Zeus And Hera – Review

Auteur Richard Borg
Uitgever 999 Games
Aantal spelers 2
Spelduur 45 minuten
Jaar van uitgave 2002
Prijs 19.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 6.9/10
Links 999 Games
Richard Borg

SPELMATERIAAL

De typische speldoos van 999 bevat 86 kaarten in 2 kleuren, een Zeus en een Hera speelstuk en 2 overzichtskaarten. Het materiaal is degelijk en de kaarten zijn prachtig.

SPELBESPREKING

Inleiding

Twee goden strijden tegen elkaar. Zeus gijzelt Argus, de rechterhand van Hera, en hoopt zo ongestraft te kunnen vreemdgaan. Maar dat is buiten Hera gerekend. Zij neem Io, Zeus minnares, gevangen. Ze ontketenen een oorlog met als doel hun geliefden terug te bevrijden.

Voorbereiding

De spelers schudden hun kaarten en nemen er 9 op handen. Daarna leggen de spelers 3 kaarten uit hun hand voor zich op tafel. Deze kaarten vormen een eerste groep.

Spelverloop

In de loop van het spel spelen de spelers kaarten op tafel. Zo ontstaan meerdere groepen en rijen. Een speler kan maximaal 4 groepen en 3 rijen bouwen. Deze kaarten vormen het leger waarmee aangevallen kan worden. Als een speler aan de beurt is heeft hij evenveel actiepunten als het aantal rijen dat hij bezit. Met deze actiepunten kan hij kaarten trekken, kaarten leggen, of aanvallen.

Kaarten trekken.

Een speler trekt een kaart van de eigen trekstapel en neemt ze op handen. Een speler mag maximum 12 kaarten op handen hebben. Een kaart trekken kost één actiepunt.

Kaarten spelen.

Een kaart spelen kost één actiepunt. De nieuwe kaart kan in een rij voor, achter of tussen andere kaarten worden gelegd. Kaarten met uitsluitend een mythisch symbool worden niet op tafel gespeeld. Ze worden ingezet en daarna verwijderd. De spelers bezitten verschillende kaarten waarvan sommige speciale krachten bezitten.

Aanvallen.

Aanvallen kost 1 actiepunt. Alleen kaarten uit de eerste groep die recht tegenover elkaar liggen kunnen elkaar uitdagen. De twee kaarten worden omgedraaid en de kaart met de hoogste waarde wint het gevecht. De winnaar laat zijn kaart open liggen, de verliezer verwijdert zijn kaart. Bij gelijkstand worden beide kaarten verwijderd.

De winnaar

Een speler wint als hij de gijzelaar van de tegenstander succesvol aanvalt. Als een speler geen kaarten meer op tafel liggen heeft, verliest hij eveneens.

 

SPELBEOORDELING

Zeus and Hera is een soort stratego met kaarten. Tijdens het spel moet je de eigenschappen van de karakters zo goed mogelijk gebruiken. Wie met sterke karakters start, zal op het einde te zwak uitvallen. Medusa’s blokkeren niet alleen je tegenstander maar ook jezelf. Pegasus is nuttig voor luchtaanvallen, maar is ook de enige verdediging tegen Zeus of Hera…
Aangezien elke speler met gelijke wapens strijd, zou het spel evenwichtig moeten verlopen. Jammergenoeg is de volgorde waarin je kaarten trekt van levensbelang. Wie pas op het laatste zijn gijzelaar trekt, is tot dan altijd beschermd tegen de nederlaag. Want zolang je gijzelaar niet in het spel is, kan je bijna onmogelijk verliezen. Er zijn betere spellen voor twee op de markt.

September 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *