Take 5 – Review

Auteur Wolfgang Kramer
Uitgever 999 Games
Aantal spelers 2 tot 10
Spelduur 45 minuten
Jaar van uitgave Nederland 2002
Prijs 9.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 8.0/10
Links 999 Games
Wolfgang Kramer

SPELMATERIAAL

In het handig en stevig speldoosje zitten 104 kaarten en de spelregels. De kaarten zijn genummerd van 1 tot en met 104. Op de kaarten staan 1 of meerdere koeienkoppen afgebeeld.

SPELBESPREKING

Inleiding

Gelijktijdig leggen de spelers een kaart open. Deze kaarten worden in rijen op tafel gelegd. Wie de zesde kaart aanlegt, moet de 5 vorige kaarten incasseren. Elke koeienkop levert minpunten op.

Voorbereiding

De kaarten worden geschud en elke speler krijgt er 10. Van de overgebleven stapel worden de bovenste 4 opengelegd.

Spelverloop

De spelers leggen een kaart gedekt op tafel. Daarna draaien ze die gelijktijdig om. De speler met de laagste kaart moet zijn kaart aan één van 4 open kaarten aanleggen. Daarna volgt de speler met de op één na hoogste kaart. Voor het aanleggen van kaarten gelden enkele regeltjes:

  • De kaarten in de rij moeten altijd een oplopende volgorde hebben, de kaarten worden aan de rechterkant bijgelegd.
  • De kaart moet in de rij gelegd worden waarvan de laatste kaart het kleinste verschil heeft met de nieuw aan te leggen kaart.
  • Moet een speler op die manier een 6de kaart aanleggen, dan moet hij de 5 andere kaarten incasseren. De 6de kaart vormt de eerste kaart van een nieuwe rij.
  • Wie een kaart speelt die te laag is en in geen enkele rij past, moet een willekeurige rij incasseren en zijn kaart in de plaats leggen.

De winnaar

Het spel eindigt als één speler 66 koeienkoppen heeft. De speler met de minste koeienkoppen wint het spel.

 

SPELBEOORDELING

Misschien lijkt take 5 saai en voorspelbaar, maar het tegendeel is waar. Dit spel speelt verrassend vlot, is leuk en wordt vrijwel door iedereen gesmaakt. De duitse versie 6 nimmt won in 1994 een spellenprijs en dit is geen toeval. Hoewel je ook een beetje geluk nodig hebt, kan je in take 5 het geluk tarten. Wat nog leuker is, je kan je medespelers flink saboteren door net de 5de kaart voor hun neus in een rij te leggen. Je kan ook met een lage kaart de rij wegnemen die net voor je tegenstander de goede was. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Voor je het weet zit je met een volledige veekwekerij. Speel je met minder personen, dan is het verstandig enkele kaarten uit het spel te nemen. Dit kaartspelletje is een aanrader voor iedereen die van een vlot, gemakkelijk te leren en leuk kaartspel houdt.

September 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *