Suleika – Review

Auteur
Dominique Ehrhard
Uitgever Zoch Verlag
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur
30 – 45 minuten
Jaar van uitgave 2007
Prijs 28.95€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 6.5/10
Links Dominique Ehrhard
Zoch Verlag
Bijzonderheden Golden Ace, Game of the Year in Frankrijk 2008
Genomineerd voor Spiel des Jahres 2008
Spiel der spiele Game of the Year (Austria) 2008

SPELMATERIAAL

De speldoos bevat één pion Omar, 120 piaster (de munteenheid), 1 dobbelsteen, 1 spelbord en 57 tapijten (4 kleuren)

SPELBESPREKING

Inleiding

Omar, de vertrouweling van de Sultan loopt door de marktstraten. Iedereen probeert hem tapijten aan de voeten te leggen. Het is immers de speler met het meeste tapijten en het meeste geld die met Suleika, de dochter van de Sultan mag trouwen.

Voorbereiding

Omar wordt in het midden van het spelbord geplaatst. Elke speler ontvangt evenveel tapijten in één kleur. Spreek af wie begint.

Spelverloop

Als je aan de beurt bent beweeg je eerst met Omar, daarna moet je een tapijt leggen.

  • Vooraleer je Omar beweegt, mag je hem naar links of naar rechts draaien. Daarna gooi je met de dobbelsteen en zet je Omar evenveel vakjes vooruit als de dobbelsteen aangeeft.
  • Eindigt Omar op een tapijt van een andere speler, dan moet je die speler 1 Piaster betalen per hokje dat door dat tapijt bezet is. Zolang tapijten van dezelfde kleur horizontaal of verticaal aan elkaar grenzen, gelden ze als 1 tapijt.
  • Daarna leg je een tapijt op het spelbord. Dit tapijt moet horizontaal of verticaal aan Omar grenzen. Tapijten mogen elkaar bedekken, maar niet volledig.

 

De winnaar

Als alle tapijten gelegd zijn, eindigt het spel. Elke zichtbare tapijthelft en elke Piaster leveren één punt op. De speler met het meeste punten wint de hand van Suleika.

 

SPELBEOORDELING

Suleika won de Franse spellenprijs en de werd genomineerd voor de Duitse. Of het dit te danken heeft aan het prachtige spelmateriaal of de eenvoud weet ik niet. In elk geval ben ik ervan overtuigd dat de nominatie niks met diepgang te maken heeft. Suleika is een vederlicht spelletje. Heel veel taktische mogelijkheden vind ik er niet in terug. Het is vooral de dobbelsteen die bepaalt waar je jouw tapijtje kan leggen en hoeveel je moet dokken. Door Omar wat te draaien kan je natuurlijk wat opties open houden, maar dat zal het dan ook wel zijn. Tijdens het spel heb ik niet de indruk dat ik iets kan opbouwen of dat ik moet kiezen uit verschillende mogelijkheden. Los daarvan valt het spelen van Suleika goed mee. Je komt snel aan de beurt en het is leuk om te zien hoe de tapijtjes het spelbord bedekken. Maar dit spel als ‘spel van het jaar’ bekronen vind ik er wel goed over. De Franse overwinning zal ook wel een stuk te wijten/danken zijn aan het feit dat de auteur Frans is.

Januari 2009

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *