Brug Naar De Hemel – Review

Auteur
Michael Rienick, Stefan Stadler
Uitgever 999 Games
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur
60 minuten
Jaar van uitgave 2010
Prijs 35.95€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 4.0/10
Links 999 Games
Bijzonderheden Dit spel is net zoals ‘De Kathedraal’ gebaseerd op een boek van Ken Follett. Het speelt zich af in Kingbridge in een periode na de Kathedraal.

SPELMATERIAAL

De speldoos bezit heel wat prachtig uitgevoerde elementen:

 • 1 spelbord,
 • 7 bouwprojecten,
 • 4 sets van 12 actiekaarten,
 • 44 gebeurteniskaarten,
 • 4 kaarten voor het einde van een hoofdstuk,
 • 4 overzichtskaarten,
 • 41 bouwmaterialen (steen, hout, metaal),
 • 16 huizen (4 per kleur),
 • 4 scorestenen (1 per kleur),
 • 8 donatiefiches (2 per kleur),
 • 4 zichtschermen (1 per kleur),
 • 1 gunststeen,
 • verschillende fiches, (vroomheid, medische kennis, loyaliteit, pest en afdekfiches),
 • 28 munten,
 • 1 startspelerschild,
 • 1 dobbelsteen,
 • 10 graan,
 • 15 wol,
 • 12 laken,
 • en de spelregels in het Nederlands.

SPELBESPREKING

Inleiding

Terwijl de mooiste kathedraal van het land nog altijd aan de horizon prijkt, teisteren noodlottige gebeurtenissen de bewoners van Kingbridge. Ze zijn onderhevig aan de grillen van heel wat nazaten uit ‘De Kathedraal’. Degene die zich het best aanpast, zal het meest succesvol zijn.

Voorbereiding

Elke speler krijgt 4 huizen, 2 donatiefiches, 1 scoresteen, 1 overzichtskaart, 1 zichtscherm, 1 wol en 2 shilling. De scoresteen wordt op veld 8 van het scorespoor gezet.
De bouwmaterialen en de fiches ‘vroomheid’ worden op het spelbord gezet.
Leg de rest van de fiches en het geld naast het spelbord.
De gebeurteniskaarten worden gesorteerd en vormen 4 aparte stapels. Daarvan worden er per stapel 6 getrokken. De rest wordt terug in de doos gelegd. Leg de stapels gebeurteniskaarten naast het spelbord. De toren komt tussen stapel 2 en 3 te liggen. Leg de pestfiches gedekt bij de toren.
Leg de brug op het spelbord. De overige bouwprojecten worden naast het spelbord gelegd.
De gunststeen moet op het veld ‘Vogelvrijen’ van het gunstspoor staan en het lakenveld in het dorp wordt afgedekt.
De startspeler krijgt het startspelerschild.

Spelverloop

Het spel bestaat uit 4 periodes. In elke periode worden 6 rondes gespeeld. Een ronde start met het trekken van een gebeurteniskaart. Daarna spelen alle spelers 1 actie. Als de laatste speler zijn actie heeft uitgevoerd, start een nieuwe ronde met het trekken van een nieuwe gebeurteniskaart, enz…

De gebeurteniskaarten.

De startspeler trekt de gebeurteniskaart en leest hardop de tekst. Daarna legt hij de gebeurteniskaart op het spelbord zodat de verschillende hoeken van de kaart naar verschillende spelers wijzen. In die hoek staat wat de spelers aan inkomsten krijgen.
De pijl op de kaart geeft aan hoeveel velden de gunststeen verplaatst moet worden. Het nieuwe veld op het gunstspoor toont de beloning/straf voor de startspeler.
Onderstaande kaart is de volledige periode geldig en veroorzaakt de pest in huis 10.

De verschillende gunsten van links naar rechts.
2 punten als je minstens 1 loyaliteit bezit, 1 vroomheid, betaal 1 shilling, 1 punt per huis, 2 punten als je minstens 1 medische fiche bezit, 1 wol, 1 punt per loyaliteit, betaal 1 shilling, 1 graan, 1 punt per vroomheid.

De actiekaarten.

Daarna speelt elke speler (in volgorde) één actiekaart. Bovendien moet hij één actiekaart gedekt afleggen. Elke speler bezit 12 actiekaarten. Op het einde van een periode, na 6 ronden, heeft elke speler dus een stapel met 6 open en een stapel met 6 gedekte actiekaarten voor zich liggen.

 • Met wol en laken verkoop kan je 1 laken omzetten in 4 shilling en onbeperkt wol omzetten in 2 shilling.
 • Als je één shilling betaalt, mag je 1 donatiefiche op een gebouw leggen. Als het gebouw af is ontvang je het bijhorende voordeel.
 • Kies je voor bouwproject leg dan hout of metaal op een bouwwerk. Ontvang 3 punten per bouwmateriaal. Er is een maximum van 2 bouwmaterialen.
 • Huizenpacht laat je de opbrengst van 2 huizen incasseren.
 • Neem 1 shilling en 1 punt als je voor medicijn kiest. Vanaf de derde periode mag je met een medicijn ook zieken genezen. Het aantal medische fiches die je bezit, bepaalt jouw medische kracht. Genezing levert 2 punten en een voordeel op. Dit staat bij het huis van het gezin dat je geneest. Aan de hand van de gebeurteniskaarten worden gezinnen besmet met de pest.
 • Neem 1 graan uit de voorraad.
 • Neem 1 vroomheid uit de voorraad.
 • Zet de gunststeen 1 veld verder op het gunstspoor en ontvang het voordeel.
 • Zet een huis op het spelbord als je 1 bouwmateriaal en 1 shilling betaalt en voor huizenbouw kiest. De plaats waar je jouw huis zet bepaald welk voordeel je krijgt met huizenpacht.
 • Kies de pas gekozen actie nogmaals met privilege.
 • Neem 1 bouwmateriaal uit de voorraad.
 • Zet maximum 2 wol om in dezelfde hoeveelheid laken met lakenproductie.

Einde van een ronde/periode.

Op het eind van een ronde wordt de startspelerfiche links doorgegeven. Duurzame gebeurtenissen worden boven het spelbord gelegd. Andere gebeurtenissen worden in de doos gelegd. De nieuwe startspeler trekt een gebeurteniskaart en begint daarmee een nieuwe ronde.
Op het einde van een periode moeten de spelers verplicht 2 vroomheid, 2 graan en 2-5 shilling afgeven. Als ze dit niet doen verliezen ze punten (respectievelijk 3, 2 en 1 punt per fiche/shilling)en moeten ze de volgende ronde boete doen. Wie geen vroomheid afgeeft, moet één actiekaart uit zijn hand gedekt afleggen. Een andere speler trekt deze kaart. Wie graan tekort komt, moet afzien van zijn inkomen tijdens de eerste ronde van de nieuwe periode. Als je niet genoeg belastingen betaalt, mag je in de eerste ronde van de volgende periode geen actie uitvoeren.

De winnaar

De speler met het meeste invloed (= punten) na de vierde periode.

 

SPELBEOORDELING

Brug naar de Hemel is het tweede spel van Rienick en Stadler dat op een boek van Ken Follet gebaseerd is. Voorganger de Kathedraal werd bedolven onder de goede kritieken. Of dat ook bij Brug naar de Hemel het geval zal zijn, betwijfel ik sterk.
Het spelmateriaal en het spelbord zijn prachtig en dat kan ik natuurlijk alleen maar toejuichen. Applaus ook voor de manier waarop inkomsten verworven worden. Een staande ovatie komt er niet, want aan het spelmechanisme met de gebeurteniskaarten en de verplichte uitgaven stoor ik mij voortdurend.
Het komt meer dan eens voor dat een prachtig opgebouwd plan, in het water valt door één of andere gebeurteniskaart. Niet alleen kan je daardoor je plan niet uitvoeren, je wordt er meestal nog eens voor gestraft op het einde van een periode omdat je niet kan voldoen aan de verplichte uitgaven. Verplichte uitgaven die ferm op de zenuwen werken omdat je elke periode opnieuw de helft van je acties aan het verzamelen van graan, vroomheid en geld moet besteden. Ik ben niet tegen spellen met verplichte uitgaven, maar dan moet er een mogelijkheid zijn om iets op te bouwen zodat je na verloop van tijd je niks meer van die zaken moet aantrekken. Deze mogelijkheid ontbreekt hier waardoor je zelfs in de laatste ronde nog bezig bent met het verzamelen van de nodige producten. In een spel met twee of drie start ook telkens dezelfde speler een nieuwe periode. Dit is een groot voordeel.
Brug naar de Hemel is een spel waarbij je weinig controle hebt. De kaarten bepalen wat er gebeurt en daar heb je totaal geen zicht op. Het kan best zijn dat dit historisch gezien een pareltje is, maar als spel heeft het mij ferm ontgoocheld.
Enkele spelvoorbeelden van kaarten die behoorlijk wat roet in het eten kunnen gooien.
Voorbeeld: mijn broer zorgt voor wol. Eén wol wil hij omzetten tot laken. Daarna wil hij laken en wol verkopen om voldoende centen te bezitten voor de laatste twee ronden. Net voor de verkoop wordt de kaart getrokken waardoor hij dit niet mag doen. In plaats van voldoende geld te hebben voor de volgende twee rondes, kan hij nu de belasting niet betalen en verliest hij een actie in de volgende periode. Aan het einde van het spel heeft hij wel 7 shilling over waar hij niks mee is.
Ikzelf plan met mijn privilegekaart een dubbele bouwactie van telkens 2 bouwmaterialen. Dit levert mij niet alleen 12 punten op maar ook twee keer het voordeel van mijn donatie. Helaas wordt de kaart ‘er mag alleen aan de priorij gebouwd worden’ actief. De priorij ligt niet eens op het bord. Dit doet mijn acties voor het plaatsen van donatiefiches en het nemen van bouwmaterialen teniet. Bovendien verdien ik geen punten. Ik eindig het spel met 4 bouwmaterialen op overschot.

 

Februari 2010

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

One Comment on “Brug Naar De Hemel – Review”

 1. Ik herken de negatieve puntjes zeer goed. Ik heb ook het gevoel dat er teveel gewicht ligt op het verzamelen van vroomheid, munten en graan om geen boete te moeten doen. Hierdoor kan je je te weinig focussen op investeringen maken die dan later opbrengen, zoals huizenbouw gevolgd door huizenpacht, of door al voldoende medische kennis op te bouwen in tijdperken I en II zodat je vanaf tijdperk III huizen kan genezen.

  Ik heb al gedacht om per tijdperk 8 gebeurteniskaarten te spelen i.p.v. 6. Dan moet je ook maar 4 actiekaarten weggooien wat toch al aanzienlijk meer vrijheid geeft. De kans op meer gebouwen op het bord wordt dan ook al groter. Wij hebben het spel met 3 gespeeld en op het einde van het spel lagen er maar 3 gebouwen op het bord, dus bijgevolg weinig dynamiek m.b.t. het bouwen, voltooien of donaties die zich dan later terug verdienen.

  Ik sluit me aan bij de kritiek maar denk dat het op te lossen valt door de tijdperken langer te maken. Misschien in combinatie met op voorhand vast te leggen welke ‘straf-gebeurteniskaarten’ je niet wilt opnemen in het spel, want ook hier sluit ik mij aan bij de opmerking dat deze je hele tactiek onderuit kunnen halen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *