Brillance – Review

Auteur
Fréderic Moyersoen
Uitgever Intrafin
Aantal spelers 2 tot 6
Spelduur
45 – 120 minuten
Jaar van uitgave 2005
Prijs 34.25€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 2.0/10
Links Fréderic Moyersoen
Intrafin

SPELMATERIAAL

De speldoos bevat 1 spelbord, 31 karren, 90 koopwaarringen, 36 leveringsfiches, 36 evenementkaarten, 28 evenementfiches, 1 rondeteller en de spelregels in het Frans en in het Nederlands.

SPELBESPREKING

Inleiding

Probeer zo snel mogelijk jouw winkels te bevoorraden. De straten van Brillance zijn echter heel smal waardoor al snel botsingen, files en opstoppingen ontstaan. Wie kan dit het best ontwijken?

Voorbereiding

Leg het spelbord op tafel.
Elke speler neemt 5 karren en zet ze op de startplaats van het spelbord. Op elke kar worden 3 ringen geschoven. De leveringsfiches worden willekeurig (maar de kleur moet wel kloppen) op de winkels van het spelbord gelegd.
Schud de kaarten en geef er 2 aan elke speler.

Spelverloop

  • De bedoeling van dit spel is vrij simpel. Probeer met jouw karren bij jouw winkels te geraken en lever daar het nodige aantal ringen. De speler met de groene karren zal dus groene ringen leveren aan groene winkels. Je hebt net genoeg ringen om al de winkels te bevoorraden.
  • Aan het begin van jouw beurt mag je jouw karren verplaatsen en eventueel winkels bevoorraden.
  • Per kar kan je maximum 5 acties uitvoeren. 1 vak bewegen en 1 ring leveren zijn de twee mogelijke acties.
  • Alle karren starten buiten de stadsmuur. Je kan alleen de stad inkomen en verlaten via de stadswachter/poort in jouw kleur.
  • Andere karren zijn hindernissen waar je niet door kan. Je mag met jouw kar niet stoppen op de stadspoort van een andere speler.
  • Je mag een leveringsvak van een andere speler maximum 1 beurt bezetten.
  • Op het einde van jouw beurt mag je een kaart trekken. Met deze kaarten kan je ringen stelen, karren blokkeren, de leveringsvoorwaarde verhogen of verlagen, de boevenkar verplaatsen. …
  • Je mag tijdens jouw beurt zoveel kaarten spelen als je nodig acht. Je mag er maximum 4 op handen houden.

De winnaar

Het spel eindigt na 10 ronden. De spelers krijgen de punten van hun leveringsfiches, plus 1 punt per gestolen ring en 1 punt per kar die zich buiten de stadsmuur bevindt.

 

SPELBEOORDELING

Brillance heb ik intussen 2 keer gespeeld en twee keer is het mij tegengevallen. Ik zou het durven vergelijken met mens erger je niet, maar dan erger ik me wel. Je start met je karren buiten de stad en moet je eigen winkels zien te bereiken. Je hoeft geen groot licht te zijn om de meest logische weg te vinden. Of je slaagt of niet hangt eigenlijk vooral af van wat jouw medespelers doen. Ze kunnen een koopwaar afnemen waardoor je al zeker weet dat je niet al jouw winkels kan bevoorraden. Ze kunnen een hindernis plaatsen waardoor je een andere weg moet zoeken. Super plezant is het als je in alle richtingen wordt gehinderd, dan mag je gewoon blijven staan. Het voordeel daarvan is dat het spel misschien wat vlugger ten einde is.
Het spelmateriaal is ook niet van super kwaliteit. De fiches zijn klein en onhandig in gebruik, de kaarten zijn wat dunnetjes en de kleuren (geel – oranje – rood) van de verschillende spelers zijn niet altijd even duidelijk te onderscheiden.
Brillance betekent schitterend. Helaas is dit niet aan dit spel te merken.

November 2009

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *