Timeline – Review

Auteur Frédéric Henry
Uitgever Asmodee
Aantal spelers 2 tot 8
Spelduur 15 minuten
Jaar van uitgave 2011
Prijs 11.00€
Recensie door Van Vooren Peter
Score 5.7/10
Links Asmodee

SPELMATERIAAL

doos

De blikken speldoos bevat 109 kleine kaarten met als thema “Uitvindingen” en het spelregelboekje in het Nederlands.

SPELBESPREKING

Inleiding

Plots wordt geschiedenis ontzettend leuk. Werd de heteluchtballon nu voor of na de onderzeeboot uitgevonden? In ieder geval na het potlood! Of toch niet…
Dit zijn de vragen die door je hoofd spoken tijdens Timeline. Wie kent best zijn geschiedenis? Of heeft meest geluk?

Voorbereiding

Je legt één kaart in het midden met het jaartal zichtbaar. Daarna krijgt iedereen een aantal kaarten voor zich, waarvan het jaartal zeker niet mag bekeken worden. Bij 2 tot 3 spelers zijn dit er 6, bij 4 tot 5 zijn het er 5 en bij 6 tot 8 spelers zijn dit er slechts 4.

Spelverloop

De jongste speler begint en kiest een kaart die voor hem ligt. Hij legt die voor of na de openliggende kaart. Daarna draait hij die kaart om en controleert of de uitvinding inderdaad ervoor of respectievelijk erna werd uitgevonden. Als het klopt, laat je de kaart liggen. Klopt het niet, leg dan de net gespeelde kaart op de aflegstapel en trek een nieuwe kaart.
Daarna is de volgende speler aan de beurt. Hij kiest opnieuw of hij zijn kaart voor, na of nu misschien al tussen twee kaarten moet leggen.

De winnaar

Wie als eerste zijn laatste kaart op tafel kan leggen op de correcte plaats is gewonnen.

 

SPELBEOORDELING

Een supergemakkelijk spel om uit te leggen. Dit verdiend al zeker een 10. Het zit ook in een mooie blikken speldoos met reliëf, maar je merkt misschien al aan het commentaar dat het spel zelf dan weer niet zo super is. Het is wel een ideaal spel om de avond te starten of af te sluiten of als kennismaking voor nieuwe spelers. Ik denk wel niet dat je het meer dan 2x na elkaar speelt. Vergis je echter niet, het spel geeft je wel een uitdaging, want gemakkelijk is het zeker niet. Zeker als je met meerder spelers speelt.
Een kaart met de uitvinding ‘landbouw’ of ‘het wiel’, hou je beter langer op handen dan bijvoorbeeld de kaart ‘penicilline’, want hoe meer kaarten op de tafel, hoe dichter de jaartallen bij elkaar liggen en hoe moeilijker het wordt om de kaart op de juiste plaats te leggen.

Andere thema’s in het timeline-assortiment kunnen perfect gecombineerd worden met ‘Uitvindingen’, wat de moeilijkheidsgraad natuurlijk nog verhoogt. De andere thema’s zijn: ontdekkingen, gebeurtenissen, monumenten, kunst & literatuur en muziek.

December 2011

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *