als de snelheid van jouw boot gekend is, moet je varen. Je mag voor vertrek jouw boot 60 graden draaien. Daarna zet je evenveel vakken in de gekozen richting vooruit als jouw snelheid aangeeft. Als je in één of twee richtingen zou crashen, dan moet je een andere richting kiezen. Als je in alle drie de richtingen vast zit, moet je die richting kiezen waarin je het verst kan varen voor je crasht.
Als je crasht neem je één schadepunt per overgebleven dobbelsteenpunt. Je verliest al jouw dobbelstenen. Als je 4 schadefiches bezit, is de race afgelopen.
Je mag door andere boten varen, maar kan niet eindigen op hetzelfde vak.

De winnaar

De speler die als eerste alle boeien in volgorde rond en de finish bereikt, ontvangt 1 punt minder dan het aantal spelers. Wie als tweede finisht, ontvangt nog één punt minder. De laatste ontvangt daardoor nooit punten. In de tweede manche race je voor dubbele punten in de derde voor drie keer zoveel punten. De speler met de beste totaalscore wint.

 

SPELBEOORDELING

Dit eenvoudig spelsysteem zet je vijf minuten na het openen van de doos in de race. De dobbelstenen gaan van 1 tot 3 en dat is maar goed ook want zo houdt je jouw boot min of meer onder controle. Als je vindt dat het te snel gaat kan je een dobbelsteen wegnemen. Moet het wat vlugger, neem er dan één bij. Eventueel kan je ook wat spelen met de dobbelstenen die reeds in jouw vak liggen. De race zou je met het nodige denkwerk best wel heelhuids kunnen beëindigen. Dit zal echter nooit een eerste positie opleveren. Je moet dus risico’s nemen. Deze risico’s zorgen ervoor dat jouw boot nogal vlug crasht of helemaal de verkeerde richting uitgaat. De eerste keer is dat grappig, de tweede keer werkt het al wat op de zenuwen. Stel dat je maximaal een 6 mag gooien en je gooit 7 waardoor je 7 vakken in de andere richting moet varen, dan ben je wel een eind van huis.
De derde race levert in vergelijking met de eerste 3 keer zoveel punten op. Dit verschil vind ik wat groot. Als je de eerste en de twee race wint, kan je toch nog verliezen als je faalt in de derde.
De dobbelstenen zijn prachtig, de bootjes zijn leuk, het spelbord is voldoende dik maar de boeien zijn vrij onhandig omdat ze steeds uit elkaar vallen. Ook is mij niet altijd duidelijk hoe een boei precies gerond moet worden.
Powerboats heeft mij niet overtuigd. Het komt misschien wel eens uit de kast, maar het zit zeker niet in de bovenste lade.

Oktober 2009

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *