Al Cabohne – Review

Auteur Uwe Rosenberg
Uitgever Amigo Spiele
Aantal spelers 1 of 2
Spelduur 60 minuten
Jaar van uitgave 2000
Prijs 7.00€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 5.3/10
Links Amigo Spiele

SPELMATERIAAL

Het kleine maar stevige speldoosje bevat 120 kaarten. Daaronder 3 mafiabonenbazen, 1 derdebonenveld en het bekende recept aan bonen uit Boonanza.

SPELBESPREKING

Inleiding

De spelers handelen terug in bonen. Er is maar één klein probleempje, de drie maffia bazen Don Corlebohne, Al Cabohne en Joe Bohnano stelen bonen van de spelers!

Voorbereiding

De maffiabazen Don Corlebohne en Al Cabohne worden op tafel gelegd. (De achterkant van Joe Bohnano wordt gebruikt als derde bonenveldkaart.)
Alle bonenkaarten worden geschud. Beide spelers krijgen er 5. de volgorde van deze kaarten mogen ze, net als bij gewoon Boonanza, niet wijzigen.
De overige kaarten worden dicht op een stapel op tafel gelegd. Van de dichte stapel wordt een kaart opengedraaid en bij Al Cabohne gelegd. De volgende kaart wordt opengedraaid. Als het dezelfde kaart is als de kaart die bij Al Cabohne ligt, dan komt deze kaart bij Al Cabohne te liggen en wordt de volgende kaart van de stapel opengedraaid. Dit gaat zo door totdat er een andere kaart wordt getrokken. Deze kaart komt bij Don Corlebohne te liggen. Dus op de Al Cabohne kaart kunnen in het begin meerdere bonenkaarten van dezelfde soort liggen, maar op de Don Corlebohne ligt maar 1 bonenkaart.

Spelverloop

Een speler die aan de beurt is overloopt 6 fases. Tussendoor mag een speler altijd verbouwen. Hij neemt dan de bonen van één van zijn velden en krijgt daar een aantal bonenthalers voor afhankelijk van de verbouwde soort. De maffiabazen verbouwen altijd als ze 4 thalers kunnen verdienen.

Fase 1 : bonen opruimen.

De speler mag overgebleven kaarten uit fase 5 van de tegenspeler planten of afleggen.

Fase 2: bonen voor de maffia.

Een speler die dezelfde bonen verbouwt als de 2 maffiabazen moet schulden betalen. Hij moet één van zijn bonen aan een maffiabaas schenken.

Fase 3: bonen spelen.

Een speler moet de eerste kaart uit zijn hand spelen, eventueel mag hij nog een tweede kaart spelen. Deze bonen moet hij direct planten. Elke speler heeft 2 bonenvelden waarop hij kan planten. Per veld mag echter maar 1 bonensoort geplant worden. Als een speler een kaart uit de hand moet afleggen die niet op één van zijn bonenvelden voorkomt, moet hij één van zijn velden verbouwen.

Fase 4: bonen opendraaien.

De speler draait de 3 bovenste kaarten van de aflegstapel open. Als dit een soort is die ook bij de maffia voorkomt, moet de speler de kaart aan de maffia afstaan en een vervangende kaart trekken.
Komt de opengedraaide soort overeen met de soort op de aflegstapel dan wordt de kaart van de aflegstapel op de opengedraaide boon gelegd. Dit gaat zo door tot er geen overeenkomst meer is.

Fase 5: bonen verbouwen.

Van de opengedraaide kaarten mag de speler er nu zoveel verbouwen als hij zelf wil. Hij mag ook kaarten uit zijn hand spelen. Als een maffia baas zonder bonen zit, moet de actieve speler hem een boon schenken. De maffiabazen verbouwen nooit gelijke soorten bonen!
De bonen die niet verbouwd worden, blijven liggen tot fase 1 van de volgende speler.

Fase 6: bonen trekken.

De speler beëindigt zijn beurt door het trekken van 2 kaarten.

De winnaar

het spel eindigt als de gedekte stapel voor de 3de keer op is. De spelers mogen de bonen op hun velden nog oogsten. Wie het meeste bonenthalers heeft, wint het spel. Dit kan ook één van de maffiabazen zijn.

 

SPELBEOORDELING

Al Cabohne is een flauw afkooksel van Boonanza. Het leukste spelonderdeel, namelijk het onderhandelen, is in de verste verte niet meer te bespeuren. Dit zou ook moeilijk zijn met twee spelers natuurlijk.
Tijdens het spel heb je niks onder controle, alles hangt af van de kaarten die gedraaid worden. Als je geluk hebt, kan je in één keer 8 thalers verdienen. Voor hetzelfde geld moet je voortdurend bonen afgeven aan de maffia of verbouwen omdat je slechte handkaarten hebt. De kans dat de maffiabazen winnen is zeer reëel en je kan daar weinig of niks aan doen. Ik houd het in ieder geval gewoon bij Boonanza.
Al Cabohne kan je ook alleen spelen maar daar zie ik het nut niet van in.

Oktober 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *