Auteur | Wolfgang Kramer, Michael Kiesling |
Uitgever | Phalanx Games |
Aantal spelers | 2 tot 4 |
Spelduur | 90 minuten |
Jaar van uitgave | 2006 |
Prijs | 26.00€ |
Recensie door | Vandenbogaerde Fabrice |
Score | 8.6/10 |
Links | Phalanx Games Wolfgang Kramer Michael Kiesling |
SPELMATERIAAL
De speldoos bevat 21 landtegels, 8 jagers per kleur, 3 scoreblokjes per kleur, 6 tipis per kleur, 6 kano’s per kleur, 1 tableau per speler, 16 witte actieblokjes en 1 totempaal. Het materiaal is verzorgd en stevig. De jagers missen wat afwerking, tenzij je in de vierkante blokjes onze stoere voorouders herkent.
SPELBESPREKING
Inleiding
De spelers staan aan het hoofd van een jagersstam. Overleven hangt af van de vangst. Bizons grazen niet langer veilig op de vlaktes. Kalkoenen en vissen zorgen voor afwisseling in het menu. Afhankelijk van de voorraad kunnen meerdere jagers ingezet worden. Om gebieden te controleren worden tipis en kano’s ingezet. Na het jachtseizoen wordt verzameld in het dorp om te overwinteren. De stam met de grootste voorraad zal het meest comfortabel leven.
Voorbereiding
Iedere speler kiest een kleur en ontvangt 1 tableau, drie markeerblokjes, vier jagers, 2 tipis en 2 kano’s in zijn kleur. Elke speler krijgt ook 4 witte actieblokjes.
Elke speler plaatst zijn markeerblokjes op de vakjes 10 van zijn tableau. Deze blokjes geven de wildvoorraad van de spelers aan.
De drie starttegels worden op tafel gelegd. De andere tegels worden geschud en vormen een trekstapel. De jacht kan beginnen.
Spelverloop
Het spel bestaat uit vier tot zes speelronden. Elke ronde bestaat uit 4 delen.
De startspelerwissel.
De jongste speler krijgt de totem en start het spel. Vanaf de tweede ronde wordt de totem links doorgegeven.
Landtegels trekken.
Te beginnen met de startspeler trekt elke speler één tegel. Hij mag deze tegel bekijken en legt hem daarna gedekt bij zich.
De jagers komen in actie.
Het spelerstableau.
Om beurt voeren de spelers één actie uit. Dit gaat zo door tot alle spelers 4 acties hebben uitgevoerd. De gekozen actie wordt met een wit actieblokje op het tableau afgedekt. Alle jagers die aan de actie deelnemen verbruiken energie. Deze energie wordt verkregen door de voorraad van de spelers aan te spreken. Die markeerblokjes worden het desbetreffende aantal vakjes achteruit geplaatst. Daarnaast kost het bouwen van tipis en kano’s en het opleiden van extra jagers ook extra energie.
Er zijn 6 verschillende acties.
- Landtegel aanpassen en jagers inzetten: de speler past zijn landtegel aan en zet een aantal jagers op deze landtegel. Op elke landtegel komen 3 terreinsoorten voor. De jagers moeten op één terreinsoort geplaatst worden. (Hoe meer jagers ingezet worden hoe vlugger de voedselvoorraad slinkt.)
- Tipis bouwen of vergroten. Per vlak mag maximum 1 tipi opgericht worden. Hoe groter de tipi hoe meer jagers er ingezet moeten worden. Deze eten natuurlijk van de voedselvoorraad. De jagers die meewerken aan de bouw worden van het spelbord genomen zodat ze kunnen uitrusten. Een tipi uitbouwen (maximum een 4 persoonstipi) werkt volgens hetzelfde principe.
- Kano’s bouwen of vergroten: idem als hierboven. Kano’s worden wel niet op de vlakte maar in het water geplaatst. Maar dat spreekt vanzelf.
- Jagers verplaatsen: elke landtegel bestaat uit 3 vlakken (prairie, water en berg). Elke verandering van vlak of van tegel geldt als één verplaatsing. Elke jager die zich verplaatst eet natuurlijk een deel van de voedselvoorraad. Er zijn 3 verschillende mogelijkheden van verplaatsing. Maximaal 5 jagers één vakje verplaatsen, maximaal 5 jagers één tot drie vakjes verplaatsen en maximaal 5 jagers bij een eigen andere jager plaatsen.
Voor, tijdens en na de acties mag een speler onbeperkt kopen op de markt. Dit kunnen tipis, kano’s of jagers zijn. Zolang een speler de kosten kan betalen, mag hij kopen.
De buit verdelen.
Vlakken met hetzelfde type landschap (prairie, water en berg) vormen gebieden. Per gebied wordt de buit verdeeld tussen de aanwezige jagers. De eerste plaats is voor de speler met de grootste kano of tipi. Bij gelijkstand wordt de op één na grootste tipi of kano bekeken. Is de stand nog gelijk, dan wint de speler met de meeste jagers in dit gebied. Op deze manier worden ook de plaatsen 2, 3 en 4 berekend.
De eerste speler krijgt evenveel dieren als er zich dieren in het gebied bevinden. De tweede speler krijgt de helft van de dieren naar beneden afgerond. De derde en de vierde speler krijgen evenveel dieren als er zich dieren op de vlakken van zijn jagers, tipis of kano’s bevinden.
Het spelbord.
De winnaar
Na de vierde ronde eindigt het spel. Voor de telling van die ronde moeten de spelers hun markeerfiches op nul zetten. Wie na de telling de meeste dieren heeft, wint het spel.
SPELBEOORDELING
Meerderheidsspellen overwoekeren momenteel de spellenmarkt. Een leuk en origineel meerderheidsspel bedenken is dus bijna een onmogelijke taak. Ook bizon maakt handig gebruik van bekende mechanismen. Toch zijn hier en daar kleine veranderingen te merken waardoor Bizon één van de betere meerderheidsspellen is. Het is minder luchtig dan bijvoorbeeld Alhambra maar wie een poging waagt, zal ongetwijfeld positief verrast zijn.
Met de middelen die zijn voorraad biedt, moet een speler zoveel mogelijk rendement proberen te halen. Zowel het inzetten van extra jagers, het verplaatsen van aanwezige jagers als het bouwen van tipis en kano’s kunnen verstandige zetten zijn. De situatie op spelbord bepaalt de mogelijkheden, houd er wel rekening mee dat die situatie voortdurend veranderd.
Spelers die in het begin met hun voorraden woekeren, zullen als bedelaars eindigen. Een goed management van de voorraden is met stip aan te raden.
Over vormgeving en uitvoering van Bizon zijn de meningen nogal verdeeld. Ikzelf vind zowel de vormgeving als de uitvoering goed. Sommige spelers hebben ook problemen met de eindtelling. Die is namelijk alles bepalend. Dat vind ik nu net de grote kracht van het spel. Je moet voortdurend naar die laatste telling toewerken. Alles wat je doet moet in functie daarvan zijn.
In de spelregels staat vermeld dat de spelers hun landtegel meestal in het begin van de actiefase plaatsen, maar soms kan het verstandiger zijn daar even mee te wachten. Je kan de andere spelers daarmee laten denken dat je een zeer goede tegel getrokken hebt, waardoor ze misschien andere zetten overwegen. Leuk, vooral als jouw tegel eigenlijk niet echt zo speciaal is. Het leggen van de tegels is een zeer belangrijke zet. Je kan een tegel leggen om eigen gebieden uit te breiden, om gebieden te verbinden, om nieuwe gebieden te maken, om afstanden naar andere gebeiden te verkleinen, enz…
Een derde en een vierde plaats leveren in sommige gevallen meer op dan een gedeelde eerste plaats. Dit kan voor verrassende wendingen zorgen tijdens het spel. Wie het spel een paar keer heeft gespeeld, zal merken dat er vele wegen naar de overwinning kunnen leiden. Laat de jacht gerust beginnen.
Oktober 2006