Wizard – Review

Auteur ken Fisher
Uitgever Amigo Spiele
Aantal spelers 3 tot 6
Spelduur 45 – 60 minuten
Jaar van uitgave 1995
Prijs 9.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.5/10
Links Amigo Spiele
Online spelen

SPELMATERIAAL

Het kleine doosje bevat 60 kaarten in 4 kleuren, een notitieblok en de spelregels.

SPELBESPREKING

Inleiding

Probeer het aantal slagen dat je zal halen te voorspellen. Niet moeilijk in het begin, maar je krijgt steeds meer kaarten!

Voorbereiding

De kaarten worden geschud en verdeeld. In de eerste ronde 1 kaart, in de tweede ronde 2 kaarten enz… Van de overgebleven kaarten geldt de bovenste kaart als troefkleur.

Spelverloop

Elke ronde start met het delen van de kaarten. Daarna begint de linker buurman van de deler met zijn voorspelling. Nadat de voorspellingen werden genoteerd opent de linker buurman van de deler het spel, de rest volgt in wijzerzin. Als elke speler een kaart heeft gespeeld, wint de speler met de hoogste kaart de slag. Na de eerste ronde worden de kaarten terug geschud en gedeeld. Het aantal ronden hangt af van het aantal spelers. Er wordt in principe gespeeld tot er geen kaarten genoeg zijn om nog een ronde te spelen.

De kaarten.

Van de 4 verschillende kleuren zijn er 13 kaarten. De 1 is de laagste kaart, 13 de sterkste. Er zijn ook 4 tovenaarskaarten en 4 narren. De tovenaarskaarten gaan boven alles en zijn steeds troef. De narrenkaarten gaan onder alles en zijn nooit troef.

Spelregels.

  • De uitgekomen kleur moet gevolgd worden.
  • Wie niet kan volgen mag gelijk welke andere kaart spelen.
  • Tovenaars en narren mogen altijd gespeeld worden.
  • Indien meerdere tovenaars gespeeld worden, is de eerst gespeelde tovenaar de hoogste kaart.
  • Indien alleen narren gespeeld worden, gaat de slag naar de eerste nar.

De winnaar

Een juiste voorspelling levert 20 punten + 10 punten per slag op. Een foute voorspelling levert 10 minpunten op per slag teveel of te weinig. Wie het meeste punten haalt op het einde van het spel is de winnaar.

 

SPELBEOORDELING

Wizard is een spel dat elke persoon die graag kaart zal bevallen. Personen die niet graag kaarten laten het spelletje beter links liggen. Het valt te vergelijken met liegen, wat met een gewoon kaartspel gespeeld wordt. De narren en tovenaars zorgen voor een extra demensie en daarmee is alles gezegd. Je kan het spel perfect spelen met een gewoon kaartspel. Hoe meer slagen je voorspelt, hoe meer punten je kan verdienen en hoe meer risico je loopt. In elk geval vind ik het beter geslaagd dan Oh Hell, dat op hetzelfde principe teert.

Oktober 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *