Auteur
|
Dan Glimme, Grzegorz Rejchtman |
Uitgever | Queen Games |
Aantal spelers | 3 tot 5 |
Spelduur |
45 – 60 minuten
|
Jaar van uitgave | 2008 |
Prijs | 37.50€ |
Recensie door |
Vandenbogaerde Fabrice
|
Score | 3.1/10 |
Links | Queen Games |
SPELMATERIAAL
De vrij grote speldoos bevat:
- een spelbord,
- 35 handelsposten (7 per land),
- 1 eindtegel,
- 1 dobbelsteen,
- 75 wissels (het geld),
- 60 goederenkisten (12 per kleur),
- 5 koopmannen (1 per kleur),
- 5 telstenen (1 per kleur),
- 110 scheepskaarten (22 per land),
- 1 schip,
- 1 kanon,
- 5 schipstenen,
- 5 landstenen,
- de spelregels in het Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Spaans en Duits.
SPELBESPREKING
Inleiding
Probeer de meeste scheepskaarten van een land te bezitten zodat je handelsposten kan bemachtigen.
Voorbereiding
Leg het spelbord op tafel en plaats de eindtegel op het laatste veld.
Leg de handelsposten op het spelbord zodat een spoor ontstaat waarbij elk land om de vijf handelsposten 1 keer voorkomt.
Schud de scheepskaarten en geef er 10 aan elke speler.
Geef elke speler 1 koopman, 1 telsteen, 12 goederenkisten en 15 wissels.
Leg de landstenen, de schipstenen en het kanon binnen handbereik.
Geef de startspeler de dobbelsteen en het schip.
Spelverloop
Het spelbord.
Op de zeshoekige vakken van het spelbord worden de handelsposten gelegd. Zo ontstaat een spoor van handelsposten. De spelers plaatsen hun koopman links onderaan op het spelbord.
Onder de handelsposten staat het schipspoor. Aan de hand van de schipstenen wordt per land bijgehouden hoeveel kaarten er gespeeld zijn. Het kanon heeft het totaal aantal gespeelde kaarten aan.
Boven de handelsposten staan pakhuizen afgebeeld.
Een ronde.
Een spelronde start met een veiling. De startspeler gooit de dobbelsteen en trekt evenveel kaarten van de stapel scheepskaarten als het aantal ogen aangeeft. Dit pakketje kaarten wordt daarna geveild. De speler met het hoogste bod krijgt alle kaarten en start de actiefase. Hij verdeeld de wissels van zijn bod onder de andere spelers.
Na de veiling moet elke speler één actie uitvoeren. Ofwel 2 scheepskaarten trekken ofwel scheepskaarten spelen. Scheepskaarten spelen kan alleen als je voor of na het uitspelen van scheepskaarten tenminste één meerderheid bezit. Dit wil zeggen dat je van tenminste één land het meeste kaarten voor je liggen hebt. Om het overzicht wat te behouden worden meerderheden geaccentueerd door de landstenen.
De scheepskaarten.
Daarna moet de speler zijn koopman verplaatsen naar de eerstvolgende handelspost van een land waarvan hij de meerderheid bezit. Vervolgens mag hij één goederenkist in het overeenkomstige pakhuis zetten.
Tevens mogen gewonnen handelsposten ingeruild worden voor punten. Dit kan alleen als de speler nog geen handelspost bezit van het land waarvan hij in zijn beurt een handelspost ontvangen heeft. Als je een handelspost van Amerika ontvangt, mag je alleen handelsposten inleveren als je nog geen handelspost van Amerika bezit uit vorige ronden met andere woorden. Het aantal verschillende handelsposten bepaalt hoeveel punten je ontvangt.
De handelsposten.
Het kanon.
Op het schipspoor wordt bijgehouden hoeveel kaarten per land en hoeveel kaarten in totaal worden uitgelegd. Als het kanon veld 21 (bij 3 spelers) of veld 25 (bij 4 of 5 spelers) bereikt, moeten alle kaarten van het land waarvan het meeste kaarten op tafel liggen, afgelegd worden. De schipsteen van het betreffende land wordt terug op nul gezet. Het kanon wordt op het veld gezet dat overeen komt met het totaal aantal kaarten dat nog op tafel ligt.
De winnaar
Het spel eindigt na de ronde waarin een speler de laatste handelspost van het spelbord neemt. De spelers moeten nu hun handkaarten op tafel leggen en de landstenen worden conform de regels verdeeld. Naast de reeds verdiende punten (eigenlijk goudstukken) ontvangen de spelers nog:
- 4 goudstukken voor de eindtegel
- 2 goudstukken voor elke landsteen
- 5 goudstukken voor de speler met het meeste wissels
- 10 tot 16 goudstukken (afhankelijk van het pakhuis) voor de speler met het meeste kisten in een pakhuis. Bij gelijkstand 5 tot 8 goudstukken
De speler met het meeste goudstukken wint.
SPELBEOORDELING
Batavia is een spel dat vrij snel veel stof zal verzamelen in mijn spellenkast. Het evenwicht is zo ver zoek dat het niet leuk meer is. Als speler ben je volledig afhankelijk van de kaarten die je bezit. Overige acties zijn een logisch gevolg van de kaarten die je uitspeelt. Als je enige invloed wilt hebben, moet je kunnen kiezen welke handelspost je neemt, die keuze is er echter niet omdat je kaarten bepalen welke handelspost je moet nemen. Je kan werkelijk niks uitvreten als je goed zou scoren met de eerstvolgende handelspost van Amerika, maar je te weinig scheepskaarten van dit land bezit. Je moet dan maar tevreden zijn met de handelspost waarvan je wel scheepskaarten bezit. De actie ‘kaarten trekken’ biedt geen oplossing omdat je slechts 2 kaarten rijker wordt. De kans is echt klein dat je daarmee wel een meerderheid haalt. Bovendien is elke beurt waarin je kaarten trekt een verloren beurt. Gemiddeld duurt Batavia maar een ronde of 7 waardoor je echt alle kansen moet benutten. De veiling, die normaal een oplossing zou moeten bieden, verhoogt alleen de frustraties. Als je een veiling wint, mag je er zeker van zijn dat je de volgende veilingen niet meer meedoet. De andere spelers zijn rijker omdat je ze juist jouw geld gegeven hebt. Als er een zes gegooid wordt op het moment dat je het meeste wissels bezit, ben je natuurlijk de gelukzak. Als je tijdens de eerste ronde het maximum biedt, heb je niks dan voordelen. Je krijgt extra kaarten, je mag als eerste starten waardoor je makkelijk meerderheden kunt behalen. Bovendien zal je na drie à vier ronden terug het meest wissels bezitten. Ik heb Batavia gespeeld met vijf spelers. De speler die in de eerste ronde als laatste aan de beurt kwam, kon niet anders dan kaarten trekken. Bovendien bezat hij op dit moment het op één na minste wissels (de wissels worden één voor één in wijzerzin verdeeld) waardoor hij ook de volgende veiling niet zal winnen. Ook de tweede ronde kon hij alleen kaarten trekken. De derde ronde slaagde hij erin kaarten te spelen maar zijn achterstand was niet meer in te halen.
Batavia is mij en mijn medespelers helemaal niet bevallen. Afgezien van het spelmateriaal kan ik er niks positief over zeggen.
November 2010