Saboteur – Review

Auteur Fréderic Moyersoen
Uitgever Amigo Spiele
Aantal spelers 3 tot 10
Spelduur 30 minuten
Jaar van uitgave 2004
Prijs 9.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.0/10
Links Amigo Spiele
Fréderic Moyersoen

SPELMATERIAAL

In het kleine stevige doosje zitten 110 kaarten en de spelregels.

SPELBESPREKING

Inleiding

Goudzoekers gaan op zoek in de mijnen naar de verborgen goudklomp. Enkele saboteurs zitten hen redelijk dwars. Wie wint de strijd, de goudzoekers of de saboteurs?

Voorbereiding

Gangenkaarten, actiekaarten, goudkaarten en dwergkaarten worden gescheiden.
Afhankelijk van het aantal spelers zijn een aantal goudzoekers en saboteurs nodig. Aan elke speler wordt dan één kaart gegeven. Ze wordt voor de andere spelers geheim gehouden.
De startkaart en de 3 doelkaarten worden zodanig gelegd dat tussen de 3 doelkaarten telkens plaats is voor één gangenkaart. Tussen de startkaart en de middelste doelkaart is plaats voor 7 gangenkaarten.
De rest van de gangenkaarten en de actiekaarten worden geschud. Naargelang het aantal spelers krijgt elk er 4, 5, of 6. De jongste speler begint.

Goudzoeker of saboteur?

Spelverloop

Wie aan zet is moet een kaart spelen. Eén van de 3 doelkaarten bevat de schat. De goudzoekers moeten deze schat zoeken. Als ze hem vinden wordt de buit verdeeld. De saboteurs proberen dat te verhinderen.

Kaarten spelen.

De speler heeft 3 keuzes, na het spelen van een kaart wordt de hand terug aangevuld:

  • Een kaart aan het doolhof toevoegen: de kaart moet in dezelfde zin gelegd worden en de gangen mogen niet onderbroken worden.
  • Een actiekaart spelen. Er zijn 3 soorten sabotage kaarten en 3 soorten herstelkaarten. Een actiekaart speel je voor een persoon om hem te saboteren of om een sabotage op te heffen. Wie gesaboteerd is kan geen kaarten aan het doolhof toevoegen. Met een instorting mag je een kaart naar keuze uit het doolhof verwijderen en met een plan mag je één van de drie doelkaarten bekijken.
  • Een speler kan passen en een kaart afleggen.

Het gangenstelsel.

De buit verdelen.

  • Als de goudzoekers gewonnen hebben, dit wil zeggen dat ze een ononderbroken gang naar de schat hebben gebouwd, worden er evenveel schatkaarten genomen als er spelers zijn. De goudzoeker die de laatste verbinding heeft gemaakt kiest een kaart en heeft door in tegenwijzerzin aan de volgende goudzoeker. Dit gaat zo door tot alle kaarten verdeeld zijn.
  • Als de saboteurs winnen krijgen zij een aantal goudklompen. Een saboteur die alleen was, krijgt 4 goudklompen, 2 of 3 saboteurs krijgen elk 3 goudklompen en 4 saboteurs krijgen elk 2 goudklompen.

De winnaar

Op de goudkaarten staan 1, 2 of 3 goudklompen afgebeeld.
Wie na 3 ronden het meeste goudklompen bezit wint het spel.

 

SPELBEOORDELING

Saboteur is een aangenaam spelletje zonder meer. Soms kan het echt niet meevallen waardoor je maar weinig in de pap te brokken hebt. Als je bijvoorbeeld gesaboteerd bent, en je hebt de juiste kaarten niet, kan het zijn dat je het hele spel door moet passen. Voor de rest is dit een aangenaam spelletje dat ook met een grotere groep gespeeld kan worden.

Oktober 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *