Afrika – Review

Auteur Reiner Knizia
Uitgever 999 Games
Aantal spelers 2 tot 5
Spelduur 60 minuten
Jaar van uitgave 2001
Prijs 34.00€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 5.0/10
Links 999 Games
Reiner Knizia

SPELMATERIAAL

De speldoos bevat 96 ontdekkingsfiches, 20 basiskampen, 1 bonusfiche, 10 ontdekkingsreizigers in 5 kleuren, 5 overzichtstabellen, 5 puntenfiches en een spelbord.

SPELBESPREKING

Inleiding

Expedities van spelers trekken vanaf de kusten van Afrika dit kolossale land binnen. Ze vinden er legendarische diersoorten, nomadenvolkeren en tempels. Daarnaast krijgen ze ook de kans te handelen. De spelers moeten de geboden kansen zo goed mogelijk benutten.

Voorbereiding

Op ieder veld van het spelbord komt gedekt een ontdekkingsfiche.
Iedere speler ontvangt 2 basiskampen, een overzichtstabel en 2 ontdekkingsreizigers. Eén ontdekkingsreiziger start aan het scorespoor en de andere in een havenstad op het spelbord.

Spelverloop

De speler die aan de beurt is, mag zijn ontdekkingsreiziger verhuizen of verplaatsen. Verplaatsen mag tot 2 velden, na het verplaatsen mag een speler één actie uitvoeren.

Verhuizen.

Een ontdekkingsreiziger mag eender waar op het spelbord geplaatst worden. Ze mogen wel niet op een veld met gedekte fiches of andere reizigers gezet worden.

Het spelbord

Verplaatsen.

De ontdekkingsreiziger één of twee velden verplaatsen. Hij mag niet verplaatsen over gedekte fiches of andere ontdekkingsreizigers. Daarna mag hij één van 5 onderstaande acties uitvoeren:

 • Fiche draaien: een fiche dat naast je ligt, omdraaien.
  • Goud en edelstenen leveren punten op.
  • Handelswaren worden van het bord genomen en voor de speler gelegd. Ze kunnen ook geruild worden met andere spelers. (onder strikte voorwaarden)
  • Dieren mogen verplaatst worden naar velden waar al meerdere dieren van die soort liggen. Dit levert 1 punt op voor het ontdekte dier en 1 punt voor de aangrenzende dieren.
  • Nomadenvolkeren mogen ook verlegd worden. Ze leveren 1 punt op voor elk aangrenzend leeg veld.
  • Monumenten blijven liggen. De ontdekker krijgt een basiskamp uit de voorraad.
 • Een dier verplaatsen: een dier waarop de ontdekkingsreiziger staat of een dier van een grensvak verplaatsen naar een leeg veld. Het dier moet dan wel grenzen aan meer soortgenoten dan voorheen. Het verschil wordt in punten omgezet.
 • Nomaden verplaatsen: Idem als dieren. Nomaden worden echter naar plaatsen verhuisd met meer lege aangrenzende velden. Het verschil levert terug punten op.
 • Basiskampen oprichten: op een leeg veld waar de ontdekkingsreiziger staat, mag een basiskamp opgericht worden. elke aangrenzend dier, nomadenvolk of monument levert direct een punt op.
 • Goud en edelstenen delven: een speler kan na het plaatsen van een basiskamp ook alle goud en/of edelstenen opdelven en voor zich leggen. Andere punten vervallen dan.

De winnaar

Bij het draaien van het laatste monument eindigt het spel direct. De speler die het elfde monument ontdekt, krijgt de bonusfiche +3. Daarna krijgen de spelers nog punten voor de handelswaren. Gelijke handelswaren leveren meer punten op. Wie het meeste edelstenen bezit, krijgt 10 punten, de tweede 6. Hetzelfde geld voor goud. De speler die nu het verst staat op het scorespoor wint het spel.

 

SPELBEOORDELING

Afrika is ontsproten aan de gedachten van ene Reiner Knizia. Deze Duitse heer is gekend in zowat heel spellenland. Zijn spellen vallen meestal bij alle spellenliefhebbers in de smaak. Afrika zal daar naar mijn bescheiden mening jammergenoeg niet bijhoren. Daardoor heeft het spel te weinig diepgang en is de geluksfactor, bij het draaien van de fiches, te groot.
Na het draaien van een fiche, leg je deze gewoon waar ze het meeste punten oplevert en dat is het dan. Na een tijdje helpen de tegenstanders zelfs kijken waar je het meeste punten kunt verdienen. Zou dat een vorm van interactiviteit genoemd kunnen worden?
Als familie-spel kan Afrika misschien nog juist door de beugel. Bij ons is het reeds een verwelkt muurbloempje.

September 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *