Alba Longa – Review

Auteur Graeme Jahns
Uitgever Quined Games
Aantal spelers 2 tot 5
Spelduur 90 minuten
Jaar van uitgave 2011
Prijs 34.95€
Recensie door Vandenbogaerde Claude
Score 6.0/10
Links Quined Games

SPELMATERIAAL

doos

De speldoos bevat:

 • 4 achtzijdige dobbelstenen,
 • 50 houten monumenten telkens 10 per speler,
 • 1 centraal spelbord,
 • 5 spelerborden,
 • 3 schijfjes per speler,
 • 2 zwarte schijfjes,
 • 1 bruin schijfje,
 • 100 houten arbeiders,
 • 40 voedselfiches,
 • 55 munten,
 • 20 stadskaarten,
 • 5 sets van 5 heldenkaarten,
 • 10 weerkaarten,
 • 1 koningskaart,
 • 9 zegeningskaarten en de spelregels in het Nederlands, Frans Duits en Engels.

spelmateriaal

SPELBESPREKING

Inleiding

Bouw als eerste 10 monumenten en wordt koning van Alba Longa!

Voorbereiding

Leg de dobbelstenen en het centrale spelbord in het midden van de tafel.
centraal bord
Leg een zwart schijfje op veld 0 van het dobbelsteenspoor en op het vak groeiseizoen.
Geef elke speler een spelerbord, 8 arbeiders, 5 zilveren munten, 10 monumenten en 2 schijfjes in de kleur van zijn keuze.
spelerbord
Elke speler neemt een set heldenkaarten en stadskaarten.
Leg 1 wisselvallige weerkaart ter zijde. Maak van de overige 9 weerkaarten 3 stapels met van elk type weer 1 kaart. 1 stapel verdwijnt in de doos. De overige twee stapels worden apart geschud en op elkaar gelegd. De wisselvallige weerkaart wordt op die stapel gelegd.
Schud de zegeningskaarten en leg ze in het midden van de tafel.
De jongste speler krijgt de koningskaart, hij mag deze kaart aan een andere speler geven. De speler met de koningskaart start het spel.

Spelverloop

Alba Longa verloopt over enkele jaren. Elk jaar bestaat uit twee seizoenen die op dezelfde manier verlopen. Op het einde van het jaar moet je bevolking onderhouden worden.

Groei en oogstseizoen

Bij de start van het groeiseizoen wordt het schijfje dat de dobbelsteenkosten aangeeft terug op 0 gezet. Elke speler mag arbeiders verkopen op de slavenmarkt. De arbeiders die overblijven kunnen ingezet worden als soldaat, handelaar, steenhouwer, priester of boer.
Arbeiders inzetten gebeurt aan de hand van de dobbelstenen. De startspeler gooit alle dobbelstenen (nadat hij de kosten voor dobbelen heeft betaald), kiest er één van en zet arbeiders in. De kleur van de dobbelsteen bepaalt waar je arbeiders mag plaatsen, het getal geeft aan hoeveel arbeiders je maximaal mag inzetten. In volgorde kunnen de andere spelers één van de overgebleven dobbelstenen kopen voor 1 zilver of passen. Als alle spelers passen, start een nieuwe dobbelronde. De kostprijs voor dobbelen stijgt!
Het inzetten van arbeiders stopt als geen enkele speler nog wil of kan dobbelen. De gekozen acties worden nu uitgevoerd.

 • Soldaten vallen de steden van andere spelers aan. De keuze van de stad gebeurt gelijktijdig en in het geheim. Elke speler kiest ook een held die hun stad verdedigt. Na een geslaagde aanval kunnen arbeiders van de getroffen stad gesaboteerd worden.
  Stadskaarten
  stadskaarten
  Heldenkaarten
  heldenkaarten
 • Handelaren leveren zilver op.
 • Per 2 steenhouwers mag je een monument bouwen.
 • Priesters aanbidden de goden en verbeteren de voedselopbrengst van de stad. Je kunt er ook zegeningskaarten mee verdienen.
  zegeningskaarten
 • Boeren brengen voedsel op in het oogstseizoen. De opbrengst varieert naargelang het weer.
  weerkaarten tonen hoe groot de graanopbrengst is en hoe sterk de priesters moeten bidden tijdens het seizoen.
  weerkaarten

Als alle acties zijn uitgevoerd, keren de arbeiders terug naar huis. De huidige koning kiest een andere speler die nieuwe koning  (en dus startspeler) wordt.
Het oogstseizoen verloopt op dezelfde manier als het groeiseizoen.

Jaareinde

Het einde van het oogstseizoen leidt het begin van het jaareinde in. Elke arbeider moet gevoed worden. Arbeiders die niet kunnen eten worden terug in de algemene voorraad gelegd. Bij voedseloverschot kan een speler er voor kiezen zijn bevolking te laten groeien (= meer voedsel afgeven om extra arbeiders uit de algemene voorraad te bekomen).

De winnaar

Om het spel te winnen moet een speler 10 monumenten bezitten en minstens 16 arbeiders overhouden. Als één speler aan die voorwaarde voldoet op het einde van het jaar wint die speler Alba Longa. Als meerdere spelers aan de uitdaging van de goden voldoen, wint de speler met de grootste bevolking.
Het spel eindigt ook als de stapel weerkaarten uitgeput is. Als geen enkele speler slaagt in de uitdaging van de goden, wint niemand.
De spelregels voorzien nog een drietal varianten die ik je zelf laat ontdekken.

 

SPELBEOORDELING

Alba longa is een best aardig ‘workerplacement’ spelletje waarbij de dobbelstenen een leuke twist vormen. Waar alle spelers met wie ik het spel tot nu toe heb gespeeld over eens zijn is dat het oorlog voeren, waarschijnlijk toegevoegd om meer interactie te krijgen, de speelwaarde naar beneden haalt. Het weglaten van dit sabotagegedeelte uit het spel heb ik nog niet getest, maar waarschijnlijk heb je dan teveel werkers om mee te spelen. Algemeen is dit een goed spel dat ik graag meespeel, maar waar ik niet zelf naar vraag en dat volgens mij beter had kunnen zijn.

Claude

Oktober 2012

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *