Rozenkoning – Review

Auteur Dirk Henn
Uitgever 999 Games
Aantal spelers 2
Spelduur 40 minuten
Jaar van uitgave 1999
Prijs 19.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 8.0/10
Links 999 Games
Dirk Henn
Online spelen

SPELMATERIAAL

1 spelbord, 52 machtstenen, 24 machtkaarten, 8 heldenkaarten in 2 kleuren en 1 houten kroon bevinden zich in de speldoos.

SPELBESPREKING

Inleiding

2 spelers strijden tegen elkaar. Daarbij proberen ze zoveel mogelijk gebieden van Engeland in hun macht te krijgen. De grootte van de gebieden speelt een cruciale rol.

Voorbereiding

Het spelbord wordt tussen de spelers gelegd. De machtkaarten worden geschud en elke speler legt er 5 open voor zich op tafel.
Elke speler ontvangt 4 heldenkaarten in zijn kleur. De houten kroon wordt in het midden van het spelbord geplaatst.
De speler met de rode roos begint het spel.

Spelverloop

Eén speler speelt met de witte roos, de andere met de rode roos. Elke machtsteen toont aan de ene zijde een rode en aan de andere zijde een witte roos. Een speler die aan de beurt is, speelt een machtkaart, trekt een machtkaart of speelt een machtkaart samen met een heldenkaart.

Machtkaarten spelen.

De speler speelt een machtkaart en verzet de kroon evenveel vakjes als de machtkaart aangeeft in de richting die dezelfde machtkaart aangeeft. Op het vakje waar de kroon terecht komt legt de speler een machtsteen zodanig dat de kleur van zijn roos bovenaan ligt.

Kaarten trekken.

Alleen als je minder dan 5 kaarten bezit, mag je een kaart van de trekstapel nemen. Deze kaart leg je dan open voor je neer.

Machtkaart en heldenkaart samen spelen.

Als na het spelen van de machtkaart de kroon terecht komt op een vak met een machtsteen van de tegenpartij, mag je een heldenkaart spelen om deze machtsteen naar jouw kant te draaien.

De winnaar

Als geen enkele speler een geldige actie kan uitvoeren, eindigt het spel. Dit is ook zo als de voorraad machtstenen uitgeput is. Daarna tellen de spelers de punten van hun gebieden. Rozen die verticaal of horizontaal grenzen vormen een gebied. Een gebied levert evenveel punten op als het kwadraat van het aantal rozen in dat gebied. Een gebied van 1 roos levert dus 1 punt op, een gebied van 10 rozen 100 punten. De speler met de meeste punten is de winnaar van het spel.

 

SPELBEOORDELING

Rozenkoning is een tactisch, strategisch legspel. Op het aanvankelijk lege spelbord probeer je zoveel mogelijk stenen van jouw kleur op aangrenzende vakken te plaatsen. Het spel maakt gebruik van kaarten maar omdat je de kaarten van je tegenstander ziet, is het maken van een planning of het bedenken van een strategie geen probleem. Soms gebeurt het dat je met 5 kaartjes geen geldige zet kan uitvoeren. In dit geval kan je tegenstander de kat uit de boom kijken en zijn voorraad kaarten aanvullen. Gelukkig komt er altijd een moment waarop je terug in actie kan schieten. De heldenkaartjes zijn zeer belangrijk, je kan daarmee een gebied van je tegenstander splitsen of twee eigen gebieden met elkaar verbinden. Als je de heldenkaartjes te snel in het spel brengt, verlies je veel van je mogelijkheden. Je kan natuurlijk door het handig plaatsen van de kroon, de tegenstander dwingen een heldenkaart te gebruiken. Maar hij kan hetzelfde doen met jou. De manier van punten tellen zorgt er voor dat de persoon met het grootste gebied het spel ook meestal wint. Heb jij een gebied van 9 rozen en de tegenstrever een gebied van 10 rozen, dan moet je al 19 punten inhalen en dat is geen sinecure.
Een leuk abstract denkspelletje zou in één zin de samenvatting van Rozenkoning kunnen zijn.

Oktober 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *