Bedriegers Bedrogen – Review

Auteur Lutz Stepponat
Uitgever 999 Games
Aantal spelers 2 tot 6
Spelduur 30 minuten
Jaar van uitgave 2006
Prijs 15.20€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 6.5/10
Links 999 Games

SPELMATERIAAL

Het leuke speldoosje bevat 150 invloedkaarten (25 per kleur) en 36 doelkaarten (6 categorieën met de waarden 1 tot en met 5, de waarde 3 komt twee maal voor).
De kaarten zijn leuk geïllustreerd en zien er stevig uit.

SPELBESPREKING

Inleiding

In Bedriegers Bedrogen probeer je aan de hand van karakterkaarten verschillende doelkaarten te winnen. De karakters zorgen niet alleen voor de nodige invloed, meestal bezitten ze ook nog een speciale eigenschap of kracht waardoor ze menig plannetje in de war sturen.

Voorbereiding

Elke speler krijgt 25 invloedkaarten, die worden geschud en de bovenste 3 kaarten mogen op handen genomen worden.
Er zijn 6 keer zoveel doelkaarten nodig als er spelers zijn. Deze kaarten worden gedekt op tafel gelegd. Het spel bestaat uit 6 ronden. Telkens worden evenveel doelkaarten open gelegd als er spelers zijn.

Spelverloop

Algemeen.

Om beurt leggen de spelers een karakterkaart onder één van de doelkaarten. De kaart boven de zonet aangelegde kaart wordt opengedraaid. De speciale eigenschap van deze kaart wordt dan toegepast. Dit gaat zo door tot in alle rijen voldoende karakterkaarten liggen. Een beurt eindigt met het aanvullen van de hand.

De doelkaarten.

Doelkaarten tonen een symbool en een cijfer. Het symbool staat voor het doel waarvoor gespeeld wordt, het cijfer bepaalt het aantal kaarten dat onder de doelkaart moet liggen. Zodra dit aantal in elke kolom bereikt is, eindigt de ronde.

De karakterkaarten.

De karakterkaarten oefenen invloed uit op de doelkaarten. De persoon die op het einde van een ronde het meeste invloed uitoefend op een doelkaart, wint deze kaart. Vrij simpel ware het niet dat de meeste karakterkaarten ook een speciale eigenschap hebben. Enkele voorbeelden ter verduidelijking:

  • Specialisten hebben een waarde van 8. Leg je ze echter bij een corresponderende doelkaart, dan stijgt die waarde naar 12.
  • Een ontdekkingsreiziger verhuist van kolom (wordt dus onder een andere doelkaart gelegd.)
  • Een huurmoordenaar vermoord (1x) het karakter dat op hem wordt gelegd.
  • Een stormkaart sluit direct de kolom.
  • De drie musketiers heffen de speciale eigenschappen van alle karakters in een kolom op.
  • De tovenaar verwijderd alle kaarten met waarde 10 of hoger, een heks verwijderd alle kaarten lager dan 10.
  • Liggen prins en schildknaap in dezelfde kolom, dan win je automatisch de doelkaart.
  • De waarde van Romeo stijgt als hij bij Julia ligt.
  • Enz…

Spelvoorbeeld.
voorbeeld van enkele kaarten

De winnaar

Na de laatste ronde tellen de spelers de waarden van hun doelkaarten op.
Wie van elke categorie ten minste één doelkaart bezit, verdubbelt de som van deze kaarten. Dit totaal wordt verminderd met de overgebleven kaarten in zijn bezit.
De speler met de meeste punten, heeft oog op een geslaagde politieke carrière.

 

SPELBEOORDELING

Bedriegers Bedrogen doet zijn naam alle eer aan. In dit spel probeer je immers je tegenstanders op het verkeerde spoor te zetten zonder zelf op het verkeerde spoor gezet te worden. Op zich een zeer aanlokkelijk thema. Het opendraaien van de bedekte kaarten zorgt voor een stapsgewijze onthulling van de verschillende strategieën waardoor het spel toch wat spanning weet te creëren. Hetzelfde feit zorgt er natuurlijk ook voor dat het geen zin heeft een strategie volledig op voorhand te plannen.
Hoewel iedereen met dezelfde kaarten speelt, is de geluksfactor toch vrij hoog. Dit komt omdat sommige kaarten best in combinatie met andere kaarten gespeeld moeten worden. Prins en schildknaap, Romeo en Julia zijn krachtig als je ze samen speelt. Begin je dan met zo’n kaart en je wilt wachten op die tweede kaart, dan speel je in feite een heel eind met slechts twee kaarten. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen deze kaart wel te spelen zodat de andere spelers denken dat je een prachtige combinatie op handen hebt, Bedriegers Bedrogen dus.
Ik zou Bedriegers Bedrogen samenvatten als een luchtig, snel aan te leren spelletje waarbij geluk en amusement centraal staan. Controle heb je nauwelijks en je zal er je hoofd niet op breken.

Augustus 2007

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *