Big City – Review

Auteur Franz-Benno Delonge
Uitgever 999 games
Aantal spelers 2 tot 5
Spelduur 45 minuten
Jaar van uitgave 1999
Prijs 24.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 8.0/10
Links 999 Games
Franz-Benno Delonge

SPELMATERIAAL

52 gebouwen, 17 tramstellen, 8 stadswijken, 72 perceelkaarten, 5 scorepionnen, 5 spelerfiches en 5 overzichtsbladen zitten stevig vast in de speldoos. Het opzetten en opruimen van het spel neemt dan ook wat tijd in beslag.

SPELBESPREKING

Inleiding

Big City weerspiegelt het ontstaan van een grote Amerikaanse stad, de spelers proberen bouwkavels te bemachtigen waarop ze verschillende gebouwen kunnen plaatsen. Het plaatsen van gebouwen levert aanzien op. De speler met het meeste aanzien wint het spel.

Voorbereiding

De 72 perceelkaarten worden gesorteerd per wijk en elk afzonderlijk geschud. Alle spelers trekken van de eerste 5 stapels, zie de nummers op de kaarten, één kaart.
Elke spelers kiest een kleur, plaatst zijn pion op het scorespoor en neemt een overzichtsblad. De stadswijk 1 wordt op de tafel geplaatst. De startspeler begint met het plaatsen van een extra wijk, de keuze is vrij. Elke andere speler plaatst ook een wijk. Nu kan het spel beginnen.

Spelverloop

Een speler die aan de beurt is, moet 1 van de volgende acties uitvoeren.

Een gebouw of voorziening plaatsen.

De speler kiest een 1 of meer perceelkaarten en plaatst op de betreffende percelen een passend gebouw. (maximum 1 gebouw) Daarna vult de speler zijn kaarten terug aan en past hij zijn score aan.

De trambaan aanleggen.

Deze actie kan pas gekozen worden nadat het raadhuis is geplaatst. De eerste speler die aan de trambaan bouwt, mag slechts één tramstel bouwen , de volgende spelers mogen telkens 1 of 2 stellen bouwen. Ieder tramstel moet aan een ander grenzen, lussen en vertakkingen mogen niet worden gemaakt. Gebouwen die aan de trambaan grenzen leveren extra punten op.

Een nieuwe wijk aanleggen.

De speler kiest één van de overgebleven wijken en sluit deze bij de stad aan. Er moeten minstens 2 percelen van de nieuwe wijk aan de stad grenzen.

Kaarten ruilen.

De speler legt een aantal kaarten uit zijn hand onder de betreffende stapels en neemt evenveel nieuwe kaarten. Hij mag kiezen welke kaarten hij trekt maar mag er niet meer dan 2 per wijk trekken.
Eventueel mag een speler ook ruilen met andere spelers, daarbij mag hij hoogstens 2 kaarten ruilen. Hij noemt de wijk waarvan hij kaarten wenst te ontvangen en welke hij wil weggeven. Dit is een extra spelregel.

Passen.

De speler doet niks.

De winnaar

Door het plaatsen van gebouwen ontvangen de spelers punten. Grotere gebouwen leveren meer punten op, speciale gebouwen leveren meer punten op en de plaatsing van de gebouwen kan ook meerdere punten opleveren. Sommige gebouwen leveren meer punten op aan de stadsrand, anderen in het centrum van de stad, soms moeten gebouwen geplaatst worden naast een ander specifiek gebouw om extra punten op te leveren.

 

SPELBEOORDELING

Big City is een bouwspel waarin je goed moet kunnen plannen. Je moet ook de keuze maken tussen het verwezenlijken van meerdere kleine projecten of het verwezenlijken van één groot project. Vele gebouwen kunnen pas geplaatst worden nadat het raadhuis geplaatst is. Zorg ervoor, als je het zelf plaatst, dat je er genoeg voordeel kunt uithalen.
Kijk ook van welke wijken andere spelers perceelkaarten bezitten, zij zouden jou wel eens kunnen dwarsbomen. Fabrieken kun je bouwen op percelen van andere spelers, een mogelijkheid die je zeker in het oog moet houden.
Omdat de spelers zelf de verschillende wijken aanpassen, ontstaat steeds een nieuw spelbord. De wijze waarop de wijken aan elkaar liggen, bepaalt voor een groot deel de strategie.
Al deze elementen zorgen ervoor dat big city een geslaagd bouwspel is. De puntentelling lijkt op het eerste gezicht moeilijk door al die verschillende gebouwen, maar het overzichtsblad is voldoende duidelijk. Het spel oogt mooi en speelt leuk!

September 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *