Skyline Of The World – Review

Auteur Hans van Tol
Uitgever The Game Master
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur 60 minuten
Jaar van uitgave 2005
Prijs 28.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 8.5/10
Links The Game Master

SPELMATERIAAL

De speldoos bevat 1 spelbord, 25 dukaten, 6 opdrachtkaarten, 42 bonuskaarten en 102 etages van verschillende waarden en kleuren.

SPELBESPREKING

Inleiding

Bouw aan het dak van de wereld, kijk naar beneden en lach met de concurrentie. Moet je zelf naar boven kijken om de concurrentie te zien, dan ben je niet zo goed bezig.

Voorbereiding

Elke speler krijgt 2 etages van 1 miljoen en 1 etage van 2 miljoen in zijn kleur. Daarnaast krijgt hij voor 10 miljoen euro dukaten, 1 opdrachtkaart en 3 bonuskaarten.

Spelverloop

De spelers bezitten in hun kleur etages van 1, 2, 4, 6 en 10 miljoen euro. Deze etages moeten zij aankopen en bouwen. Daarnaast zijn nog 6 neutrale gebouwen die door iedereen aangekocht en gebouwd kunnen worden. Door het bouwen van etages kan geld verdiend worden. Met dat geld kunnen dan weer duurdere etages aangekocht worden. Dit gaat zo door tot één speler zijn 3 duurste etages ‘penthouses’ genoemd gebouwd heeft.
Het spel bestaat uit spelrondes waarin elke speler 3 acties afwerkt.

Inkomsten ontvangen.

Als je de bovenste etage van een gebouw bezit ontvang je evenveel dukaten als de waarde van die etage. Bezit je meer aaneengrenzende hoogste etages, dan mag je de waarden ervan optellen. Penthouses en neutrale gebouwen leveren nooit geld op.
Als een speler een figuur vanop de bonuskaart met zijn hoogste etages kan namaken, mag hij deze bonuskaart onmiddellijk indienen. Hij ontvangt dan het aangegeven aantal dukaten.

Bouwen.

Vooraleer je bouwt moet je de kosten van de etage aan de bank betalen. Een etage van 1 miljoen moet altijd op de begane grond gebouwd worden. Etages van 2, 4, 6 en 10 miljoen moeten respectievelijk op de 2de, 3de, 4de en 5de verdieping gebouwd worden.
Je mag een nieuwe etage niet bovenop een eigen etage bouwen. Bouw je op een etage van een tegenspeler dan moet je de kosten voor het bouwen niet aan de bank maar wel aan die speler betalen.
Neutrale etages kosten 5 miljoen. Je mag ze overal bouwen. Bouw je een neutrale etage op een eigen etage, dan is het bouwen ervan gratis.
Een gebouw mag maximum 5 etages hoog zijn.
Een speler mag zoveel etages bouwen als hij in zijn voorraad heeft.
Als je een penthouse bouwt, krijgen alle andere spelers een bonuskaart van de trekstapel.

Investeren.

Na het bouwen mag de speler nieuwe etages aankopen. De waarde van die etages wordt dan aan de bank betaald. Je mag ook etages verkopen, je krijgt dan de helft van de waarde van die etages terug.

De winnaar

Als een speler zijn laatste penthouse bouwt, komen de andere spelers nog eenmaal aan de beurt. Daarna volgt de telling.
Elk penthouse levert 1 punt op. Kan je de figuur op de opdrachtkaart maken met jouw hoogste etages, dan krijgje 2 punten. De hoogste etage op een strategisch gebied, gele vakken op het spelbord, levert 1 punt op. De speler met de meeste punten wint het spel.

 

SPELBEOORDELING

Skyline of the world heeft mij aangenaam verrast. De regels zijn duidelijk en kort, het spel speelt vlot en biedt toch voldoende diepgang, zelfs voor de geoefende speler.
Aanvankelijk wordt met een leeg bord gestart, naarmate het spel vordert, rijzen steeds hogere gebouwen aan de horizon. Een aspect dat in het oog springt en de spelbeleving alleen maar intenser maakt.
Vanuit strategisch oogpunt bekeken krijgt het spel ook een ruime voldoende. Er zijn verschillende mogelijkheden tot succes. Geld opsparen kan interessant lijken, maar uiteindelijk gaat het vooral om het bouwen van een penthouse. Zorg er voor dat je jezelf niet in moeilijkheden brengt door een vierde verdiep te bouwen op een etage van uw dichtste concurrent. Hij ontvangt daardoor niet alleen veel geld, hij zou ook wel eens een penthouse kunnen bouwen. Bezit je zelf een derde verdiep, dan kan het bouwen van een neutrale etage met direct daarop een penthouse een onaangename verrassing voor uw medespelers zijn.
Spelers die veel geld verdienen moeten tegengehouden worden. Dit kan alleen door het plaatsen van etages op hun etages, maar daardoor verdienen ze natuurlijk direct terug geld.
Probeer ook de voorraad etages up to date te houden, dit levert alleen maar voordelen op.
Tijdens het spelen mag je ook het doel niet uit het oog verliezen: penthouses bouwen op strategische gebieden. Je kan zoveel gebouwen bezitten als je wilt, maar alleen deze combinatie levert genoeg punten op voor de overwinning.
Is hier dan alles positief wat de klok slaat? Neen, deze vraag kan ik jammergenoeg niet positief beantwoorden. De opdrachtkaarten en bonuskaarten zijn niet altijd evenredig verdeeld, en dat kan voor wrevel zorgen. Gelukkig blijft het spel in zijn geheel wel stevig overeind.

September 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *