Ys – Review

Auteur
Cyril Demaegd
Uitgever Ystari
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur
45 – 90 minuten
Jaar van uitgave 2004
Prijs 39.95
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 8.5/10
Links Ystari

SPELMATERIAAL

Het middenvak van de speldoos bevat 56 makelaars (14 per kleur), 4 scorepionnen en een rondeteller, 145 diamanten in verschillende kleuren, 4 spelerschermen, 24 karakterkaarten, 24 scheepskaarten, 6 volgordekaartjes en 4 samenvattingskaartjes. Het spelmateriaal is zeer degelijk.

SPELBESPREKING

Inleiding

Probeer door het handig inzetten van makelaars zoveel mogelijk geld te verdienen.

Voorbereiding

Het spelbord wordt in het midden gelegd. Elke speler krijgt het spelmateriaal in zijn kleur.
De 4 karakterkaarten met een blauwe rand worden naast het spelbord gelegd. De overige karakterkaarten worden geschud en er worden er 3 gedekt per regio gelegd.
Van elke kleur wordt 1 diamant op de startplaats van de waardetabel gelegd.
Aan de hand van de volgordekaartjes wordt de startspeler bepaald.

Spelverloop

Voorbereidingen.

De bovenste karakterkaart uit elk stadsdeel wordt opengedraaid. De speler met de meeste invloed in dit stadsdeel wint de karakterkaart. Karakterkaarten hebben verschillende eigenschappen.

karakterkaarten: links 1 makelaar verplaatsen, daarnaast twee makelaars wisselen.

Vervolgens worden 4 scheepskaarten getrokken, deze worden bij de havens van elk stadsdeel geplaatst. De scheepskaarten tonen de diamanten die in het betreffende stadsdeel gewonnen kunnen worden.
Als laatste wordt een 5 de scheepskaart getrokken, de diamanten die op deze kaart voorkomen, worden op de markt gelegd. Deze diamanten kunnen gewonnen worden door de spelers die op de markt bieden.

De spelersvolgorde bepalen.

Elke speler kiest in het geheim 2 makelaars en gelijktijdig worden deze voor de schermen gezet. Elke makelaar heeft een waarde van 0 tot 4. De speler met het hoogste totaal mag als eerste kiezen wanneer hij wil spelen . (1ste, tweede, derde of vierde) De speler met het op één na hoogste totaal kiest als tweede wanneer hij wil spelen, enz…
Bij gelijkstand is de speler met de laagste volgordekaart in het voordeel. Nadat elke speler gekozen heeft, worden de volgordekaartjes verdeeld. De speler die eerst aan zet is neemt kaart 1, de tweede neemt kaart 2 enz…

Makelaars plaatsen.

Om beurt plaatsen de spelers (in de gekozen volgorde) twee makelaars. Eén makelaar wordt gedekt geplaatst zodat de andere spelers zijn waarde niet kennen, de andere wordt met zijn waarde zichtbaar geplaatst. Dit gaat zo door tot alle spelers 8 makelaars geplaatst hebben. De makelaar die overblijft, wordt voor het scherm geplaatst bij de twee andere makelaars.

Scores.

In elk van de 4 stadsdelen worden de scores van de makelaars geteld. De speler die het meeste punten behaald mag als eerste 2 diamanten van de overeenkomstige scheepskaart kiezen. De tweede speler krijgt één van de overgebleven diamanten en de derde speler krijgt de laatste diamant.
Scheepskaarten: van de grootste diamant zijn er 2 in voorraad, win je een witte diamant dan mag je die ruilen voor één van de andere vier kleuren.

Elk stadsdeel is ook opgedeeld in 3 gebieden, in elk gebied zijn verschillende voordelen te behalen. Win je in het havengebied, dan ontvang je een zwarte diamant. Drie punten zijn weggelegd voor de speler met het meeste invloed in het commerciële gebied. De speler die in het kasteel de bovenhand haalt, wint de overeenkomstige karakterkaart.

De stad opgedeeld in 4 delen. Elk stadsdeel bestaat uit 3 gebieden. In het centrum het kasteel, in het midden het commerciële gebied en bovenaan de havens.

In plaats van de stad, kunnen de makelaars ook de markt bezoeken. Het plaatsen van een makelaar op de markt levert direct 1 punt op. Deze markt bestaat uit rijen en kolommen. De winnaar van elke rij krijgt de daar aanwezige diamant. De makelaars in de kolommen bepalen de waarde van de diamanten. De diamant in de sterkste kolom stijgt 2 punten, de tweede stijgt 1 punt, de derde daalt 1 punt en de laatste daalt 2 punten. De speler die in totaal het meeste op de markt heeft ingezet, mag de waarde van 1 diamant 1 punt veranderen.

De markt met daaronder de kolommen die de waarde van de diamanten aangeven.

In het geval van gelijkstand bepalen de drie makelaars die voor de schermen van de spelers staan de winnaar. Is de stand nog gelijk, dan wordt naar de volgordekaart gekeken.

Uitbreiding: De favoriet van de koning.

In deze variant starten de spelers met 3 extra makelaars die een waarde van 2 hebben. Deze makelaars worden naast het spelbord gezet. Na elke telling moeten de spelers 1 van de drie makelaars die voor hun scherm staan in de troonzaal zetten. Daarna mogen ze een “2” makelaar die naast het bord staat achter hun scherm plaatsen. De makelaars die in de troonzaal staan, blijven daar tot het einde van het spel. Op het einde van het spel kunnen deze makelaars nog punten opleveren. (Zie winnaar)

De winnaar

Het spel eindigt na de 4de ronde. De spelers krijgen nu nog punten voor hun verzamelde diamanten. Dit alles volgens onderstaand schema.
Linksboven de scores voor de zwarte diamanten.
Linksonder de scores voor de makelaars in de troonzaal. (Zie uitbreiding)
Rechts de scoretabel voor de overige diamanten. De sterkste diamant staat hoogst op de markttabel. De speler die er meest heeft, ontvangt 24 punten, de 2de in rang 20 punten enz… Op dezelfde manier worden de scores voor de andere diamanten bepaald.

 

SPELBEOORDELING

Van Ystari bezit ik reeds Mykerinos, Caylus en Yspahan. Deze spellen zijn mij heel sterk bevallen, Ys is dan ook een logische aankoop en moet zich wat het spelplezier betreft zeker niet achter vorig genoemde spellen verbergen. Het spelsysteem doet me wat denken aan Morgenland wat ik ook al een zeer interessant biedspel vind. Ys heeft niet de tactische kwaliteiten van een Caylus en moet daarin misschien zelfs onderdoen voor Mykerinos. Toch schieten er voldoende mogelijkheden over waardoor dit vlotte biedspel boeit tot het einde.
De karakterkaartjes zijn niet altijd even duidelijk en dit is samen met het kleine lettertype van het spelregelboek zowat het enige minpuntje aan dit spel. Natuurlijk moet je soms wat geluk hebben tijdens het bieden, maar dat is voor een groot deel eigen aan dit soort spelletjes. Bied je 14 op één gebied en een andere speler heeft daar toevallig 15 geboden dan is dat inderdaad flink balen, maar zo’n zaken zie je meestal aankomen. Ys durf ik aan liefhebbers van biedspellen met een vleug tactiek met gerust hart aanbevelen.
Als Ystari zo verder werkt, zal het de naam van klasse-uitgever alle eer aan doen. Amyitis is ondertussen ook meer dan goedgekeurd en Metropolys staat op mijn verlanglijstje. Niks boven een firma waarvan je blindelings de spellen kunt kopen en bijna zeker met een goed spel huiswaarts keert.

Maart 2008

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *