De Kolonisten Van Catan Kaartspel – Review

Auteur Klaus Teuber
Uitgever 999 Games
Aantal spelers 2
Spelduur 60 – 90 minuten
Jaar van uitgave 1996
Prijs 19.95 €
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.6/10
Links 999 Games
Klaus Teuber
Online spelen

SPELMATERIAAL

De bekende spellendoos voor 2 spelers herbergt 120 speelkaarten, 1 opbrengsten dobbelsteen, 1 gebeurtenissen dobbelsteen, 1 houten ridder, 1 houten molen.

SPELBESPREKING

Inleiding

2 spelers koloniseren het ondertussen bekende Catan. Door het ontginnen van verschillende goederen worden dorpen steden. Steden dienen beschermd door ridders. Verschillende gebeurtenissen kunnen de opbouw van je steden en dorpen gunstig of ongunstig beïnvloeden. Wie bouwt het machtigste imperium?

Voorbereiding

De spelers krijgen de kaarten in hun kleur en bouwen er hun eerste 2 dorpen mee. De dorpen worden verbonden door een straat en aan de dorpen komen 6 landen waar goederen ontgonnen kunnen worden. De gebeurteniskaarten worden geschud en straten, steden, dorpen en landen worden gedekt in stapels in het midden op tafel gelegd. De ontwikkelingskaarten worden in 5 stapels geschud en naast de landen gelegd. De spelers kiezen een stapel ontwikkelingskaarten en nemen er 3 kaarten van op handen. Het spel kan beginnen.

Spelverloop

Wie aan de beurt is, gooit beide dobbelstenen, vervolgens wordt de gebeurtenis uitgevoerd en de grondstoffenopbrengst verwerkt. Nu mag de speler die gedobbeld heeft kaarten spelen, als laatste vult hij zijn hand aan tot 3.

Gebeurtenissen.

De verschillende gebeurtenissen kunnen zijn;

  • riddertoernooi: de speler met de meeste tornooipunten op zijn kaarten krijgt één grondstof naar keuze.
  • handelsvoordeel: de speler met de meeste molentjes op zijn kaarten steelt een grondstof van de tegenstander.
  • roofoverval: wie meer dan 7 grondstoffen bezit verliest al zijn wol en erts.
  • Goed jaar: beide spelers krijgen een grondstof naar keuze.
  • Kanskaart: de bovenste gebeurteniskaart wordt getrokken en uitgevoerd.

Grondstoffen aanvullen.

De spelers draaien alle landen die het zelfde aantal ogen bevatten als de dobbelsteen een kwartslag naar rechts.

Kaarten spelen.

Er zijn verschillende soorten kaarten die elk hun eigen kwaliteiten en functie hebben. Kaarten waarop grondstoffen staan afgebeeld kunnen alleen gespeeld worden als de betreffende grondstoffen in geleverd worden.

  • Steden, dorpen, straten en landen: breiden uw imperium uit. Ze kunnen door beide spelers vrij gekocht worden tot de voorraad ten einde is.
  • Ridders: zorgen voor toernooipunten en macht.
  • Dorpsuitbreidingen: bieden extra mogelijkheden, bescherming of opbrengsten.
  • Stadsuitbreidingen: Bieden naast extra mogelijkheden, bescherming of opbrengsten ook extra overwinningspunten. Ze mogen alleen in een stad gebouwd worden.
  • Actie kaarten: zorgen voor extra acties zoals; grondstoffen stelen, huizen platbranden, gratis grondstoffen enz…

De speler mag ten alle tijden grondstoffen ruilen met zijn tegenspeler of drie gelijke grondstoffen inleveren voor een andere grondstof naar keuze.

Hand aanvullen.

De speler neemt de bovenste kaart van een ontwikkelingsstapel of de speler levert 2 grondstoffen in en mag 1 kaart uit een ontwikkelingsstapel naar keuze zoeken.

Ontwikkelingskaarten ruilen.

Alleen als de speler geen kaarten heeft gespeeld, mag hij ontwikkelingskaarten ruilen. Hij schuift één kaart onder een ontwikkelingsstapel naar keuze en vervolgens mag hij een nieuwe kaart nemen of kopen.

De winnaar

Steden, dorpen, gebouwen, de grootste riddermacht en de grootste handelsmacht leveren punten op. De speler die als eerste 12 punten heeft, mag zich de machtigste kolonist noemen.

 

SPELBEOORDELING

De kolonisten van Catan is een geslaagd kaartspel voor 2 spelers. In eerste instantie lijkt de geluksfactor vrij groot, maar door het handig spelen van verschillende kaarten heb je uw lot redelijk goed in eigen handen. Het enige nadeel is dat er in het spel maar 5 extra dorpen aanwezig zijn. Meestal wint de speler die er 3 extra kan bouwen. Een extra dorp zorgt niet alleen voor extra punten maar ook voor extra grondstoffen en extra uitbreidmogelijkheden. De plaatsen voor gebouwen en ridders zijn namelijk beperkt. In het begin van het spel proberen de spelers dan ook zo vlug en zo veel mogelijk dorpen te bouwen. Daarom ben ik geneigd de score voor dit spel niet te hoog te laten oplopen. Intussen zijn er een aantal uitbreidingen verschenen, die het voor de speler met minder dorpen ook mogelijk maken te winnen.
Het spel kan ook in een tornooivariant gespeeld worden, elke speler speelt dan met zijn eigen kaarten die hij zelf heeft uitgekozen. Deze variant zorgt dan ook voor een evenwichtiger spel, maar je moet minstens 2 sets bezitten om het zo te kunnen spelen.

September 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *