Kaazensnaaiers – Review

Auteur
Manfred Ludwig
Uitgever Selecta Spellen
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur
30 minuten
Jaar van uitgave 2010
Prijs 29.99€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score Leuk
Links Selecta Spellen
Bijzonderheden Dit spel is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

SPELMATERIAAL

De speldoos bevat een papieren zak met daarin 1 houten poes, 20 houten muizen en 20 stukken kaas. De zak past in het middenvak dat afgesloten wordt met een spelbord. De spelregels zijn in het Nederlands.

SPELBESPREKING

Inleiding

Verdorie, wat hebben de muizen grote honger. In het pakhuis waarin de muizen schuilen is heel wat kaas te vinden. Daarvoor moeten ze wel hun veilige nestje verlaten. Een gevaarlijk avontuur want ook de pakhuispoes is bij de pinken. Hoe langer de muizen uit de klauwen van de poes blijven, hoe groter de beloning. Muizen die te veel risico nemen, zouden zelf wel eens op het menu kunnen belanden.

Voorbereiding

Het spelbord wordt in het midden van de tafel gelegd. Elke speler neemt 4 muizen (5 bij 2 spelers) in één kleur en zet ze in het muizenhol. De hompen kaas worden naar grootte gesorteerd en in de muizenholen op de hoeken van het spelbord gelegd. De 4 hele kazen worden in luilekkerland gelegd.

Spelverloop

De spelers proberen zoveel mogelijk kaas te bemachtigen. Daarvoor moeten de muizen het muizenhol verlaten en door het pakhuis rennen. Ze moeten wel uit de klauwen van de poes zien te blijven. Als ze de hete adem van de poes in de nek voelen, kunnen ze in een muizenhol vluchten. Als een muizenhol dicht bij de start ligt, zal de beloning kleiner zijn.
Het spelbord: de muizen starten bij de rode pijl en lopen daarna in wijzerzin rond het spelbord. In elke hoek van het spelbord bevindt zich een hol. De pijlen duiden de ingang van de holen aan. In elk hol liggen 4 stukken kaas.

Hoe verder je geraakt, hoe groter de beloning.

Pak me dan! Als je kan!

Als je aan de beurt bent, moet je de dobbelsteen werpen. Je mag één van jouw muizen evenveel vakken verder zetten als het getal dat je geworpen hebt. Muizen vertrekken aan de rode pijl en lopen met de klok mee. Op één veld kunnen maximum 4 muizen staan.
Op de dobbelsteen staan twee vakken waarop 1 stip en een poes staan. Als je dit gooit, moet je eerst een muis verplaatsen en daarna de poes. De poes loopt eveneens met de klok mee rond het spelbord. Als de poes een muis inhaalt of op een veld terecht komt waarop muizen staan, eet ze haar buikje rond. De muizen verdwijnen uit het spel.
Muizen kunnen zich redden door op tijd in een muizenhol te vluchten. Per hol zijn twee ingangen, bovendien liggen daar stukken kaas te grabbel. In een hol is plaats voor vier muizen. De muizen blijven daar staan tot het eind van het spel.

De winnaar

Het spel eindigt als alle muizen het circuit verlaten hebben. Ofwel zitten ze veilig in een hol ofwel werden ze door de poes opgegeten. De speler die het meeste kaas heeft verzameld, is de winnaar.

 

SPELBEOORDELING

Kazensnaaiers is een Nederlandse herwerking van Via Topo! (2002). Selecta Spellen verdeeld zijn spellen via 999 en op die manier kon ik een exemplaar op de kop tikken. Normaal gezien houd ik mij met kinderspellen bitter weinig bezig maar nu er sinds kort 2 kleine spellenfreaks in wording bij mij thuis rondlopen, waag ik mij er toch aan.
Om een spel dat duidelijk voor kinderen bedoeld is te kunnen beoordelen, moeten natuurlijk andere zaken in overweging genomen worden. De vormgeving en het uitzicht van de verschillende spelelementen zijn een stuk belangrijk, het moet mooi zijn. Bovendien hebben kinderen kleine handjes en minder fijne motoriek waardoor grotere spelelementen zich opdringen. Eenvoudige spelregels zijn een must en het is belangrijk dat de kinderen zich amuseren en iets bijleren. Ik als volwassene (leeftijd) vind het belangrijk dat een kinderspel leuk blijft als er naast kinderen ook volwassenen meespelen.
Ik heb besloten om kinderspellen niet met een cijfer te beoordelen. Hoe meer recensies ik schrijf, hoe beter ik de onzin daarvan begin in te zien. Jullie zullen het dus moeten doen met wat tekst en een beoordeling in de zin van leuk, heel leuk, minder leuk of vervelend.
Het spelmateriaal voldoet in elk geval aan alle eisen. De muizen liggen lekker in de hand en ze zijn zo schattig dat je medelijden zou hebben met de muisjes die door de poes gepakt worden. Ook de stukken kaas zijn voldoende groot en zien er smakelijk uit. De spelregels zijn meer dan eenvoudig en zijn voor kinderen goed te begrijpen. Alle kinderen die dit spel tot nu toe gespeeld hebben, vonden het leuk. Zij vinden het spannend om te zien welke muizen uit de klauwen van de poes blijven en welke muizen het niet halen. Kinderen nemen risico’s en leren dat dit niet altijd goed afloopt. Een volwassene die wat meegaat in het verhaal en de spanning weet op te drijven, zal zeker een leuke tijd beleven. Mensen die Kazensnaaiers maar niks vinden, vergeten vaak dat dit spel vanaf 4 jaar gespeeld kan worden. Het lijkt me logisch dat je dit niet op tafel zet als de jongste speler 30 is.

December 2010

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *