Reef Encounter – Review

Auteur Richard Breese
Uitgever QWG Games
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur 60 – 90 minuten
Jaar van uitgave 2005
Prijs 32.50€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 8.8/10
Links QWG Games
Richard Breese
Online spelen

SPELMATERIAAL

De speldoos biedt voldoende ruimte aan 1 open zee-bord, 4 koraalrif-borden, 4 spelerschermen, 4 overzichtskaarten, 1 stoffen buidel, 10 koraaltegels en 4 papegaaivissen. Ruimte genoeg ook voor 200 polieptegels, 20 houten cilinders en 50 houten larvenblokjes telkens netjes verdeeld in de 5 koraalkleuren. 4 garnalen en 1 papegaaivis per speler vervolledigen de inboedel van deze stevige doos. Het spelmateriaal oogt prachtig, mede dankzij het kleurrijke spelmateriaal.

SPELBESPREKING

Inleiding

Het spel vertelt het verhaal van een nog steeds woedende oorlog. Geen oorlog tussen verschillende volkeren maar wel de oorlog waar iedereen, buiten de eigen wil om misschien, aan deelneemt. Deze oorlog werd een tijd geleden door Darwin met de volgende naam bedacht: “The Struggle for live”, “Survivel off the fittest.”
Reef Encounter speelt zich af onder de zeespiegel waar verschillende koralen trachten te overleven. Daarvoor is ruimte van levensbelang. Koralen die te dicht bij elkaar in de buurt komen, vallen elkaar aan, tenzij de koralen beschermd worden door garnalen. Verder leven in de wereld van Reef encounter ook papegaaivissen die de groot geworden koralen zonder medelijden verslinden. Neem deel aan deze gruwelijke maar dagdagelijkse realiteit.

Voorbereiding

Alle polieptegels worden in de buidel gedaan.
Er worden evenveel koraalrif-borden gebruikt als er spelers zijn. Deze borden worden voorzien van 5 polieptegels. Deze tegels worden op de aangegeven plaatsen gelegd.
Het open zee-bord wordt bij de koraalrif-borden gelegd. Op dit bord worden alle koraaltegels gelegd zodat ofwel alle algjes ofwel geen enkel algje zichtbaar is. (Koraaltegels hebben één zijde met algjes en één zijde zonder algjes). Op het open zee-bord wordt van elke kleur 1 larvenblokje gelegd. Het lot bepaalt of deze larvenblokjes vergezeld worden van 1, 2, of 3 polieptegels.
De overige larvenblokjes en de algencilinders krijgen een plaatsje naast het open zee-bord.
Elke speler ontvangt een scherm, een papegaaivis en 4 garnalen in zijn kleur. Afhankelijk van het aantal spelers en de plaats van de startspeler starten de spelers met 2 tot 9 polieptegels. Nadat een speler zijn polieptegels heeft bekeken, kiest hij 2 larvenblokjes.
Tenslotte moet elke speler één polieptegel in zijn papegaaivis leggen.

Spelverloop

Door het plaatsen van polieptegels op de koraalrif-borden vormen de spelers koralen. Een koraal bestaat uit tenminste 2 polieptegels. Spelers kunnen garnalen op koralen plaatsen om ze te beschermen. Indien een koraal groot genoeg is, kan een speler beslissen het met zijn papegaaivis op te eten.
Koralen kunnen elkaar ook aanvallen. De koraaltegels op het open zee-bord geven aan welk koraal het sterkst is. Vernietigde koraaltegels kunnen de spelers inruilen voor larvenblokjes en algencilinders. Larvenblokjes zorgen voor nieuwe koralen. Algencilinders veranderen de hiërarchie van de koralen.
Een speler die aan de beurt is, kan verschillende acties doen.

Koralen opeten.

Indien een koraal minstens 5 polieptegels bevat en beschermd wordt door een eigen garnaal, mag het opgegeten worden. De eerste 4 polieptegels verdwijnen terug in de buidel, de overige tegels worden in de eigen papegaaivis gelegd en leveren op het einde van het spel punten op. De opgegeten garnaal wordt op het open zee-bord gelegd. Ligt daar al een garnaal van deze kleur, dan wordt de garnaal uit het spel genomen.
Als deze actie uitgevoerd wordt, moet ze als eerste gedaan worden.

Koralen uitbreiden.

Door het spelen van een larvenblokje mag een speler gelijkgekleurde polieptegels aan één van de koraalrif-borden toevoegen. Hij mag zo tot 4 polieptegels van achter zijn scherm en een willekeurig aantal polieptegels die voor zijn scherm liggen inzetten.
Gelijkgekleurde polieptegels die horizontaal of verticaal grenzen vormen koralen. Als door het vormen van een koraal of door het uitbreiden van een koraal één of meer polieptegels op anders gekleurde polieptegels gelegd worden, dan worden de verdedigende polieptegels door de aanvallende polieptegels vervangen. Dit aanvallen kan alleen maar als de verdedigende polieptegels niet door een garnaal beschermd worden en als de Hiërarchie van de koralen aangeeft dat het aanvallende koraal sterker is dan het verdedigende koraal.
Op de donkere vakken van het koraalrif-bord mogen geen polieptegels geplaatst worden. Door het handig plaatsen van garnalen kunnen zo grotere koralen beschermd worden.

Garnalen.

Per beurt mag een speler maximum 1 garnaal inzetten. Deze garnaal wordt op een koraal gezet en beschermd alle polieptegels die er verticaal en horizontaal aan grenzen. Garnalen die zich reeds op één van de koraalrif-borden bevinden mogen naar hartelust verplaatst worden. Twee garnalen kunnen nooit op hetzelfde koraal staan. Een speler mag maximum 2 garnalen op eenzelfde koraalrif-bord plaatsen.

Vernietigde polieptegels omruilen.

Vernietigde polieptegels worden voor het spelerscherm gelegd en kunnen omgeruild worden tegen een larvenblokje of een polieptegel in dezelfde kleur.
Een vernietigde polieptegel kan ook ingeruild worden voor een een willekeurige algencilinder. De algencilinder moet dan direct worden uitgespeeld. De algencilinder beïnvloed de hiërarchie van de koralen.

In het voorbeeld hieronder is het witte koraal sterker dan het oranje en het gele koraal (2 witte vakjes ten opzichte van 1 oranje en 1 geel vakje) Door het plaatsen van een algencilinder op het open zee-bord worden alle koraaltegels die een alg met dezelfde kleur als de algencilinder hebben omgedraaid waardoor de hiërarchie omkeert. Door het plaatsen van een rode cilinder bijvoorbeeld worden de twee linkse tegels omgedraaid waardoor oranje sterker wordt dan wit en wit het zwarte koraal kan vernietigen. Door het plaatsen van een algencilinder op een koraaltegel bescherm je deze tegel, hij wordt dan nooit meer omgedraaid. (Je moet wel minstens 1 koraal opgegeten hebben vooraleer je dat mag.)

Polieptegels kiezen en voorraad aanvullen.

Om af te sluiten kiest een speler één larvenblokje en de bijhorende polieptegels van het open zee-bord. Deze worden daarna vervangen door een larvenblokje in dezelfde kleur en een aantal willekeurige polieptegels uit de buidel. (Dit aantal is afhankelijk van de situatie op het open zee-bord.)

De winnaar

Het spel eindigt als alle koraaltegels door algencilinders bedekt zijn of als één speler zijn 4de garnaal heeft opgegeten. In beide gevallen mogen de concurrerende spelers nog een beurt afwerken. Daarna worden de scores berekend.
Elke opgegeten polieptegel levert punten op. Het aantal punten is afhankelijk van de Hiërarchie van de koralen waartoe ze behoren. Hoe sterker het koraal, hoe meer punten de polieptegel oplevert.

 

SPELBEOORDELING

Bij het lezen van de spelregels van Reef Encounter kruiste één vraag mijn gedachten: zal met het draaien van de koraaltegels het spel nog kloppen? Het is immers zo dat de spelers door het spelen van algencilinders de hiërarchie telkens veranderen. Daarbij bepaalt de kleur van de cilinder en de plaats waar de cilinder geplaatst wordt, welke koraaltegels al dan niet gedraaid worden. Tientallen mogelijkheden dus. Bijna onmogelijk dat alles blijft kloppen denk ik dan. Natuurlijk zou men een spel als Reef Encounter niet uitgeven indien het niet zou kloppen. Het spel verschillende keren spelen moest en zou dus duidelijkheid brengen. En…
…het moet gezegd, mijn bewondering voor de auteur is rechtevenredig gestegen met het aantal keren dat ik Reef Encounter onder handen nam. Hoe de tegels ook draaien en keren, er verschijnt telkens een perfecte hiërarchie. De huidige hiërarchie bepaalt dus in hoge mate de speelmogelijkheden. Maar dat is niet het enige waar je in Reef Encounter rekening mee moet houden.
Ook het plaatsen van polieptegels en garnalen is van levensbelang. Door handig gebruik te maken van de ‘verboden’ velden op de koraalrif-borden kan je dikwijls grotere koralen beschermen met een garnaal. Een koraal in een hoek is makkelijker te verdedigen dan een koraal in het midden van het spelbord.
Nog een belangrijke overweging is wat je met jouw vernietigde polieptegels moet aanvangen. Ga je voor de extra polieptegels, voor een larvenblokje of voor een algencilinder waarmee je de hiërarchie kan veranderen?
Ook timing is belangrijk in Reef Encounter. Eet je een koraal op vanaf het uit 5, 6, of 7 tegels bestaat of wacht je best nog even? Misschien wordt jouw koraal dan wel vernietigd. Vanaf het moment dat je jouw eerste koraal hebt opgegeten mag je ook koraaltegels beschermen met een algencilinders. Maar wanneer moet je dat doen? Koraaltegels bepalen immers niet alleen de huidige hiërarchie, ze bepalen ook de waarde van de polieptegels op het einde van het spel. Daarbij komt dat bij het opeten van een koraal ook jouw garnaal verwijnt waardoor je één garnaal minder hebt om koralen te beschermen.
Reef Encounter koppelt een wonderbaarlijk spelmechanisme aan tactische en strategische mogelijkheden. Een must voor elke liefhebber van een stevig spel.
Een aantal spelers zal ongetwijfeld wat terugdeinzen ten opzichte van een langere speelduur en de uitgebreide spelregels. Ook de beurt van een speler kan wat langer duren maar bij een spel van dit kaliber moet nu eenmaal nagedacht worden. Wat de langere speelduur en de spelregels betreft kan ik alleen maar zeggen oefening baart kunst. Daarbij, de spelregels zijn vrij duidelijk en het samenvattingskaartje zorgt biedt voldoende hulp tijdens het spelen.

December 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *